Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ξέφρενο ανοδικό «ράλι» οι τιμές των ενοικίων - «Με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα»

Σε ξέφρενο ανοδικό «ράλι» οι τιμές των ενοικίων – «Με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα»

Μέσα σε διάστημα 5ετίας οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί πάνω από 50% - Πώς θα μπει «φρένο» στο ράλι των ενοικίων, το colpo grosso

Ανηφόρα δίχως τέλος «τραβούν» τα ενοίκια των κατοικιών στη χώρα μας, κάτι που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για όσους ψάχνουν σπίτι.

Οι τιμές των ενοικίων, που διαμορφώνονται σε απλησίαστα ύψη, εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά με τους ιδιοκτήτες να ζητούν… εξωφρενικό μίσθωμα μέχρι και για παλιά διαμερίσματα των 20 και 30 τετραγωνικών μέτρων.

«Πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά ενοίκια για σπίτια 20 και 30 τ.μ. Οι τιμές δεν κατεβαίνουν, δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα. Όσο περνάνε τα χρόνια αυξάνονται και τα ενοίκια», λένε οι πολίτες.

Η συγκατοίκηση μοναδική λύση για τους νέους

Oι τιμές των ενοικίων πλέον είναι απλησίαστες, και η συγκατοίκηση για τους νέους φαίνεται πως είναι η μόνη λύση.

«Ειδικά κέντρο, περίχωρα, δεν βρίσκεις. Μόνο συγκατοίκηση. Θα αρχίσει να γίνεται trend και στην Ελλάδα».

Από το 2018 έως και σήμερα, κατεγράφησαν αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων έως και 52%, ενώ σοκαριστική είναι η αύξηση στα ακίνητα που αξιοποιούν οι νεότερες γενιές, καθως συμπεραίνεται ότι τα σπίτια από 50 τ.μ. και κάτω κατέγραψαν αύξηση που αγγίζει το 63%.

Παραδείγματα

Ενδεικτικά, στην περιοχή του Νέου Κόσμου το 2020 σπίτι 72 τετραγωνικών ενοικιαζόταν για 550 ευρώ, ενώ τωρα κοστίζει 690 ευρώ. Στους Αμπελόκηπους διαμερισμα 92 τετραγωνικών κόστιζε 590 ευρώ, ενώ σήμερα έχει σκαρφαλώσει στα 730 ευρώ.

Ακόμα ωστόσο κι αν κάποιος έχει την οικονομική ευχέρεια, είναι πολύ πιθανο να δυσκολευτεί να βρει σπίτι, καθώς η διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχει μειωθεί.

Πώς θα μπει «φρένο» στο ράλι των ενοικίων – Το colpo grosso

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια στα ακίνητα. Το έλλειμμα προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι ο βασικός «υπαίτιος» για φαινόμενα υπερβολικών απαιτήσεων από μερίδα ιδιοκτητών.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 28 τ.μ. στο Νέο Κόσμο, ζητεί ενοικιαστή αντί ενοικίου 750 ευρώ μηνιαίως. Η κατάσταση του χώρου που κατά δήλωση του αγγελιοδότη είναι ανακαινισμένο.

Σύμφωνα με ανάλυση του Spitogatos Insights με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI) τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αττικής καθώς και οι Κυκλάδες βρίσκονται ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά και ενοικίαση κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με τα Νότια Προάστια να σημειώνουν την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας πανελλαδικά.

Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής για ενοικίαση είναι η Βουλιαγμένη στα Νότια Προάστια, με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/τ.μ. Η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός και η Γλυφάδα επίσης κατατάσσονται στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής για ενοικίαση.

Αντίθετα, στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας περιλαμβάνονται οι Αχαρνές και το Κερατσίνι.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για τα κλειστά ακίνητα ώστε να εκτονωθεί η στεγαστική κρίση. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι καλπάζουσες τιμές των ενοικίων, απόρροια του περιορισμένου αποθέματος, μπορούν να μειωθούν.

Μιλώντας στον ΟΤ, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς για τα κλειστά ακίνητα τόνισε ότι «το κυριότερο αίτιο που τα διαμερίσματα αυτά παραμένουν κλειστά είναι ότι χρήζουν επισκευών καθώς και η υψηλή φορολογική επιβάρυνση που θα έχουν οι ιδιοκτήτες εάν τα νοικιάσουν».

Για τα κλειστά σπίτια που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι «περιμένει να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία της απογραφής κτιρίων του 2021, τα οποία είναι υπό επεξεργασία, για να δουν την πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς».

«Ο αριθμός είναι τεράστιος. Στον αστικό ιστό είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα σπίτια. Δεν υπάρχει πολυκατοικία της Αθήνας που να μην έχει από ένα κλειστό σπίτι», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Η ΠΟΜΙΔΑ για τα κλειστά ακίνητα

Το μέτρο που έχει προτείνει στην κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ προβλέπει τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα διαθέσουν για ενοικίαση τουλάχιστον για μια τριετία, ακίνητα τα οποία είχαν κλειστά ή διέθεταν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας τύπου Airbnb κατά τη διάρκεια όλου του 2023.

Ειδικά για τα Airbnb, η πρόταση αφορά κυρίως αυτούς που προχώρησαν στην ανακαίνιση των ακινήτων τους αλλά είτε λόγω περιοχής είτε λόγω άλλων συνθηκών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους ίδιους δεν απέδωσαν.

Δηλαδή προβλέπει ότι:

  • Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο να εκπίπτει ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου
  • Το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την  1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.

Όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς, η πρόταση αυτή θα ωφελήσει τους ενοικιαστές γιατί θα βρουν αμέσως σπίτι και θα αποκλιμακωθούν τα ενοίκια αλλά και τους  ιδιοκτήτες που με το κίνητρο αυτό θα παρακινηθούν να αξιοποιήσουν τις κενές  κατοικίες τους προς όφελος αυτών αλλά και της κοινωνίας.

Τα «αγκάθια»

Ορισμένες από τις βασικές αιτίες που τα εν λόγω ακίνητα παραμένουν κενά – κλειστά είναι ότι πρόκειται για πολύ παλιά, τα οποία απαιτούν υψηλά ποσά για να καλυφθεί το κόστος ανακαίνισης.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τον ιδιοκτήτη ανακαίνιση και στη συνέχεια η ενοικίαση αλλά η πώληση.

Επίσης ένας άλλος παράγοντας που εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα παραμένουν κενά είναι η πολύ-ιδιοκτησία που υφίσταται για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Ουσιαστικά δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες και έτσι οι κατοικίες παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Παράλληλα, η φορολογία αλλά και το υψηλό κόστος για ρευματοδότηση του ακινήτου είναι για αρκετούς δύο ακόμη σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες για να θέσουν σε λειτουργία το ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους. Αυτό παρατηρείται πιο συχνά στις περιπτώσεις δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024