Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα γραφεία επιστρέφουν στο κέντρο - «Άλμα» στα 28 ευρώ/τ.μ. στα ενοίκια

Τα γραφεία επιστρέφουν στο κέντρο – «Άλμα» στα 28 ευρώ/τ.μ. στα ενοίκια

Οι επενδυτές φλερτάρουν ξανά με το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας – Μεγάλα project σε εμβληματικά ακίνητα

Σε τροχιά… αναγέννησης βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τα «πέτρινα χρόνια» που βίωσε η περιοχή κατά τη διάρκεια των Μνημονίων ανήκουν στο παρελθόν, με τους επενδυτές να επιστρέφουν δυναμικά και να υπόσχονται μια νέα περίοδο άνθησης.

Με αιχμή τον τουρισμό και τον κλάδο της φιλοξενίας που σέρνει τον χορό, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα που επιστρέφουν δειλά δειλά, σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται στους τομείς των γραφείων. Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε εμβληματικά κτίρια, τα οποία εκσυγχρονίζονται και ετοιμάζονται να υποδεχτούν καινούργιους νέους ενοίκους.

Νέα σελίδα για το κτήριο του πρώην ΔΟΛ

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για την πώληση και ενοικίαση των ιστορικών γραφείων του ΔΟΛ στην Χρήστου Λαδά 1-3. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με τον υποψήφιο αγοραστή, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η συμφωνία. Το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ. ανήκει στην γερμανική εταιρεία, ehret+klein και τελεί υπό ριζική ανακαίνιση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Μετά την κατάρρευση του εκδοτικού ομίλου ΔΟΛ πέρασε αρχικά στην Alpha Bank το 2017 και εν συνεχεία στο χαρτοφυλάκιο της Apollo, η οποία πραγματοποίησε διαγωνισμό για την πώλησή του. Το 2022, περιήλθε στην ehret+klein, η οποία ξεκίνησε άμεσα εργασίες ανακατασκευής για την μετατροπή σε σύγχρονους χώρους γραφείων, αφού από το 2017 παρέμενε άδειο.

Η Βουλή μετακομίζει στο… Μποδοσάκειο

Στην Βουλή των Ελλήνων πέρασε από την 1η Ιανουαρίου το Μέγαρο Μποδοσάκη στην Λεωφόρο Αμαλίας. Στο εμβληματικό ακίνητο των 6 ορόφων που στέκει ακριβώς απέναντι από τον Εθνικό Κήπο σχεδιάζεται να μεταφερθούν μέχρι την προσεχή Άνοιξη όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής.

Πρόκειται για μια κίνηση, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο ενώ θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και εποπτεία των υπηρεσιών.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη αποφάσισε να πυροδοτήσει το διαγωνισμό εκμίσθωσης του ιστορικού κτιρίου επί της Λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5, μετά την αδυναμία να καταλήξει σε συμφωνία με την Eurobank για την ανανέωση του ενοικίου.

Από την πρώτη στιγμή, η διαδικασία κέντρισε το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού. Το υποδειγματικά συμμετρικό γωνιακό κτίριο με απρόσκοπτη θέα από την Ακρόπολη προσέλκυσε «πολύ αυξημένο» αριθμό υποψήφιων μισθωτών, κυρίως Ελλήνων, αλλά και ξένων.

Στην Βουλή των Ελλήνων πέρασε από την 1η Ιανουαρίου το Μέγαρο Μποδοσάκη στην Λεωφόρο Αμαλίας

Η Eurobank μένει πλέον Ομήρου και Σταδίου

Στην οδό Ομήρου 2 και Σταδίου 12 χτυπάει από τα μέσα Δεκεμβρίου η καρδιά της Eurobank. Εκεί και στα 4.633 τ.μ. συνολικής επιφάνειας στεγάζεται πλέον το νέο στρατηγείο της τράπεζας.

Είχε αγοραστεί το 2018 από την Grivalia έναντι 10 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια την Groupama Ασφαλιστική και μετά την ανακαίνισή του, αντικατοπτρίζει τα κριτήρια και την φιλοσοφία ESG της Τράπεζας.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς, συμβάλλοντας στην ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από το γνωστό γραφείο Τομπάζη, μετά από κλειστό διαγωνισμό που προηγήθηκε ενώ διαθέτει ανεμπόδιστη θέα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και άμεση πρόσβαση σε κεντρικές οδούς του κέντρου και το μετρό.

«Πολύ σκληρό για να πεθάνει»

Μικρότερου μεγέθους παρεμβάσεις συντελούνται και σε άλλα κτήρια του κέντρου, διαψεύδοντας –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- όσους είχαν προεξοφλήσει την… εξαφάνισή του από τον χάρτη των γραφείων.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius το κέντρο της Αθήνας στο τρίτο τρίμηνο του 2023, αναδείχθηκε ως η περιοχή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα όσον αφορά στις μισθώσεις γραφείων. Ειδικότερα, στο κέντρο στο εν λόγω διάστημα μισθώθηκαν 21.000 τ.μ. γραφείων και πέριξ του άξονα της Λ. Κηφισίας επιπλέον 19.000 τ.μ.

Η αποκέντρωση και τα πράσινα

Βέβαια, οι developers έχουν επιλέξει να δημιουργήσουν αρκετούς νέους χώρους γραφείων εκτός κέντρου για πολλούς και διάφορους λόγους, με αρκετούς να παραδίδονται μέσα στην επόμενη τριετία όπως αυτός που φτιάχνει η Prodea στο πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart στην Πειραιώς. Σε αυτούς, αναμένεται να προστεθούν και τα κτίρια γραφείων στο Ελληνικό.

Το ενοίκιο των 28 ευρώ/τ.μ.

Η ανάγκη για σύγχρονα γραφεία στην ελληνική αγορά είναι τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius, μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκαν επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Ο μέσος όρος ενοικίου για τα σύγχρονα κτίρια γραφείων αυξήθηκε στα 28 ευρώ/τ.μ./μήνα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023, με ορισμένες συμφωνίες να υπερβαίνουν ακόμα και το όριο των 30 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας τα μισθώματα διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 28 ευρώ/τ.μ./μήνα, στα βορειοανατολικά Προάστια (Λ. Κηφισίας, Λ. Μεσογείων) επίσης 28 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6%, στα νότια προάστια (Λ. Συγγρού, Λ. Βουλιαγμένης) 23 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6,3%, στα Βόρεια, 16 ευρώ/τ.μ./μήνα και 7% και στο λιμάνι του Πειραιά 18 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6,9%.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024