Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bέλγιο: Οι αγρότες μπλοκάρουν κέντρα διανομής και σούπερ μάρκετ

Bέλγιο: Οι αγρότες μπλοκάρουν κέντρα διανομής και σούπερ μάρκετ

Ολοένα και περισσότερα είναι τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ του Βελγίου, μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Άδεια ράφια συναντά κανείς σε σούπερ μάρκετ του Βελγίου τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των μπλόκων των αγροτών σε αποθήκες προμήθειας και κέντρα διανομής. Ωστόσο, αν και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι έντονο, υπάρχει ανησυχία για ελλείψεις το επόμενο διάστημα σε προϊόντα σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Πάντως, όπως επισημαίνουν αγρότες σε βελγικά μέσα ενημέρωσης δεν αναμένεται να οπισθοχωρήσουν το Σαββατοκύριακο.

Πατατοπαραγωγοί έχουν μπλοκάρει κέντρο διανομής αλυσίδας σούπερ μάρκετ εκτός Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους σε αντίθεση με τις ανεβασμένες τιμές που φτάνουν στα ράφια.

Την ίδια ώρα ζητούν να μειωθούν οι εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε παράταση κατά έναν χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο 2025, στην εξαίρεση από δασμούς των αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από την Ουκρανία επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα υπάρχει «φρένο» σε είδη όπως πουλερικά, αυγά και ζάχαρη σε περίπτωση που οι ποσότητες εισαγωγής ξεπεράσουν αυτές του 2022 και 2023.

Οι αγρότες, ακόμη και εάν προς το παρόν έκαναν ένα βήμα πίσω απομακρύνοντας τα τρακτέρ από την βελγική πρωτεύουσα, δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν και να μην περιοριστούν μόνο στα μπλόκα εκτός Βρυξελλών.

Στο Βέλγιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι μειωμένος στο 6% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο που ήταν στο 8% , οι υψηλές τιμές παραμένουν σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών (test achats), η οποία κάθε μήνα εξετάζει τις τιμές σε περίπου 3.000 προϊόντα.

Μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο στα λαχανικά με τα κρεμμύδια να βρίσκονται στην κορυφή. Από €1,54 το κιλό έχουν φτάσει στα €2,09. Στη δεύτερη θέση με αύξηση 10% τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται τα καρότα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024