Η έκθεση της Κομισιόν
Επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου εντοπίζει και η κοινοτική Media Freedom Rapid Response, καταδικάζοντας (για πολλοστή φορά) τις παρακολουθήσεις και το μπαράζ αγωγών που αντιμετωπίζουν όσοι τις ερευνούν
Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύτηκαν δυο εκθέσεις με πολύ δυσάρεστες παρατηρήσεις για την Ελλάδα.
Πρώτη αυτή της Διεθνούς Διαφάνειας, που μας έβαλε βαθμό κάτω από τη βάση (49/100), τον χειρότερο σε βάθος δεκαετίας, στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, συμπεριλαμβάνοντάς μας στις χειρότερες της Ευρώπης με αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, στις δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων και μελών ανεξάρτητων αρχών.
Επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου εντοπίζει και η κοινοτική Media Freedom Rapid Response, καταδικάζοντας (για πολλοστή φορά) τις παρακολουθήσεις και το μπαράζ αγωγών που αντιμετωπίζουν όσοι τις ερευνούν.
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέρριψε την κριτική για τις αγωγές SLAPP, διερωτώμενος: «Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι το λένε αυτό, τι λένε; Οτι μπορεί κάποιος να γράφει και να λέει ό,τι θέλει;».
Οπως σίγουρα θα γνωρίζει, βέβαια, η ΕΕ προωθεί ρύθμιση για την προστασία των δημοσιογράφων από τις «στρατηγικές αγωγές» που έχουν σκοπό να τους αποθαρρύνουν και να τους εξοντώσουν ηθικά και οικονομικά.
Ηταν πρόταση της Κομισιόν.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τις δυο παραπάνω εκθέσεις, εκεί μας παρέπεμψε. Στην Κομισιόν.
«Αυτή τη στιγμή, κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν τη χώρα μας», εκτίμησε, αποφαινόμενος ότι η αλήθεια λέγεται στην έκθεση «που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι έχει προφανώς έναν χαρακτήρα αξιολόγησης των πεπραγμένων κάθε κράτους».
Ας δούμε, άρα, τι έλεγε αυτή η έκθεση.
«Οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων παραμένουν πρόβλημα» και «συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καταχρηστικές μηνύσεις».
«Αναφέρθηκε επίσης ότι αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος του spyware Predator», συνεχίζει παρακάτω, «η παρακολούθηση δημοσιογράφων επισημάνθηκε ως θέμα ανησυχίας και από το Media Freedom Rapid Response, ως μείζονα παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, της προστασίας της δημοσιογραφικής πηγής και της ελευθερίας του Τύπου».
Και καταλήγει η έκθεση στην οποία μας παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντάς μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου «αναφέρθηκε το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και προέτρεψε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι, όπως και οι δημοσιογράφοι, θα μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα, αναγνωρίζοντας δημόσια τον σημαντικό ρόλο τους σε μια δημοκρατική κοινωνία».
Αυτά τα έλεγε η έκθεση της Κομισιόν.
Αυτή που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέει την αλήθεια.
- Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»
- Ολυμπιακός – ΑΕΚ 32-33: Προβάδισμα τίτλου η «Ένωση», έσπασε την έδρα
- Γκέρντα Τάρο: Ο Ρόμπερτ Κάπα κι ένας έρωτας μέσα στον πόλεμο
- Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ευχαριστημένος» με τη νέα πρόταση του Ιράν – Αλλά προτιμά να μην το ισοπεδώσει
- Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς – Διαμαρτυρία των κατοίκων
- Ατύχημα στον Άραξο – Στο νοσοκομείο τρεις δημοσιογράφοι μετά από πτώση σκάλας σε τελετή
- Γιώργος Χριστοδούλου: «Ήμουν ο πρώτος ηθοποιός που παραιτήθηκε από τη “Λάμψη”»
- Ο Μάικ Τζέιμς ζήτησε συγγνώμη για την αποβολή του: «Δεν θα μιλάω για τους διαιτητές» (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442