Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βέλγιο: Ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για την καταστροφή του βελγικού γραφείου ανάπτυξης στη Γάζα

Βέλγιο: Ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για την καταστροφή του βελγικού γραφείου ανάπτυξης στη Γάζα

Στο υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου κλήθηκε η πρεσβευτής του Ισραήλ στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει «εξηγήσεις» για τον βομβαρδισμό των γραφείων της βελγικής υπηρεσίας ανάπτυξης στη Γάζα.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, η Ατζά Λαμπίμπ, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή πως κάλεσε την πρεσβευτή του Ισραήλ στις Βρυξέλλες έπειτα από βομβαρδισμούς οι οποίοι «κατέστρεψαν» τα γραφεία της βελγικής υπηρεσίας ανάπτυξης στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες, επάνω και κάτω, από το X).

«Τα γραφεία της ENABEL, της βελγικής υπηρεσίας ανάπτυξης, στη Γάζα βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν. Το να στοχοποιούνται πολιτικά κτίρια είναι απαράδεκτο» και «καλούμε την πρεσβευτή του Ισραήλ για να δώσει πλήρεις εξηγήσεις», ανέφερε μέσω X η επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας πως ενεργεί μαζί με την υπουργό Ανάπτυξης Καρολίν Ζενέ.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι… Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό»

Ο Ζαν Βαν Βετέρ, ο διευθυντής της ENABEL, διευκρίνισε μέσω X ότι τα γραφεία της υπηρεσίας στον παλαιστινιακό θύλακο «καταστράφηκαν ολοσχερώς χθες σε βομβαρδισμό».

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι (…) Ως κυβερνητική υπηρεσία που εργάζεται για το κοινό καλό στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με δυο φωτογραφίες: η πρώτη εικονίζει το πολυώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία και η δεύτερη σωρό από συντρίμμια.

Τα γραφεία της ENABEL βρίσκονταν στην οδό Βίκτωρος Ουγκό, στην κεντρική συνοικία αρ Ρίμαλ της πόλης της Γάζας. Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Βέλγιο δεν έχει αντιδράσει ως τώρα.

Τεράστιες καταστροφές

Ο ισραηλινός στρατός αρχικά επικέντρωσε τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, προτού προωθηθεί στον νότο.

Πλέον οι πιο σφοδρές εχθροπραξίες διεξάγονται στην πόλη Χαν Γιούνις και στα περίχωρά της. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του πολιορκημένου παλαιστινιακού θυλάκου.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά), που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Τετάρτη, 37.379 κτίρια — ή χονδρικά το 18% του συνόλου στη Λωρίδα της Γάζας — υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς ως τα τέλη Νοεμβρίου εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Εκτοτε, δορυφορικές φωτογραφίες υπέδειξαν πως οι καταστροφές υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τον Ράμι Αλάζε, οικονομολόγο της CNUCED, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

«Νέα δεδομένα δείχνουν πως το 50% των κτιριακών δομών στη Λωρίδα της Γάζας έχει (υποστεί ζημιές ή) καταστραφεί (ολοσχερώς)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024