Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι μαρτυράει η εμμονή του Ζάκερμπεργκ να επενδύει στο Metaverse και να απολύει κόσμο

Τι μαρτυράει η εμμονή του Ζάκερμπεργκ να επενδύει στο Metaverse και να απολύει κόσμο

Τι σημαίνει όταν εταιρικοί γίγαντες «επενδύουν» σε απολύσεις;

Φαίνεται ότι η Meta ζει αλκυονίδες μέρες, με τους επενδυτές να δείχνουν πολύ καλοί με τις επενδύσεις στο Metaverse του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η μετοχή της Meta, η οποία σημείωσε ήδη υψηλό όλων των εποχών, εκτοξεύτηκε περίπου 12%.

Αυτό που προσφέρει η Meta είναι ότι θα συνεχίσει να εξαγοράζει τις μετοχές της -κάτι που λατρεύει η Wall Street- και, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα αρχίσει να ανταμείβει τους μετόχους με μέρισμα.

Αλλά η μεγαλύτερη εικόνα είναι πολύ πιο διαφορετική σύμφωνα με τον ειδικό τεχνολογικό συντάκτη του Business Insider Πήτερ Κάφκα.

Όπως αναφέρει ο Κάφκα, τα τελευταία δύο χρόνια τα τεχνολογικά καμώματα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχουν οδηγήσει πολλούς ερζόμενους στην πόρτα της εξόδου του εταιρικού κολοσσού.

Ενώ οι αποδόσεις της αυξήθηκαν κατά 16% (που άλλες παρόμοιες εταιρείες θα χαίρονταν), τα λειτουργικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 62% και τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 69%

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί επενδυτές είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «αποτέφρωσε» χρήματα στο Metaverse και στην εικονική πραγματικότητα.

Πράγματι, το 2022 η Meta έχασε 13,7 δισ. δολ., ενώ το 2023 έχασε 16,1 δισ. δολ. στο τμήμα «Reality Labs», μια επιχειρηματική και ερευνητική μονάδα Meta Platforms που παράγει υλικό και λογισμικό εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας, συμπεριλαμβανομένων ακουστικών εικονικής πραγματικότητας Quest ή γυαλιά Oculus.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η Meta έχασε 4,6 δισ. δολάρια στο Metaverse.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg μιλά σε ένα avatar του εαυτού του στο «Metaverse» κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με ζωντανή ροή για να ανακοινώσει τη μετονομασία του Facebook σε Meta, 28 Οκτωβρίου 2021. (REUTERS).

Ο Ζάκερμπεργκ μάλιστα υπόσχεται ότι θα χαθούν και άλλα χρήματα: «Για τα Reality Labs, αναμένουμε ότι οι λειτουργικές απώλειες θα αυξηθούν σημαντικά από έτος σε έτος λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών ανάπτυξης προϊόντων στην επαυξημένη πραγματικότητα/εικονική πραγματικότητα και των επενδύσεών μας για περαιτέρω κλιμάκωση του οικοσυστήματος μας».

Το 2023, η Meta ξόδεψε 3,5 δις. δολ. για να συρρικνωθεί. Τα 2,5 δισ. δολ. από αυτά προήλθαν από την «ενοποίηση εγκαταστάσεων», δηλαδή κλείσιμο γραφείων και ένα άλλο δις. δολ. για απολύσεις προσωπικού.

Έτσι, η εταιρεία λειτουργεί πλέον με 67.300 υπαλλήλους, σημειώνοντας εντυπωσιακή μείωση 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Και όλα αυτά σημαίνουν ότι τα περιθώρια κέρδους της Meta είναι πολύ καλύτερα» σημειώνει το δημοσίευμα του Business Insider. «Ενώ οι αποδόσεις της αυξήθηκαν κατά 16% (που άλλες παρόμοιες εταιρείες θα χαίρονταν), τα λειτουργικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 62% και τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 69%.

Και ενώ ο Ζάκερμπεργκ και άλλα κεφάλια της Big Tech είπαν ότι έκαναν περικοπές για να κάνουν τις εταιρείες τους πιο αποτελεσματικές και πιο δυναμικές, αυτά τα τελικά αποτελέσματα θέλουν να δείξουν στη Wall Street ότι μπορούν ακόμα να αυξήσουν τα κέρδη – ακόμα και αν οι μέρες ανάπτυξής τους είναι πίσω τους, και ακόμα κι αν εξακολουθούν να επανεπενδύουν χρήματα σε νέα πράγματα, εκτιμά ο Κάφκα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024