Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαλμονέλα: O τοματοχυμός «εξολοθρεύει» το βακτήριο

Σαλμονέλα: O τοματοχυμός «εξολοθρεύει» το βακτήριο

Η τομάτα και ο χυμός της διαθέτουν αντιμικροβιακά πεπτίδια ικανά να σκοτώσουν το βακτήριο Salmonella Typhi που προκαλεί τυφοειδή πυρετό αλλά και άλλα βακτήρια.

Ο τοματοχυμός μπορεί να εξολοθρεύσει το βακτήριο Salmonella Typhi – εν δυνάμει θανατηφόρο παθογόνο που προκαλεί τυφοειδή πυρετό – και άλλα βακτήρια που πλήττουν το ανθρώπινο γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Microbiology Spectrum» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Σε αναζήτηση των… κόκκινων αντιμικροβιακών ιδιοτήτων

«Κύριος στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να ανακαλύψουμε αν η τομάτα και ο τοματοχυμός μπορούν να σκοτώσουν τα παθογόνα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του Salmonella Typhi καθώς επίσης και, αν συμβαίνει αυτό, ποιες είναι οι ιδιότητές τους που τα καθιστούν αποτελεσματικά» σημείωσε η κύρια ερευνήτρια πίσω από τη νέα μελέτη Τζεονγκμίνγκ Σονγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Δύο αντιμικροβιακά πεπτίδια που περιέχει ο τοματοχυμός ήταν τα αντιβακτηριδιακά «όπλα» του

Αρχικώς οι ερευνητές εξέτασαν στο πλαίσιο εργαστηριακών πειραμάτων αν ο τοματοχυμός πράγματι εξολοθρεύει το Salmonella Typhi. Μόλις επιβεβαίωσαν τις… εξολοθρευτικές του ιδιότητες, ανέλυσαν το γονιδίωμα της τομάτας προκειμένου να ανακαλύψουν τα αντιμικροβιακά πεπτίδια που εμπλέκονται στη διαδικασία. Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια είναι πολύ μικρές πρωτεΐνες που παρεμβαίνουν στη βακτηριακή μεμβράνη και διαταράσσουν τη λειτουργία της με αποτέλεσμα τα βακτήρια να πεθαίνουν.

Οι επιστήμονες επέλεξαν τελικώς τέσσερα πιθανά αντιμικροβιακά πεπτίδια και δοκίμασαν τη δράση τους ενάντια στο Salmonella Typhi. Κατέληξαν τελικώς σε δύο τέτοια πεπτίδια τα οποία ήταν αποτελεσματικά ενάντια στο επικίνδυνο βακτήριο.

Περαιτέρω πειράματα και υπολογιστική μελέτη

Στη συνέχεια διεξήγαγαν περαιτέρω πειράματα σε παραλλαγές του Salmonella Typhi οι οποίες εμφανίζονται σε περιοχές όπου είναι συχνός ο τυφοειδής πυρετός. Διενήργησαν επίσης μια υπολογιστική μελέτη προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με το πώς τα αντιβακτηριακά πεπτίδια σκοτώνουν το συγκεκριμένο βακτήριο και άλλα παθογόνα του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος.

Καταστροφή της βακτηριακής μεμβράνης

Οπως είδαν οι επιστήμονες μέσα από όλα αυτά τα πειράματα, ο τοματοχυμός ήταν αποτελεσματικός στην εξολόθρευση του Salmonella Typhi, των παραλλαγών του αλλά και άλλων βακτηρίων που πλήττουν το έντερο και το ουροποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα δύο αντιμικροβιακά πεπτίδια που περιέχει ο τοματοχυμός ήταν τα αντιβακτηριδιακά «όπλα» του τα οποία κατέστρεφαν τη βακτηριακή μεμβράνη που περιβάλλει τα παθογόνα οδηγώντας τα τελικώς στον θάνατο.

Φάτε τομάτες, πιείτε το χυμό τους αφού είναι αντιβακτηριδιακά «φάρμακα»

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η τομάτα και ο τοματοχυμός μπορούν να νικήσουν εντερικά βακτήρια όπως η σαλμονέλα» σημείωσε η δρ Σονγκ και κατέληξε τονίζοντας ότι τόσο η ίδια όσο και η ομάδα της ελπίζουν πως τα νέα ευρήματα θα ωθήσουν τον γενικό πληθυσμό και ιδίως τα παιδιά και τους εφήβους να καταναλώνουν περισσότερες τομάτες και τον χυμό τους καθώς και άλλα λαχανικά αλλά και φρούτα, αφού αποδεικνύεται ότι έχουν πολύ σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024