Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Η αντιπαράθεση για την UNRWA εκτρέπει την προσοχή από την ανθρωπιστική κρίση

ΠΟΥ: Η αντιπαράθεση για την UNRWA εκτρέπει την προσοχή από την ανθρωπιστική κρίση

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα επί του πεδίου, τι συμβαίνει κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στη Γάζα, λέει ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ

Η αντιπαράθεση για την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, κάποιοι εργαζόμενοι της οποίας κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, «εκτρέπει την προσοχή» από την ανθρωπιστική κρίση και τους σχεδόν 27.000 νεκρούς στη Γάζα, κατήγγειλε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Δώδεκα χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά τις ισραηλινές κατηγορίες θέτοντας σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας

«Οι εγκληματικές ενέργειες δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν ατιμώρητες. Όμως η τρέχουσα συζήτηση απλώς εκτρέπει την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στη Γάζα», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

«Ας μην ξεχνάμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα επί του πεδίου», τόνισε.

Σε κίνδυνο ο άμαχος πληθυσμός

Δώδεκα χώρες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά τις ισραηλινές κατηγορίες, θέτοντας σε κίνδυνο την παροχή βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου και είναι αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Ο Λίντμαϊερ υπενθύμισε ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε από τους δωρητές «να μην αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή», διότι αυτό «απλώς θα έβλαπτε τον πληθυσμό της Γάζας που έχει απελπιστικά ανάγκη από βοήθεια».

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ εκτίμησε εξάλλου ότι αυτή η συζήτηση για την UNRWA, «όσο σημαντική κι αν είναι, εκτρέπει την προσοχή από τους σχεδόν 27.000 νεκρούς, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά».

«Εκτρέπει την προσοχή από το γεγονός ότι ένας ολόκληρος πληθυσμός εμποδίζεται να έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε τροφή, σε καταφύγιο. Εκτρέπει την προσοχή από το γεγονός ότι εμποδίζεται να φτάσει ηλεκτρική ενέργεια στη Γάζα εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες», υπογράμμισε.

«Εκτρέπει επίσης την προσοχή από το γεγονός ότι ένας ολόκληρος πληθυσμός υπόκειται σε συνεχή βομβαρδισμό, ακόμη και στις περιοχές που, λίγο πριν, είχαν χαρακτηριστεί ασφαλείς», συνέχισε ο Λίντμαϊερ.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ξεκίνησε μετά την πρωτοφανή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι.

Περίπου 250 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι στη διάρκεια της επίθεσης, εκ των οποίων γύρω στους 100 αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου στη διάρκεια εκεχειρίας. Ακόμη 132 όμηροι πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα, από τους οποίους 28 θεωρούνται νεκροί.

Σε απάντηση το Ισραήλ δεσμεύθηκε «να εξαλείψει» τη Χαμάς και εξαπέλυσε τεράστια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 26.750 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περισσότερων από 65.600, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 30.000 εργαζόμενους της UNRWA στην περιοχή ότι εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024