Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Ιωαννιτών

Αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Ιωαννιτών

1,5 εκατ. Ευρώ δεσμεύει ο Δήμος από τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους εισφέροντας το μισό της συνολικής άυξησης των δημοτικών τελών.

Τα νέα δημοτικά τέλη για το 2024 ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στη συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες οι οποίοι έφεραν αυξήσεις στους συντελεστές των τελών, με τη δημοτική αρχή να κινείται στη λογική της σύγκλισης των τιμών σε όλες τις δημοτικές ενότητες, υποστηρίζει η δημοτική Αρχή.

Αυτό τόνισε άλλωστε και στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Γιώτη, η οποία μίλησε για αναγκαστικές αυξήσεις λόγω της υπάρχουσας κατάστασης την οποία παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή από την προηγούμενη.

«Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα αναλάβει την ευθύνη της αύξησης των τελών. Μια ευθύνη που βαραίνει την προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς γνώριζε την κατάσταση και επέλεξε να νίψει τας χείρας της μετακυλώντας το βάρος στη σημερινή διοίκηση του Δήμου.

Προκειμένου να μην επωμιστούν όλη την αύξηση οι δημότες, περίπου 3 εκ. ευρώ, ο Δήμος θα στηρίξει οικονομικά τις δαπάνες των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα με το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δεσμεύοντάς το από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γιώτη.

Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου έκαναν παρέμβαση ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, καθώς και η πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Ελένη Κιοσσέ, ζητώντας να μην γίνουν αυξήσεις, υποστηρίζει ο Δήμος Ιωαννιτών στην ανακοίνωση του.

Διαμαρτυρίες και τοποθέτηση Δημάρχου

Στις διαμαρτυρίες αυτές ο δήμαρχος Ιωαννίνων απάντησε ως εξής:

«Ακούω και αφουγκράζομαι τόσο την κοινωνία όσο και τους φορείς. Αν ήταν για παράδειγμα ο δεύτερος χρόνος της θητείας μας καθαρά και ξάστερα θα αναλάμβανα πλήρως την ευθύνη. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει νοήμον άνθρωπος που να πιστεύει ότι μια δημοτική αρχή που ανέλαβε τα ηνία του δήμου εδώ και ένα μήνα ευθύνεται για την κακή διαχείριση που προϋπήρχε και μας οδήγησε στην αύξηση των τελών. Δέσμευσή μας είναι τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε μείωση τελών και βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών».

Στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις ο κ. Μπέγκας απάντησε πως η δική του δημοτική αρχή δεν επιχείρησε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, δαπανώντας ένα σημαντικό κονδύλιο που βρήκαν ως απόθεμα για τα έργα του οδοφωτισμού και της μετεγκατάστασης του εργοταξίου.

Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει προς ψήφιση, ως όφειλε, τέλη και προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της θητείας της δεν το έκανε, σχολιάζοντας ότι δεν το έκανε γιατί ήξερε ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη.

«Οι λόγοι της αύξησης των δημοτικών τελών είναι γνωστοί.  Ενεργειακό κόστος και σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα το τέλος ταφής.

Και για τα δύο υπήρχαν τρόποι αντιμετώπισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πλην όμως δεν ενήργησαν ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, «Ο δήμαρχος θύμισε ότι στο ενεργειακό ζήτημα οι αποφάσεις της «Νέας Εποχής» τόσο με την ακύρωση του διαγωνισμού για τους λαμπτήρες led που είχε βρει έτοιμο το 2019, όσο και οι παλινωδίες με το μεγάλο έργο του οδοφωτισμού και τον τρόπο που επέλεξε να το διαχειριστεί έχουν ως αποτέλεσμα 4 χρόνια μετά να μην έχει αλλαχτεί καμία λάμπα παλιάς τεχνολογίας κι άρα να μην υπάρχει οικονομικό όφελος για το δήμο, διατηρώντας έτσι στα ύψη το ενεργειακό κόστος.

«Εμείς επιμένουμε ότι η σύμβαση είναι λεόντεια υπέρ του ιδιώτη και θα προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.

Αναφορικά δε με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι και εδώ δεν υπήρξαν οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της «Νέας Εποχής» προκειμένου να μειωθούν τα κόστη διαχείρισης.

«Συνεργαστήκατε με ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά με τι όρους; Δεν ακούσατε την υπηρεσιακή εισήγηση και επιλέξατε μια πανάκριβη τιμή μονάδος.

Γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με έργα και δράσεις που προβλεπόταν από την εποχή της δικής μας διοίκησης βάσει του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, επί τέσσερα χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόοδος», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Τέλος, απαντώντας με στοιχεία στις κατηγορίες που ακούστηκαν για τον ΦΟΔΣΑ, ο δήμαρχος ανέλυσε πως ο δήμος Ιωαννιτών θα μπορούσε υλοποιώντας ορισμένες μόνο προγραμματισμένες δράσεις και έργα του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων να είχε εξασφαλίσει σχεδόν 500.000 ευρώ, ελαφρύνοντας έτσι τα ανταποδοτικά.

«Δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγιναν και οι δημότες έρχονται σήμερα να πληρώσουν το τίμημα μιας ανεύθυνης στάσης της απελθούσας δημοτικής αρχής», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Πως διαμορώνονται οι συντελεστές

Οι συντελεστές των δημοτικών τελών καθορίζονται ως εξής:

Οικίες

Ιωάννινα 1,95 ευρώ

Μάρμαρα Εξοχή 1,22 ευρώ

Σταυράκι 1,22 ευρώ

Νεοχωρόπουλο 1,22 ευρώ

Ανατολής 1,10 ευρώ

Ανατολή (Μπάφρα) 0,51 ευρώ

Μπιζανίου (Πεδινής) 1,10 ευρώ

Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) 0,67 ευρώ

Νήσου 0,90 ευρώ

Παμβώτιδος (Κατσικά) 1,10 ευρώ

Παμβώτιδος (Ανατολική- Κράψη ) 0,42 ευρώ

Παμβώτιδος (Κουτσελιό και Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,80 ευρώ

Περάματος 1,10 ευρώ

Περάματος (Λοιπές Κοινότητες) 0,80 ευρώ

Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ενιαίος σε όλες οι Δ.Ε. Δήμου Ιωαννιτών 1,70

Καταστήματα – επιχειρήσεις κτλ

Ιωάννινα 3,93 ευρώ

Μάρμαρα Εξοχή 3,31 ευρώ

Σταυράκι 3,31 ευρώ

Νεοχωρόπουλο 3,31 ευρώ

Ανατολής 1,65 ευρώ

Ανατολή (Μπάφρα) 0,65 ευρώ

Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι) 1,65 ευρώ

Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ 0,65 ευρώ

Νήσου 1,10 ευρώ

Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό) 1,65 ευρώ

Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη ) 0,50 ευρώ

Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,40 ευρώ

Περάματος & (Λοιπές Κοινότητες Περάματος) 1,65 ευρώ

Μειωμένα τέλη σε ευπαθείς ομάδες

Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2024 παραμένουν προς τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες αφορούν, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άπορους και οικογένειες με δύο συζύγους μακροχρόνια άνεργους.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024