Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιόνια στην Αττική: Γιατί έπεσαν έξω οι μετεωρολόγοι

Χιόνια στην Αττική: Γιατί έπεσαν έξω οι μετεωρολόγοι

Πώς το δικαιολογούν - Δεν σημειώθηκαν οι χιονοπτώσεις στην Αθήνα και τις περιοχές στα βόρεια προάστεια που έλεγαν στις προγνώσεις τους

Δεν σημειώθηκαν σήμερα (30/1) οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της Αττικής που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι (από το Μαρούσι και πάνω), καθώς, ενώ υπήρχε αρκετή ποσότητα υετού, δε, μετατράπηκε σε χιόνι, που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε προβλήματα στην Αθήνα.

Αυτό δήλωσε σήμερα (30/1) στο Star ο Θοδωρής Κολυδάς. Οι προγνώσεις έκαναν λόγο για χιονοπτώσεις σε περιοχές όπως η Κηφισιά, η Παλλήνη, η Φυλή και άλλες, γι’ αυτό οι Αρχές πήραν την απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία, ενώ δόθηκαν και συστάσεις για τηλεργασία. Ωστόσο, το χιονόνερο που έπεσε δεν προκάλεσε απολύτως κανένα πρόβλημα.

Έπεσαν έξω οι μετεωρολόγοι

Ο διευθυντής της ΕΜΥ εξήγησε γιατί δεν σημειώθηκαν οι χιονοπτώσεις από το Μαρούσι και πάνω, όπως είχαν ανακοινώσει χθες οι μετεωρολόγοι, αλλά και γιατί ενώ υπήρχε αρκετή ποσότητα υετού, δε, μετατράπηκε σε χιόνι, που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε προβλήματα στην πρωτεύουσα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κολυδάς, παρότι όλα τα στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας επιβεβαιώθηκαν, δηλαδή είχαμε την πολύ ψυχρή μάζα που προκάλεσε τις χιονοκαταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, εντούτοις δύο βαθμοί Κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα έκαναν τη διαφορά.

Οι -6 βαθμοί που υπήρχαν στις κατώτερες στάθμες σε ύψος 1.500 μέτρων, μέχρι το μεσημέρι έγιναν -4 , δηλαδή είχαμε άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Οι 2 βαθμοί έκαναν τη διαφορά, καθώς πρακτικά τα υψόμετρα ανέβηκαν κατά 200 με 250 μέτρα.

«Οι αποκλίσεις αυτές μας ήταν γνωστές από τις προγνώσεις, δηλαδή τα στοιχεία όλα έδειχναν ότι η ακρίβειά τους παρουσιάζει αυτές τις αποκλίσεις» διευκρίνισε ο μετεωρολόγος.

Μαρουσάκης: Εμείς φταίμε, όχι τα μοντέλα

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης,  Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος του Open έκανε λόγο για αστοχία στην πρόγνωση και ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες για τις λανθασμένες προβλέψεις τους.

Μάλιστα, έγραψε συγκεκριμένα «ας μάθουμε σαν επιστήμονες να παίρνουμε επάνω μας το σφάλμα από το να κατηγορούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. […] Εμείς φταίμε, γιατί και τα μοντέλα εμείς τα φτιάξαμε, εμείς τα τρέχουμε, εμείς τα τροφοδοτούμε με δεδομένα».

Παράλληλα, ανέλυσε και αυτός με τη χρήση χαρτών, τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι υπολογισμοί για το ποια υψόμετρα θα ντυθούν στα λευκά, ανάλογα με τη θερμοκρασία που θα επικρατεί. Συμπέρανε, λοιπόν, ότι ενώ τα μοντέλα έδειχναν μια θερμοκρασία κοντά στους -7 βαθμούς στα 1.500 μέτρα, τελικά αυτή διαμορφώθηκε στους -4…

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024