Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μασκ ζήλεψε την δόξα της Microsoft – Αναζητά επενδυτές για να κοντράρει την OpenAI

Ο Μασκ ζήλεψε την δόξα της Microsoft – Αναζητά επενδυτές για να κοντράρει την OpenAI

Η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ επιδιώκει να συγκεντρώσει 6 δισ. δολάρια από επενδυτές για να αμφισβητήσει το OpenAI

Η xAI του Έλον Μασκ βρίσκεται σε συνομιλίες για την άντληση έως και 6 δισ. δολαρίων, καθώς ο επικεφαλής της Tesla και της X αναζητά παγκόσμιους επενδυτές, μεταξύ άλλων στο Χονγκ Κονγκ, για να χρηματοδοτήσει την πρόκλησή του στην OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης του δισεκατομμυριούχου έχει προσεγγίσει πλούσιους ιδιώτες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Τρία άτομα με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν ότι ο Μασκ ήλπιζε να συγκεντρώσει έως και 6 δισ. δολάρια σε νέα ίδια κεφάλαια για την xAI με προτεινόμενη αποτίμηση 20 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί προειδοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι ο επικεφαλής της Tesla εξακολουθεί να δοκιμάζει την όρεξη των επενδυτών για τόσο μεγάλα ποσά.

Μία πηγή ανέφερε στους Financial Times ότι είχε επίσης στοχεύσει κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στη Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι είπαν ότι είχαν προσεγγιστεί επενδυτές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Πολιτικές προεκτάσεις

Σε κάθε περίπτωση ο Μασκ δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Ο ίδιος έχει διαψεύσει πολλές πρόσφατες αναφορές σχετικά με τη συγκέντρωση κεφαλαίων από την xAI, παρά τις κανονιστικές καταθέσεις που δείχνουν ότι συγκεντρώνει κεφάλαια. Μετά τη δημοσίευση, ο Μασκ έγραψε στο X: «Η xAI δεν συγκεντρώνει κεφάλαια και δεν είχα καμία συζήτηση με κανέναν σχετικά με αυτό το θέμα».

Η άντληση χρημάτων στο Χονγκ Κονγκ για μια αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να γίνει μια πολιτικά επιβαρυμένη διαδικασία καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει επιδιώξει να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών με σκοπό να παρεμποδίσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών από την Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε πέρυσι ορισμένες αμερικανικές επενδύσεις στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων στο Χονγκ Κονγκ.

Το Grok

Η xAI του Μασκ παρουσίασε το πρώτο της προϊόν τον Δεκέμβριο, ένα chatbot με την ονομασία Grok, το οποίο εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο X, επιτρέποντάς του να δίνει πιο ενημερωμένες απαντήσεις από τους ανταγωνιστές του.

Η Morgan Stanley – η οποία το 2022 βοήθησε στη χρηματοδότηση της εξαγοράς της X, πρώην Twitter, από τον Μασκ – συντονίζει τη συγκέντρωση κεφαλαίων, δήλωσε μία από τις πηγές του δημοσιεύματος. Η τράπεζα επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι προκλήσεις

Η κλίμακα της επιχειρούμενης άντλησης κεφαλαίων αντανακλά το τεράστιο κόστος που απαιτείται για την ανάπτυξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης – μοντέλα που παράγουν κείμενο, εικόνες και κώδικα σε δευτερόλεπτα – η οποία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ, τεράστιες ποσότητες δεδομένων και προηγμένα τσιπ.

Η ανταγωνίστρια OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει συγκεντρώσει περίπου 13 δισ. δολάρια μόνο από τη Microsoft. Άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Anthropic και η Cohere έχουν επίσης συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Google, η Amazon και οι κορυφαίοι όμιλοι επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley.

Η xAI με έδρα τη Νεβάδα κατέθεσε έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, από τα οποία προκύπτει ότι επιδιώκει να αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων από επενδυτές μετοχών.

Η κατάθεση έδειξε ότι είχε συγκεντρώσει 135 εκατ. δολάρια για την επίτευξη του στόχου της. Ένα δημοσίευμα του Bloomberg τον Ιανουάριο ανέφερε ότι είχε συγκεντρώσει 500 εκατ. δολάρια. Ο Μασκ δήλωσε στο X ότι η έκθεση ήταν «ψεύτικη είδηση».

Αποχώρηση από την OpenAI

Ο Μασκ ήταν ιδρυτικός επενδυτής της OpenAI, αλλά αποχώρησε το 2018 λόγω διαφωνιών με τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν. Ξεκίνησε τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης τον Ιούλιο του περασμένου έτους, παραπονούμενος ότι ανταγωνιστές όπως η OpenAI, η Microsoft και η Google λογοκρίνουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους και δεν επικεντρώνονται αρκετά σε μέτρα ασφαλείας.

Η OpenAI βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής δευτερογενούς πώλησης ορισμένων μετοχών των εργαζομένων της σε μια συμφωνία που αποτιμά την επιχείρηση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στα 86 δισ. δολάρια.

Ο Μασκ δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της xAI, εκτός από μια ανάρτηση στο X τον Νοέμβριο που ανέφερε ότι οι σημερινοί μέτοχοι του X θα «κατέχουν το 25%» της εταιρείας, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Στους χρηματοδότες της X, οι οποίοι βοήθησαν στη χρηματοδότηση της εξαγοράς της επιχείρησης που τότε ήταν γνωστή ως Twitter από τον Μασκ με 44 δισ. δολάρια, περιλαμβάνονται το αφεντικό της Oracle Λάρι Έλισον, η Sequoia Capital, η Andreessen Horowitz, η Fidelity Management και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.

Η Fidelity μείωσε πρόσφατα την επένδυσή της στην X κατά περίπου 70%, δίνοντας στην εταιρεία αξία περίπου 12,5 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024