Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Αφρική για Χάγη: Ο Νέλσον Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του»

Νότια Αφρική για Χάγη: Ο Νέλσον Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του»

Η Νότια Αφρική, που προσέφυγε κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία στη Γάζα, χαρακτήρισε νίκη για το διεθνές δίκαιο την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο Νέλσον Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του» με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Ισραήλ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα, στο πρακτοτείο Reuters.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ, σε απόφασή του την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, στην ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

«Είναι νίκη για το διεθνές δίκαιο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση σε κανένα μέρος του κόσμου και το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις»

Το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας, καθώς συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει πράξεις που μπορεί να αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί γενοκτονίας, η οποία θεσπίσθηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.

Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο έχει παρομοιάσει το Ισραήλ με το απαρτχάιντ

«Πιστεύουμε ότι ο πρώην πρόεδρος Μαντέλα θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του, ως ένας από τους υποστηρικτές της Σύμβασης περί Γενοκτονίας», τόνισε ο Λαμόλα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο συγκέντρωσης του κυβερνώντος κόμματος «Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο» (ANC) έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Το ANC υπερασπίστηκε για χρόνια την παλαιστινιακή υπόθεση, μια σχέση που σφυρηλατήθηκε όταν ο αγώνας του ενάντια στην καταπιεστική κυριαρχία της λευκής μειονότητας υποστηρίχθηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.

Έχει παρομοιάσει τις ενέργειες του Ισραήλ με τον αγώνα του ενάντια στο απαρτχάιντ, μια σύγκριση που απορρίπτει το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίσθηκε ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας είναι «σε τεράστιο βαθμό διαστρεβλωμένοι».

Μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός, και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό, είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές».

Ο Λαμόλα τόνισε πως το γεγονός ότι η Νότια Αφρική προσέφυγε στη Χάγη για το θέμα αυτό, είναι μια πράξη θάρρους που υποκινήθηκε από την επιθυμία της Πρετόριας να υπερασπιστεί μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες.

«Είναι νίκη για το διεθνές δίκαιο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση σε κανένα μέρος του κόσμου και το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024