Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία - Πάνω από 72 δισ. θα κληρονομήσουν Gen X και millennials

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία – Πάνω από 72 δισ. θα κληρονομήσουν Gen X και millennials

Οι παλιές γενιές μεταβιβάζουν τα χρήματα στους νεότερους

Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα μέλη της Gen Χ και οι Millennials πρόκειται να κληρονομήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από τους γονείς τους Baby Boomers.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι γενιές που προσπάθησαν να επιβιώσουν υπό τη σκέπη του χρέους και του υψηλού κόστους στέγασης, μπορεί να δουν πλούτο στα χέρια τους για πρώτη φορά.

Το φαινόμενο που είναι γνωστό ως «η μεγάλη μεταφορά πλούτου» θα μπορούσε να ευθύνεται για τη «μεταβίβαση» 72,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων απευθείας σε αυτούς τους… κληρονόμους, μαζί με 11,9 τρισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων Cerulli Associates.

Αυτή η μαζική οικονομική συναλλαγή έρχεται παράλληλα με ένα άλλο δημογραφικό φαινόμενο, το «Peak 65», στην εξέλιξη του οποίου περισσότεροι Αμερικανοί θα φτάνουν στην κομβική αυτή ηλικία τώρα από ποτέ άλλοτε.

Το Peak 65

Ακόμη και με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και την αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που απορροφούν μέρος αυτών των κεφαλαίων, είναι πολλά τα χρήματα που θα αλλάξουν χέρια.

Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους είναι υψηλές και προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Fidelity Investments, ένας 65χρονος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2023 θα μπορούσε να δαπανήσει κατά μέσο όρο 157.500 δολάρια για δαπάνες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησής του. Αυτό το συνολικό ποσό προϋποθέτει ότι ο συνταξιούχος έχει Medicare Parts A, B και D, αλλά δεν περιλαμβάνει τα έξοδα μακροχρόνιας περίθαλψης, τα οποία θα κλιμάκωναν αυτές τις δαπάνες.

Αυτά είναι πολλά χρήματα, αλλά το ποσό του πλούτου που μεταβιβάζεται είναι πολύ μεγαλύτερο.

H μαζική οικονομική συναλλαγή έρχεται παράλληλα με ένα άλλο δημογραφικό φαινόμενο

Τι είδαν οι Baby Boomers

Οι Baby Boomers είδαν την άνοδο των τιμών των κατοικιών και των μετοχών και αξιοποίησαν κάθε ευκαιρία που τους δόθηκε για σχετικές αγοραπωλησίες. «Υπό αυτή την έννοιa, σημειώθηκε μια τεράστια αύξηση του πλούτου μεταξύ των οικογενειών των ΗΠΑ», εξήγησε στο MarketWatch η Caitlin DiMillo, διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος και σύμβουλος πελατών της Spinnaker Trust στο Πόρτλαντ του Μέιν. «Οι επιπτώσεις όμως από την μεταβίβαση του πλούτου που ακολουθεί, θα εξελιχθούν διαφορετικά και σε σχέση με την προηγούμενη και μεταξύ των διαφόρων νοικοκυριών».

Αλλά αυτή η εισροή πλούτου δεν θα τους ωφελήσει όλους. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να επιδεινώσει την εισοδηματική ανισότητα, καθώς οι έχοντες τα μέσα μεταβιβάζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα παιδιά τους, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων.

«Η κοινωνία στο σύνολό της μπορεί να μιλά -και ενίοτε να δει- τη μεταφορά πλούτου, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε γενιά σε κάθε νοικοκυριό. Δεν θα επωφεληθούν όλοι», συμπλήρωσε ο Rob Williams, διευθύνων σύμβουλος οικονομικού σχεδιασμού της Charles Schwab.

Μια βαθιά επίδραση στις νεότερες γενιές

Κυρίως όμως, για τους Millennials και τους Gen X που δεν μπόρεσαν να βιώσουν κάποιο σημαντικό οικονομικό ορόσημο -πχ την απόκτηση ενός σπιτιού- αυτή η μεγάλη μεταβίβαση πλούτου θα έχει μεγάλη επίδραση.

«Πολλοί από αυτούς θα είναι σε θέση να βάλουν στην άκρη χρήματα για συνταξιοδότηση για πρώτη φορά, επειδή δεν ήταν σε θέση να θέσουν τη συνταξιοδότηση ως προτεραιότητα λόγω του φοιτητικού χρέους», πρόσθεσε η DiMillo.

«Όλοι νιώθουμε πως η ζωή είναι πιο ακριβή τώρα. Αυτή η μεγάλη μεταβίβαση πλούτου από γενιά σε γενιά – θα είναι μια ανάσα για πολλούς ανθρώπους», επισήμανε ο Justin Stivers, οικονομικός σύμβουλος και ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας Stivers Law στο Coral Gables της Φλόριντα. «Θα έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια, να αγοράσουν επιτέλους ένα σπίτι, να κάνουν διακοπές χωρίς να τα χρεώσουν σε πιστωτική κάρτα». Δεν αλλάζει η ζωή σε τέτοιο βαθμό που δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν ποτέ. Απλά βάζει τους ανθρώπους σε μια καλύτερη θέση».

Δύο γενιές που έζησαν τις οικονομικές κρίσεις

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Millennials και τα μέλη της Gen Χ έχουν ζήσει τρεις υφέσεις – την ύφεση που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου, την ύφεση του 2007-09 και την οικονομική κρίση που σχετίζεται με την πανδημία – οπότε μπορεί να είναι ήδη πιο πειθαρχημένοι όσον αφορά τα χρήματα.

«Δεν είναι τόσο μεγάλο το ποσό που οι νεότερες γενιές δεν θα πρέπει να αποταμιεύουν. Αντιθέτως θα πρέπει να είναι ακόμα πιο πειθαρχημένοι στη δική τους οικονομική ζωή», ανέφερε στο MarketWatch ο Williams.

Αμηχανία;

Η μεταβίβαση πλούτου μπορεί να είναι επικίνδυνη, ωστόσο, εάν οι παραλήπτες δεν έχουν μια σταθερή οικονομική εκπαίδευση/ παιδεία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που απευθύνονται σε οικονομικούς συμβούλους για να στεφθεί με επιτυχία και η διαδικασία μεταβίβασης αλλά πρωτίστως η αξιοποίηση των ποσών με σωστό προγραμματισμό και επενδύσεις.

«Σίγουρα δεν είναι ασυνήθιστο για τις οικογένειες να θέλουν να μεταβιβάσουν αξίες και ιδέες και καλή διαχείριση των χρημάτων. Οι γονείς θέλουν να προωθήσουν την ιδέα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι μη παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Να χρησιμοποιούν τα χρήματα για να συμπληρώνουν το εισόδημα, όχι να ζουν αποκλειστικά από αυτά», επισήμανε η DiMillo. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη περιουσιακών σχεδίων, όπως μια διαθήκη ή ένα ανακλητό καταπίστευμα, καθώς και τη δημιουργία οικονομικών και υγειονομικών πληρεξουσίων. Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο πλούτο μπορεί να έχουν πιο περίπλοκα σχέδια περιουσίας, αλλά όλοι θα πρέπει να έχουν κάποιο σχέδιο.

Πηγή: ot.gr

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024