Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σύντομα οι συνομιλίες με το Ιράκ για το τέλος του στρατιωτικού συνασπισμού στη χώρα

ΗΠΑ: Σύντομα οι συνομιλίες με το Ιράκ για το τέλος του στρατιωτικού συνασπισμού στη χώρα

Συνομιλίες για την αποχώρηση του συνασπισμού, αναμένεται να ξεκινήσουν ΗΠΑ και Ιράκ,μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς η αμερικανική παρουσία βάζει την κυβέρνηση του Ιράκ σε κίνδυνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και τον τρόπο αντικατάστασής του με διμερείς σχέσεις, δήλωσαν τέσσερις πηγές την Τετάρτη, ένα βήμα προς τα εμπρός σε μια διαδικασία που είχε σταματήσει λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τους προαπαιτούμενους όρους να σταματήσουν πρώτα οι επιθέσεις εναντίον τους από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ιρακινές μαχητικές ομάδες, ανέφεραν τρεις από τις πηγές. Η κυβέρνηση του Ιράκ βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, με το Ιράν να επηρεάζει μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως το Ιράκ κάνει ευρεία χρήση δολαρίων ΗΠΑ καθώς η οικονομία της, μια από τις μεγαλύτερες της περιοχής, δεν έχει επανέλθει μετά τον πόλεμο

Δύο πηγές ανέφεραν στο Al Arabiya ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν τις συνομιλίες στην ιρακινή κυβέρνηση με επιστολή που παρέδωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ιράκ Αλίνα Ρομανόφσκι στον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν την Τετάρτη.

Φωτογραφία του 2020 από την παράδοση αεροπορικής βάσης από τον συνασπισμό στον Ιρακινό στρατό.

Ένα δύσκολο διαζύγιο

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι παραδόθηκε μια σημαντική επιστολή και ότι ο πρωθυπουργός θα τη μελετήσει προσεκτικά, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, αν όχι περισσότερο, με το αποτέλεσμα να είναι ασαφές και χωρίς να επίκειται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Να σημειωθεί πως το Ιράκ κάνει ευρεία χρήση δολαρίων ΗΠΑ καθώς η οικονομία της, μια από τις μεγαλύτερες της περιοχής, δεν έχει επανέλθει μετά τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι συμβουλεύουν και βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του ISIS, το οποίο το 2014 κατέλαβε μεγάλα τμήματα και των δύο χωρών πριν ηττηθεί. Εκατοντάδες στρατιώτες από πολλές άλλες, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται επίσης στο Ιράκ στο πλαίσιο του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση του ISIS. Η παρουσία αυτής της αποστολής στο Ιράκ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από σιιτικές οργανώσεις.

Το Ιράκ, ένας σπάνιος σύμμαχος τόσο της Τεχεράνης όσο και της Ουάσινγκτον, έχει γίνει μάρτυρας κλιμακούμενων επιθέσεων τύπου «tit-for-tat» (σ.σ. «Μια σου και μία μου», ακριβώς αυτό συμβαίνει μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ) μεταξύ πολιτοφυλακών και αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, με τις πολιτοφυλακές να επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Κάποιες από τις σιιτικές οργανώσεις πολιτοφυλάκων ευθύνονται για την αναχαίτιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Εκτός αυτών υπάρχει και ο τακτικός στρατός του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ πιέζεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις σιιτικές οργανώσεις

Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχτεί περίπου 150 επιθέσεις από παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο Ιράν και εδρεύουν στο Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από αντίποινα, τα τελευταία την Τρίτη. Η κλιμάκωση της βίας οδήγησε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί να ζητήσει τη γρήγορη αποχώρηση των δυνάμεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μέσω διαπραγματεύσεων, μια διαδικασία που είχε αρχίσει να ξεκινά πέρυσι αλλά σταμάτησε όταν άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα.

Η Ουάσινγκτον ήταν απρόθυμη να διαπραγματευτεί μια πιθανή αποχώρηση ενώ βρισκόταν υπό πυρά, ανησυχώντας ότι αυτό θα έκανε οποιαδήποτε αλλαγή στην αποστολή να φανεί εξαναγκασμένη, ενθαρρύνοντας έτσι τους περιφερειακούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Αλλά ο υπολογισμός άλλαξε εν μέσω της συνειδητοποίησης ότι οι επιθέσεις πιθανότατα δεν θα σταματούσαν και ότι το status quo οδηγούσε σε σταθερή κλιμάκωση, είπαν δύο από τις πηγές.

«Οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την έναρξη του διαλόγου της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Είπαν ότι η επιτροπή θα επιτρέψει την από κοινού αξιολόγηση της ικανότητας των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να καταπολεμήσουν το ISIS και «θα διαμορφώσει τη φύση της διμερούς σχέσης ασφαλείας».

Ο στρατός του Ιράκ, κάθε άλλο παρά είναι στην κατάσταση που βρίσκονταν μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. Βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, ενώ έχουν φτιάξει σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις με το γειτονικό Ιράν.

Μετά τους Ταλιμπάν όσοι δεν έχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ θεωρούν πως μπορούν να διώξουν τις αμερικανικές βάσεις

«Το συζητάμε αυτό εδώ και μήνες. Η χρονική στιγμή δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες επιθέσεις. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το πλήρες δικαίωμα της αυτοάμυνας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Των επιθέσεων έχουν ηγηθεί ισχυρές σκληροπυρηνικές ιρακινές πολιτοφυλακές με στενούς δεσμούς με το Ιράν, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο ή την κυβέρνηση, αλλά εξακολουθούν να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Από τις πιο σημαντικές θεωρείται η Κατάεμπ ή Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η επίσημη έναρξη των συνομιλιών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση του Σουντανί και ενδεχομένως τη μείωση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Η αναρρίχηση των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν σχεδόν αναίμακτα, έδωσε το παράδειγμα σε περισσότερες στρατιωτικές ομάδες με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο να τολμήσουν να διώξουν τις ΗΠΑ από τα εδάφη τους, πράγμα αδιανόητο μέχρι πριν 10 χρόνια.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024