Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνικό αδιέξοδο στις δημοσκοπήσεις: Κατακρίνουν την κυβέρνηση - Δεν βρίσκουν λύση στην αντιπολίτευση

Κοινωνικό αδιέξοδο στις δημοσκοπήσεις: Κατακρίνουν την κυβέρνηση – Δεν βρίσκουν λύση στην αντιπολίτευση

Παρεμφερή τα ευρήματα σε τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις - Οι πολίτες ψηφίζουν ΝΔ, αλλά τη θεωρούν υπεύθυνη για τα προβλήματά τους - Πού τοποθετούν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Την κυβέρνηση «δείχνουν» οι περισσότεροι πολίτες ως βασική υπεύθυνη για τις οικονομικές τους δυσκολίες και όχι μόνο, σύμφωνα με τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, όμως, κάνουν σαφές πως δεν εμπιστεύονται ούτε την αντιπολίτευση – και συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ – για να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, πρωτίστως λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας, κυριαρχεί και στις τέσσερις έρευνες, ενώ η εγκληματικότητα είναι φανερό ότι προκαλεί πια αυξανόμενη ανησυχία, μετά τα πρόσφατα περιστατικά ένοπλης βίας στην καρδιά της Αθήνας, με μαφιόζικες εκτελέσεις, από τις οποίες κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα ανάμεσα στους ανυποψίαστους περαστικούς.

Και ενώ στην εκτίμηση των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το ΚΚΕ, δεν λείπουν και οι εκπλήξεις, καθώς μία από τις τέσσερις έρευνες δίνει «βραχεία κεφαλή» στην Ελληνική Λύση, με το κόμμα του Περισσού να ακολουθεί, πάντως, σε απόσταση αναπνοής.

Η ίδια δημοσκόπηση, μάλιστα, δείχνει «ντέρμπι» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές, αφού όσο και να διατείνεται για το αντίθετο η Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός είναι πως δεν ανεβαίνει θεαματικά το ΠΑΣΟΚ, απλά πέφτει… «ηχηρά» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και τη διάσπαση.

Metron Analysis: Φθορά κυβέρνησης – Δεν ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, για πρώτη φορά, καταγράφεται φθορά της κυβέρνησης, με τους πολίτες να επικρίνουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ζητήματα της καθημερινότητάς τους, με πρώτο και σημαντικότερο το πρόβλημα της ακρίβειας και δεύτερο την αύξηση της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, που ανεβαίνει ξανά στο 60%, την ώρα που το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 34%.

Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι γνώμες των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού, με το 77% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική γνώμη και μόλις το 14% να θεωρεί ότι όντως κάτι κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της ακρίβειας.

Παράλληλα, εξίσου αρνητικές (77%) είναι οι γνώμες για την κυβερνητική διαχείριση της εγκληματικότητας, καθώς μόνο το 11% έχει θετική γνώμη.

Ωστόσο, παρά την εμφανή φθορά της κυβέρνησης, η φθορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ακόμη μεγαλύτερη, με τα εσωκομματικά προβλήματα να μην επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την αυξημένη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.

Έτσι, ενώ οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν στο 34%, υποχωρούν και οι θετικές γνώμες για το κόμμα Κασσελάκη, που πλέον είναι μόλις στο 8%. Αντίστοιχα, οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση βρίσκονται στο 59% και για την αξιωματική αντιπολίτευση στο 86%.

Πέφτει η ΝΔ – Μονοψήφια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει απώλειες πάνω από 2%, καθώς από 30,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση υποχωρεί στο 30,9%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, για πρώτη φορά υποχωρεί στη ζώνη των μονοψήφιων ποσοστών με 9,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ «κλειδώνει» τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μια μικρή υποχώρηση από το 11,4% στο 11%, και το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή άνοδο στο 8,2%.

Αντίστοιχα, άνοδο εμφανίζει στον χώρο της ακροδεξιάς και τη Ελληνική Λύση, στο 6,6%, την ώρα που η Νέα Αριστερά καταγράφει μικρή άνοδο, στο 2,4%.

MRB: «Ντέρμπι» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ – Ανεπαρκή τα μέτρα για την ακρίβεια

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει και η δημοσκόπηση της MRB για το Open, ενώ οριακά στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ερώτηση για την ψήφο στις ευρωεκλογές, με αναγωγή επί του συνόλου των ψήφων, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 29,1%
ΠΑΣΟΚ: 10,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,5%
ΚΚΕ: 7%
Ελληνική Λύση:6,4%
Πλεύση Ελευθερίας:3%
Νίκη: 2,7%
Σπαρτιάτες: 2,5%
Νέα Αριστερά: 2%
ΜέΡΑ25: 1,9%
Σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου: 22%

Σημειώσατε… «Χ»

Ωστόσο, όταν το ερώτημα αφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές, καταγράφεται το απόλυτο «θρίλερ», καθώς στην αναγωγή επί του συνόλου, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ως ισόπαλες δυνάμεις, με 12,1% έκαστη.

ΝΔ: 36,1%
ΠΑΣΟΚ: 12,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 12,1%
ΚΚΕ: 9,3%
Ελληνική Λύση: 9,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 4%
Νίκη: 3,7%
Σπαρτιάτες: 2,8%
Νέα Αριστερά: 2,7%
ΜέΡΑ25: 2,8%

Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια με ποσοστό 60,3%, ενώ ακολουθούν η υγεία (24,4%), το ύψος των εισοδημάτων (22,2%), η εγκληματικότητα (20,5%), η παιδεία (15,4%) και, τελευταία, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας (14,9%).

Οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 41% ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια την έχει η κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα για την καταπολέμησή της, με το 70,9% να θεωρεί ότι έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

MARC: Πιο ουσιαστική αντιπολίτευση κάνει το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1, το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση και το 42,4% είπε ότι τη βλέπει θετικά ή μάλλον θετικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα για το ποιο κόμμα κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, καθώς την πρώτη θέσεη στις απαντήσεις των πολιτών καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ με 15,7%, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση το ΚΚΕ με 9,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τρίτος με ποσοστό 9%.

Ωστόσο, ένας στους δύο πολίτες (50,5%) απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές πρώτη έρχεται με 29,7% η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 3 μονάδες διαφορά και ποσοστό 10,1%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,6%, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ με 2,5% έκαστο, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3% και η Νέα Αριστερά παραμένει καθηλωμένη στο 1,9%.

GPO: Αρνητικές γνώμες για ΝΔ, που… ψηφίζουν

Το 57,6% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για το Star κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, με το 41,7% να απαντά «θετικά και μάλλον θετικά».

Ωστόσο, και σε αυτή τη μέτρηση το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει προβάδισμα 20,3 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, καθώς συγκεντρώνει 32,5%, με το ΠΑΣΟΚ να έρχεται δεύτερο με 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος με 11,1% και το ΚΚΕ τέταρτο με 8%.

Στη συγκεκριμένη μέτρηση, η Νέα Αριστερά συγκεντρώνει 2,2%, ισοβαθμώντας με την Πλεύση Ελευθερίας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 30,2%, το ΠΑΣΟΚ 11,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,9% και το ΚΚΕ 7,5%.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024