Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση Opinion: Προβάδισμα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ - Διχάζει ο γάμος των ομόφυλων

Δημοσκόπηση Opinion: Προβάδισμα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ – Διχάζει ο γάμος των ομόφυλων

Ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο δηλώνει μόλις το 30.1%.

Σταθερά πρώτη και με μεγάλη διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται η ΝΔ, σε  δημοσκόπηση της Opinion για το TheTOC.

Η Ν.Δ διατηρεί ουσιαστικά αλώβητες τις δυνάμεις της, παρά τα προβλήματα που κυριαρχούν (ακρίβεια, εγκληματικότητα/ παραβατικότητα κ.ά.), αλλά και την ένταση που προκαλούν στην κοινή γνώμη σειρά θεμάτων της επικαιρότητας και ιδιαίτερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην κορυφή των απαντήσεων στην ερώτηση, ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Άνετο προβάδισμα για τη ΝΔ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το κυβερνών κόμμα, συγκεντρώνει ποσοστό 39,1% στην εκτίμηση ψήφου έναντι 14,4% του δεύτερου ΠΑΣΟΚ και 13,2% του τρίτου ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,6%, Ελληνική Λύση με 6,7%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%, Νέα Αριστερά με 3,1%, Νίκη με 3% ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν ΜεΡΑ25 με 2% και Σπαρτιάτες με 1,8%.

Εκτίμηση ψήφου

Απαισιοδοξία για το 2024

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν σε μια περίοδο που:

  • Υπάρχει μια απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας τη νέα χρονιά, που εκφράζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, δηλαδή το 67.8% , ενώ αισιόδοξοι εμφανίζονται το 31.3%.
  • Κυριαρχεί με σημαντικά ποσοστά μια τετράδα προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία με την ακρίβεια να φτάνει το 69.9% και να ακολουθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με 32.8% , η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 25.1% και τα προβλήματα στο ΕΣΥ με 18.1%.
  • Υπάρχει χαμηλή ικανοποίηση από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των εισοδημάτων με την ικανοποίηση να φτάνει μόλις το 21.2% ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 77.7%.
  • Υπάρχει πολύ χαμηλή ικανοποίηση από την αντιμετώπιση συνολικά της εγκληματικότητας και γενικά των φαινομένων βίας. Ικανοποιημένοι δηλώνουν το 14.5% ενώ αντίθετη άποψη έχει το 83.8%.

Από τη δημοσκόπηση της Opinion

Διχάζει ο γάμος ομοφύλων

Το 46,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων, έναντι ενός 50,4% που διαφωνούν.

Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Σε όλα τα άλλα κόμματα είναι μειοψηφική, με τη μόνη διαφοροποίηση να έχει να κάνει με την απόσταση των ποσοστών όσων συμφωνούν-διαφωνούν.

Ακόμα μεγαλύτερες διαφωνίες εκφράζουν οι ψηφοφόροι με την τεκνοθεσία, αφού το 71.9% διαφωνεί, ενώ συμφωνεί το 24.8%. Πλην ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κομματικά ακροατήρια οι ψηφοφόροι εκφράζονται αρνητικά για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά.

Διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Ταυτόχρονα, το  57.1% δηλώνουν θετικοί στην ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, έναντι 38% που εμφανίζονται αρνητικοί. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απόψεων τα συναντάμε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Το 56.6% των ερωτηθέντων, συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για την θέσπιση της Επιστολικής ψήφου , ενώ αρνητικοί είναι το 29.9%.

Προσδοκίες από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Φαίνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες προσδοκίες για βελτίωση της απόδοσης της κυβέρνησης.

Το 49.9% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας. Επίσης, το 30.5% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη θα βελτιωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ε.Σ.Υ.

Ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο δηλώνει μόλις το 30.1%, επίδοση όχι υψηλή. Ωστόσο είναι πολύ πιο χαμηλά τα επίπεδα ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι μόλις 8.1% ( πολύ και αρκετά) ενώ\ν ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν μόλις το 19.4%.

Για το ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση ( πολύ και αρκετά ) φτάνει το 11.4% και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του το 36%.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024