Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wall Street: Πώς καλλιεργήθηκε η «κουλτούρα των ναρκωτικών»

Wall Street: Πώς καλλιεργήθηκε η «κουλτούρα των ναρκωτικών»

Περίπου το 90% των ανθρώπων στην οικονομική περιοχή του Μανχάταν είτε «χρησιμοποίησαν είτε δέχτηκαν» κοκαΐνη

Στη δεκαετία του 1980, ο Ρούντι Τζουλιάνι, τότε ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν, ηγήθηκε μιας τριετούς επιχείρησης με στόχο τη διακίνηση ναρκωτικών στη Wall Street.

«Επιχείρηση Κλείσιμο Κουδουνιού»

Η εν λόγω επιχείρηση, η οποία ονομάστηκε «Επιχείρηση Κλείσιμο Κουδουνιού», είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από δώδεκα υπάλληλοι χρηματοπιστωτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων χρηματιστών και ενός ανώτερου εταίρου, να συλληφθούν με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης κοκαΐνης, μεταξύ άλλων με αντάλλαγμα μετοχές, σύμφωνα με το Business Insider.

Μυστικοί πράκτορες που ασχολήθηκαν με την υπόθεση εκτιμούν ότι περίπου το 90% των ανθρώπων που συνάντησαν στην οικονομική περιοχή του Μανχάταν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους είτε «χρησιμοποίησαν είτε δέχτηκαν» κοκαΐνη. «Περίμενα ότι αυτοί θα ήταν πολύ αξιοσέβαστοι άνθρωποι», δήλωσε ένας από τους πράκτορες στους New York Times μετά τις συλλήψεις.

Σήμερα, η Wall Street έχει μια σαφώς καθαρότερη εικόνα. Οι άνθρωποι που διοικούν επενδυτικές τράπεζες και hedge funds είναι πιο πιθανό να είναι ξύπνιοι αργά το βράδυ δουλεύοντας παρά διασκεδάζοντας. Ωστόσο, οι παράνομες ουσίες – καθώς και οι κοινωνικά αποδεκτές ουσίες όπως το Adderall, το αλκοόλ και οι σακούλες νικοτίνης – παραμένουν μέρος της κουλτούρας, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Business Insider μέσω συνεντεύξεων με 13 νυν και πρώην επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και αρκετούς επαγγελματίες υγείας. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζήτησαν ανωνυμία για να προστατεύσουν την καριέρα τους.

Eθισμένοι στους «τρελούς» ρυθμούς

Ο Joe, ένας τραπεζίτης επενδύσεων στα 30 του, δήλωσε ότι η κοκαΐνη εξακολουθεί να είναι δημοφιλής μεταξύ των κυρίως ανδρών επαγγελματιών τραπεζών που βοηθούν στην εκτέλεση συναλλαγών για λογαριασμό μεγάλων θεσμικών πελατών. Είναι απλώς πιο πιθανό να είναι κρυμμένο, καθώς δεν είναι πλέον «cool να είσαι ο τύπος της κόκα κόλα». Ο Joe γνωρίζει ακόμη και μερικούς εμπόρους που εξακολουθούν να σνιφάρουν κοκαΐνη στη δουλειά, αλλά τους περιέγραψε ως «τους παλιούς τύπους της Wall Street» των οποίων οι συνήθειες διαμορφώθηκαν σε μια διαφορετική εποχή.

«Οι συζητήσεις μου για το χτύπημα είναι με συναδέλφους φίλους στα οικονομικά που δεν αφορούν τη δουλειά μου ή τους ανθρώπους με τους οποίους είμαι πολύ κοντά στη δουλειά», δήλωσε ο Joe, του οποίου το ψευδώνυμο ονομάζεται για να προστατεύσει τη δουλειά του. Η μόνη εξαίρεση, είπε, είναι όταν διασκεδάζει πελάτες. «Ήξερα μερικούς τύπους εδώ κι εκεί στη δουλειά που απλώς μύριζαν λίγη κόκα κόλα για να ξυπνήσουν».

Σε μια προσπάθεια να πάρει μια αίσθηση της τρέχουσας κατάστασης των ναρκωτικών στη Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η σκληρή κουλτούρα μπορεί να ωθεί μερικούς ανθρώπους στον εθισμό, το BI ρώτησε τραπεζίτες, εμπόρους και άλλα στελέχη της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας πώς αυτοί και οι συνάδελφοί τους χρησιμοποιούν ναρκωτικά. Μερικοί άνθρωποι είπαν στο BI ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πάνε στη δουλειά, οδηγώντας τους να συμπληρώσουν το αλκοόλ με ψυχεδελικά. Εν τω μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει μια επέκταση στις ουσίες στο χώρο εργασίας που βοηθούν τους ανθρώπους να εργάζονται σκληρότερα και γρηγορότερα, συμπεριλαμβανομένων των σακουλών νικοτίνης όπως το Zyn και του νόμιμου αλλά εξαιρετικά εθιστικού Adderall. Η άνοδος της θανατηφόρας φαιντανύλης αλλάζει επίσης ορισμένες συμπεριφορές.

Η Anna Lembke, γιατρός και επικεφαλής της Κλινικής Διπλής Διάγνωσης Ιατρικής Εθισμού του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος προσελκύεται από διεγερτικά όπως η κοκαΐνη και το Adderall επειδή λειτουργούν ως «όχημα για να εργάζονται περισσότερο, να εργάζονται σκληρότερα, να μην κοιμούνται, να παίρνουν περισσότερα μπόνους και περισσότερα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών και να είναι επιτυχημένα».

Στελέχη της Wall Street μας είπαν ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησαν κάτι ισχυρότερο από τον καφέ και ότι η εστίαση σε ορισμένες «γωνιές» του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών hedge funds, ήταν το… biohacking για την επίτευξη κορυφαίας απόδοσης. Και φυσικά τα οικονομικά δεν είναι ο μόνος τομέας με επαγγελματίες που αγωνίζονται με τη χρήση ναρκωτικών και τις υπερβολικές δόσεις – είναι ένα εθνικό πρόβλημα που οδηγεί σε περισσότερους από 100.000 θανάτους από υπερβολική δόση ετησίως στις ΗΠΑ, αύξηση 50% από το 2015.

Στη μάχη της απεξάρτησης

Πολλές τράπεζες έχουν μια σειρά από υπηρεσίες ευεξίας στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι, όπως μια τηλεφωνική γραμμή παροχής συμβουλών 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του παλιού εργοδότη του Peet, Bank of America. Αλλά όλοι όσοι μίλησαν με το BI συμφώνησαν ότι υπήρχαν περιορισμένοι πόροι που κατευθύνονταν ειδικά σε επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα που αγωνίζονται με τον εθισμό. Ο Πιτ παρακολουθεί συναντήσεις των Ανώνυμων Αλκοολικών στη Νέα Υόρκη. Εν τω μεταξύ, απέναντι από την Bank of America βρίσκεται η Salesforce, η οποία έχει μια ομάδα πόρων υπό την ηγεσία των εργαζομένων που ονομάζεται Soberforce με περισσότερα από 500 μέλη.

Άλλες βιομηχανίες υψηλού στρες έχουν αναπτύξει προγράμματα για τη θεραπεία του εθισμού. Ο Laird, ο οποίος έφυγε από τη Wall Street το 2016 και άνοιξε το The Lighthouse, μια εγκατάσταση κατάχρησης ουσιών και απεξάρτησης από το New Canaan του Κονέκτικατ που εξυπηρετεί στελέχη οικονομικών, επεσήμανε ένα πρόγραμμα θεραπείας για πιλότους που τους καθηλώνει για έξι μήνες για θεραπεία και στη συνέχεια τους υποβάλλει σε τυχαία τεστ ναρκωτικών και αλκοόλ για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το πρόγραμμα, γνωστό ως HIMs, έχει ποσοστό επιτυχίας 85%.

Οι γιατροί έχουν ένα παρόμοιο εντατικό πρόγραμμα θεραπείας με ποσοστό επιτυχίας 78%, σύμφωνα με μια μελέτη.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος βρίσκεται η Wall Street, όπου μια ιστορία χρήσης ναρκωτικών μπορεί να στοιχειώνει τους επαγγελματίες που εργάζονται για χρόνια. Ένας μεσίτης έγραψε στη σελίδα του για τη Ρυθμιστική Αρχή της Χρηματοπιστωτικής Βιομηχανίας ότι πιάστηκε να καλλιεργεί μαριχουάνα στο υπόγειό του το 2002. «Έκανα ένα ηλίθιο λάθος», έγραψε. «Από τότε δεν είχα ούτε ένα εισιτήριο για υπερβολική ταχύτητα». Κανονικά θα ήταν πλημμέλημα, έγραψε, αλλά κατηγορήθηκε για κακούργημα καθώς ζούσε σε απόσταση 1.000 ποδιών από ένα σχολείο. Οι κατηγορίες κακουργήματος αποσύρθηκαν και οι κατηγορίες πλημμελήματος απορρίφθηκαν μετά την αναστολή του, αλλά το ποινικό μητρώο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο κοινό, σύμφωνα με το BI.

Ο Laird πιστεύει ότι οι εταιρείες της Wall Street θα μπορούσαν να μάθουν ένα ή δύο πράγματα από άλλους κλάδους όταν πρόκειται για την αντίδρασή τους στον εθισμό.

«Αγάπησα την καριέρα μου. Θα το είχα κάνει αυτό σε ένα δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Laird για το πρόγραμμα HIMs. «Αν η Wall Street ήθελε πραγματικά να βοηθήσει, αν πίστευε ότι ήταν ένα πραγματικό, σοβαρό πρόβλημα, θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης», είπε.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024