Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα «βράχια» η συναίνεση για την επιστολική ψήφο - Η τροπολογία Κεραμέως που έφερε τα πάνω-κάτω

Στα «βράχια» η συναίνεση για την επιστολική ψήφο – Η τροπολογία Κεραμέως που έφερε τα πάνω-κάτω

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές, απαιτείται η ψήφος 151 βουλευτών. Για να περάσει η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών.

Το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών», πέφτει στο κενό.

Η αιφνιδιαστική τροπολογία που έφερε χθες στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως, η οποία επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, τίναξε στον αέρα την ευρεία πλειοψηφία που είχε σχηματιστεί και τώρα η κυβέρνηση καλείται να επαναφέρει στις «ράγες» το σχέδιο νόμου, αν θέλει να «περάσει».

Ο «ελιγμός» της κυβέρνησης που εξόργισε την αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα που εισήχθη στη Βουλή, αν ψηφιστεί θα δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, είτε εντός Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμά, αρχής γενομένης από τις προσεχείς ευρωεκλογές αλλά και σε τυχόν μελλοντική διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Η υπουργός Εσωτερικών, με την τροπολογία που κατέθεσε, επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, με την τροπολογία που κατέθεσε επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, αιφνιδιάζοντας σε απόλυτο βαθμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που επί της αρχής εμφανίζονταν πως θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

151 βουλευτές για το νομοσχέδιο, 200 για την τροπολογία

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ήτοι η ψήφος 151 βουλευτών. Όμως, για να περάσει η τροπολογία Κεραμέως, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 βουλευτών.

Προς καταψήφιση η τροπολογία

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν την Τρίτη (23/01) στη Βουλή με το ραγισμένο γυαλί να μοιάζει δύσκολο να κολλάει.

Πρώτος ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, προανήγγειλε την καταψήφιση του νομοσχεδίου καθώς η πλειοψηφία απέρριψε και τις τρεις τροπολογίες που είχε καταθέσει το κόμμα της Κουμουνδούρου για τη σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, την κατάρτιση ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου αποκλειστικά για τους εκτός επικρατείας και συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων εντός επικρατείας, όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς και ηλικιωμένοι.

Καταψηφίζει την επιστολική ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε ότι «κατάφερε να δυναμιτίσει τη συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο», ο κ. Φάμελλος τόνισε πως «αυτό δεν έγινε μόνο με την αιφνιδιαστική τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, που κυριολεκτικά πέταξε στο τραπέζι χθες, αλλά και με όλη τη διαδικασία που ακολούθησε πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου».

«Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;» είναι η ερώτηση που θέτει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά και την αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως.

Ν. Ανδρουλάκης: Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς μας απαντήσατε με περιφρόνηση

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του, το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε την απόσυρση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας Κεραμέως και αιτήθηκε η επιστολική ψήφος για το εσωτερικό να μην ισχύσει οριζόντια για το εσωτερικό, αλλά μόνο σε περιπτώσεις με αντικειμενική δυσκολία των εκλογέων, όπως η αναπηρία, η εργασία, το γήρας κοκ.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ δίνει μια τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση.

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση και του Νίκου Ανδρουλάκη που έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει

Ο Νίκος Ανδρουλάκη καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και σημειώνει πως «δεν έχει κανένα νόημα πια γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα».

Κατηγορεί επίσης την πλειοψηφία καθώς «εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση» για να εξυπηρετήσει εκλογικούς σκοπούς «κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ.

Την απόσυρση και επανακατάθεση της τροπολογίας μετά τις ευρωεκλογές ζήτησε από την αρμόδια υπουργό η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωντσταντοπούλου.

Καμία σκέψη για απόσυρση της τροπολογίας

Η Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, των εκλογέων του εξωτερικού, και στις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε ότι αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, μέσω της επιστολικής ψήφου και συνεπώς η τροπολογία της κυβέρνησης είναι απολύτως συναφής με το αντικείμενο του νομοσχεδίου, γιατί στοχεύει να διευκολύνει εκλογείς, μέσω της επιστολικής ψήφου.

Αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας

Επίσης, το βράδυ της Τρίτης, κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα και για τα εξής άρθρα του νομοσχεδίου:

  • ‘Αρθρο 6: Πεδίο εφαρμογής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 ν. 4648/2019.
  • ‘Αρθρο 8: Ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο
  • ‘Αρθρο 11: Αποστολή ειδικών φακέλων ψηφοφορίας
  • ‘Αρθρο 13: Διαδικασία ψηφοφορίας
  • ‘Αρθρο 14: Παραλαβή φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου
  • ‘Αρθρο 21: Αποπεράτωση συλλογής φακέλων επιστροφής επιστολικής ψήφου

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου και ημέρα ψήφισής του.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024