Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι ζητά από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ για να πει «ναι» στην επιστολική ψήφο

Τι ζητά από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ για να πει «ναι» στην επιστολική ψήφο

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση και του Νίκου Ανδρουλάκη που έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του, το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ. 

Περίπατο πάει το κλίμα συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί για το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου. Η αιφνιδιαστική τροπολογία που έφερε χθες στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως, η οποία επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, τίναξε στον αέρα την ευρεία πλειοψηφία που είχε σχηματιστεί και τώρα η κυβέρνηση καλείται να επαναφέρει στις «ράγες» το σχέδιο νόμου, αν θέλει να «περάσει».

Πρώτος ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, προανήγγειλε την καταψήφιση του νομοσχεδίου καθώς η πλειοψηφία απέρριψε και τις τρεις τροπολογίες που είχε καταθέσει το κόμμα της Κουμουνδούρου για τη σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, την κατάρτιση ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου αποκλειστικά για τους εκτός επικρατείας και συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων εντός επικρατείας, όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς και ηλικιωμένοι.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε ότι «κατάφερε να δυναμιτίσει τη συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο», ο κ. Φάμελλος τόνισε πως «αυτό δεν έγινε μόνο με την αιφνιδιαστική τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, που κυριολεκτικά πέταξε στο τραπέζι χθες, αλλά και με όλη τη διαδικασία που ακολούθησε πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου».

Ο Σωκράτης Φάμελλος, προανήγγειλε την καταψήφιση του νομοσχεδίου

Ν. Ανδρουλάκης: Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς μας απαντήσατε με περιφρόνηση

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του, το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ.

Η απόσυρση της τροπολογίας και η «απαράδεκτη πρακτική» της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε την απόσυρση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας Κεραμέως και αιτήθηκε η επιστολική ψήφος για το εσωτερικό να μην ισχύσει οριζόντια για το εσωτερικό, αλλά μόνο σε περιπτώσεις με αντικειμενική δυσκολία των εκλογέων, όπως η αναπηρία, η εργασία, το γήρας κοκ.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ δίνει μια τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και σημειώνει πως «δεν έχει κανένα νόημα πια γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα».

Κατηγορεί επίσης την πλειοψηφία καθώς «εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση» για να εξυπηρετήσει εκλογικούς σκοπούς «κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ.

Aπόσυρση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας Κεραμέως ζήτησε ο Ανδρουλάκης

Καμία σκέψη για απόσυρση της τροπολογίας

Η Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, των εκλογέων του εξωτερικού, και στις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε ότι αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, μέσω της επιστολικής ψήφου και συνεπώς η χθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης είναι απολύτως συναφής με το αντικείμενο του νομοσχεδίου, γιατί στοχεύει να διευκολύνει εκλογείς, μέσω της επιστολικής ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι δεν έγινε διάλογος, αν και έχουμε ενσωματώσει προτάσεις του στο κείμενο του νομοσχεδίου, είπε επίσης η υπουργός Εσωτερικών.

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024