Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφήνουν τις κάρτες και πιάνουν τα smartphones - Η νέα μόδα στις πληρωμές

Αφήνουν τις κάρτες και πιάνουν τα smartphones – Η νέα μόδα στις πληρωμές

Πάνω από 100.000 έκαναν εγγραφή τον Δεκέμβριο - «Δέλεαρ» για τους νέους ηλικίας 18-34 ετών

Νέα δεδομένα στις καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών φέρνει το σύστημα IRIS όπου οι πληρωμές γίνονται άμεσα και χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος.

Υδραυλικοί, γιατροί, δικηγόροι, εκμεταλλευτές ταξί, έμποροι, συνεργεία αυτοκινήτων και περίπτερα δίνουν την δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώνουν με το κινητό ακόμη και για την πιο μικρή συναλλαγή χωρίς να… μπλέκουν με IBAN και POS.

Οι νέοι ηλικίας 18-34 επιλέγουν το νέο σύστημα πληρωμών το οποίο έχει εξαπλωθεί παντού. Η χρήση του IRIS δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις.

Το σύστημα IRIS

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΙΑΣ, oι χρήστες του IRIS ανέρχονταν στις 31/12/2023 σε 2,2 εκατομμύρια -μηνιαίο ρεκόρ με 102.000 νέες εγγραφές το Δεκέμβριο του 2023-μέγεθος υπερ-τετραπλάσιο έναντι του 2020, με το 70% των χρηστών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών.

Οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες ανέρχονται σε 155.000, μέγεθος αυξημένο κατά 292,8% εν συγκρίσει με το 2022 και τριπλάσιο έναντι του 2020. Το πλήθος των εγγεγραμμένων εμπόρων/eshops στην υπηρεσία IRIS eCommerce ανήλθε σε 3,5 χιλ. το 2023, ενισχυμένο κατά 19 φορές σε σχέση με το 2020.

Στα προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS eCommerce) που κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης συναλλαγών, ύψους 251%, 293% και 69% αντίστοιχα, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εξελικτική πορεία των συναλλαγών αυτών το 2023 συγκριτικά με τα προ τριετίας δεδομένα (2020), καθώς καταγράφεται ενίσχυση της τάξεως του 2540% (IRIS P2P), 1125% (IRIS P2B) και 373% (IRIS eCommerce).

Η διαδικασία

Ο πελάτης απλά θα πληκτρολογεί στο κινητό του τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή τον ΑΦΜ ή το email που θα τους έχει δώσει ο επαγγελματίας.

Προσοχή! Δεν απαιτείται καν το κινητό του πελάτη να υποστηρίζει τη λειτουργία ανέπαφων πληρωμών (NFC) όπως ισχύει για παράδειγμα με τις πληρωμές με τις άυλες κάρτες και τα διάφορά pass.

Προϋπόθεση είναι ο επαγγελματίας/καταστηματάρχης να έχει δηλώσει τον επαγγελματικό του λογαριασμό με την εν λόγω πλατφόρμα είτε πηγαίνοντας σε κάποιο υποκατάστημα της τράπεζας που διατηρούν τον εν λόγω λογαριασμό είτε μέσω του e-banking.

Μέσω του συστήματος IRIS ή μεταφορά του ποσού αν φορά ιδιώτη θα γίνεται με την αναγραφή του κινητού του τηλεφώνου ενώ αν πρόκειται για μεταφορά χρημάτων μεταξύ επαγγελματιών τότε αρκεί και μόνο ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, δηλαδή δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος τον IBAN του λογαριασμού.

Η μεταφορά χρημάτων έως 500 ευρώ δεν επιβαρύνεται με κάποια προμήθεια και μάλιστα τα ποσά μπορούν να κατατεθούν μέσω του συστήματος IRIS από διαφορετική τράπεζα χωρίς να επιβαρυνθούν οι δύο πλευρές με κάποια επιπλέον έξοδα μεταφοράς.

Για να μεταφέρει κάποιος χρήματα μέσω του συστήματος IRIS αρκεί να διαθέτει e-Banking ή να έχει κατεβάσει στο κινητό του την αντίστοιχη εφαρμογή. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τα χρήματα βρίσκονται απευθείας στον λογαριασμό του επαγγελματία ή της επιχείρησης χωρίς να χρειάζεται να περιμένει μία ή δύο μέρες όταν η μεταφορά γίνεται από λογαριασμό διαφορετικής τράπεζας από αυτόν που τηρεί ο επαγγελματίας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024