Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρολόι της Αποκάλυψης: Δεν κινήθηκαν οι δείκτες του - «Απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης»

Ρολόι της Αποκάλυψης: Δεν κινήθηκαν οι δείκτες του – «Απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης»

Η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα προχωρούν ταχύτερα από τις δικλείδες ασφαλείας τους ενώ η κλιματική αλλαγή ήδη προκαλεί θάνατο και καταστροφή, τονίζουν οι πυρηνικοί επιστήμονες

Για το 2024, οι πυρηνικοί επιστήμονες διατήρησαν τους δείκτες του «Ρολογιού της Αποκάλυψης» στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Το ίδιο έδειχνε και πέρυσι, κάτι που αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ από το μακρινό 1947, οπότε κι ανοιγόταν ο δρόμος ενός «ψυχρού» πολέμου. Ένα «μαύρο» ρεκόρ που θα ισχύσει, λοιπόν, και το 2024.

Ένα 2024 γεμάτο συρράξεις και τύμπανα νέου πολέμου

Όχι αδικαιολόγητα, αφού χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είτε βρίσκονται σε πόλεμο είτε βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. Με τους δείχτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης, λοιπόν, οι πυρηνικοί επιστήμονες δείχνουν στον ανθρωπότητα πόσο κοντά μας είναι ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Το 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, είναι άκρως δραματικό. Δείχνει ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει πάρα πολύ από μια τέτοια ολέθρια καταστροφή.

«Απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης»

Σήμερα Τρίτη (23/1), λοιπόν, οι πυρηνικοί επιστήμονες διατήρησαν την Τρίτη το «Ρολόι της Αποκάλυψης» στα 90 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα, αναφέροντας τις ενέργειες της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία, τον πόλεμο του πυρηνικά εξοπλισμένου Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής ως παράγοντες που οδηγούν στον κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής.

Οι επιστήμονες ρυθμίζουν το ρολόι με βάση τους «υπαρξιακούς» κινδύνους για τη Γη και τους ανθρώπους της: την πυρηνική απειλή, την κλιματική αλλαγή και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νέα βιοτεχνολογία.

Ο κόσμος δεν είναι σταθερός

«Οι εστίες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ενέχουν την απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θάνατο και καταστροφή και οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα, προχωρούν ταχύτερα από τις δικλείδες ασφαλείας τους», δήλωσε στο Reuters η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, προσθέτοντας ότι η διατήρηση αμετάβλητης κατάστασης σε σχέση με το προηγούμενο έτος «δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός».

Πυρηνική δοκιμή στον Ειρηνικό Ωκεανό

Η Επιθεώρηση Πυρηνικών Επιστημόνων ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Καθορίζει ετησίως το ρολόι, βασιζόμενο σε ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας και κλιματικής επιστήμης. Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε το 1947 για να προειδοποιήσει το κοινό για το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024