Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναόμι Κλάιν: «Ο Μπάιντεν έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Ναόμι Κλάιν: «Ο Μπάιντεν έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Στο νέο της βιβλίο «Doppelganger», η δοκιμιογράφος - κορυφαία εκπρόσωπος του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης - αναστοχάζεται την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο δημοσιογράφος της El Pais, Iker Seisdedos, συνάντησε την συγγραφέα και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, με την οποία συζήτησε μεταξύ άλλων για τον αντισημιτισμό, τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, την υποστήριξη του Μπαίντεν στο Ισραήλ και για την επιφανειακότητα της ταινίας «Barbie».

«Πρώτη φορά δέχτηκα επίθεση από την Αριστερά»

Ο κ. Seisdedos αναφέρθηκε στην επίσκεψη της συγγραφέως στην Γάζα, η οποία αποτελεί «αναπόσπαστο» κομμάτι του νέου της βιβλίου, ρωτώντας: «Στο Doppelganger, μιλάτε για την επίσκεψη σας στη Γάζα, κατά την οποία δεχτήκατε παρενόχληση από τον ισραηλινό στρατό. Σας εξέπληξε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου;», με τη συγγραφέα να απαντάει:

«Όλοι έμειναν έκπληκτοι, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου.Επειδή ήμουν εκεί και γνώριζα την αρχιτεκτονική [της κατοχής], κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι το εξέλαβαν ως απόδραση από τη φυλακή. Φυσικά, τρομοκρατήθηκα όταν είδα την έκταση της σφαγής της Χαμάς.

«Η Barbie είναι σαν να «νιώθεις high» από ζάχαρη. Σε όλους μας αρέσει όταν συμβαίνει. Αλλά μετά νιώθεις άσχημα γι’ αυτό, ντρέπεσαι»

Ως κάποιος που συμμετέχει στα παλαιστινιακά κινήματα αλληλεγγύης εδώ και πολύ καιρό, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι για την Παλαιστίνη να σημαίνει κάτι το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το ζητούμενο στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής. Αυτές οι συμβάσεις είναι τόσο ισχυρές όσο και η ηθική δύναμη πίσω από αυτές.

«Έχει εξοργίσει τόσο πολύ τους νέους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα που αμφιβάλλω αν μπορεί να κερδίσει»

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήμουν επίσης προβληματισμένη εκείνες τις ημέρες όταν έβλεπα κάποιους ανθρώπους στην αριστερά να είναι πολύ αδιάφοροι για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από [το Ισραήλ]. Έγραψα γι’ αυτό και δέχτηκα επίθεση γι’ αυτό. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που δέχτηκα επίθεση από την Αριστερά».

O φόβος, το τραύμα, η ακροδεξιά και η Barbie

Όσον αφορά στην άνοδο του αντισημιτισμού στην Βόρεια Αμερική, η Ναόμι Κλάιν, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Όλη η ρητορική μίσους παρουσιάζει άνοδο. Ακούω ηλικιωμένους Εβραίους που είναι πεπεισμένοι ότι έχουν τον όχλο στις πύλες τους. Έτσι δεν μπορούν να σβήσουν τη μενορά τους κατά τη διάρκεια του Χανουκά ή δεν μπορούν να έχουν τη μεζούζα τους στην πόρτα τους. Νομίζω ότι τους φοβίζουν οργανώσεις που χρησιμοποιούν αυτόν τον φόβο, το τραύμα, για να τους κάνουν να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ ό,τι κι αν γίνει».

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος έφερε στο τραπέζι της συζήτησης, την σαρωτική νίκη του Τραμπ στην Άϊοβα, ρωτώντας την Κλάιν, αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του προς το Λευκό Οίκο.

Για την ακτιβίστρια και δημοσιογράφο, ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η άνοδος του Τραμπ στην εξουσία, είναι να παραιτηθεί ο Μπαίντεν. «Έχει εξοργίσει τόσο πολύ τους νέους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα που αμφιβάλλω αν μπορεί να κερδίσει. Για να μην αναφέρω τους Άραβες ψηφοφόρους σε πολιτείες-κλειδιά όπως το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια».

Τέλος ο δημοσιογράφος ζήτησε το σχόλιο της γύρω από ένα πολυσυζητημένο θέμα: «Αυτό που ήταν αδύνατο να προβλεφθεί είναι η άνοδος των ταινιών που καθοδηγούνται από εμπορικά σήματα, από το Air μέχρι το Tetris, και ότι μία από αυτές, η Barbie, θα ηγείτο μιας φαινομενικά βαθιάς πολιτιστικής συζήτησης για τον φεμινισμό».

«Η Barbie είναι σαν να «νιώθεις high» από ζάχαρη. Σε όλους μας αρέσει όταν συμβαίνει. Αλλά μετά νιώθεις άσχημα γι’ αυτό, ντρέπεσαι. Έχεις ένα «Barbie» hangover. Όλες αυτές οι ταινίες που σχεδιάζει να κυκλοφορήσει η Mattel μου θυμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη: είναι μια μηχανή καθρεφτισμού και μίμησης. Απλώς αναμειγνύει την κουλτούρα και μπορεί να φαίνεται καινοτόμος, αλλά δεν είναι», απάντησε με τρόπο αφοπλιστικό η Κλάιν.

Πηγή: Elpais

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024