Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτα οι φοιτητές, τώρα οι αγρότες - Διευρύνεται το μέτωπο διαμαρτυρίας

Πρώτα οι φοιτητές, τώρα οι αγρότες – Διευρύνεται το μέτωπο διαμαρτυρίας

Με νέα μεγάλα συλλαλητήρια στις 25 Ιανουαρίου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαντούν οι φοιτητές. Σε ετοιμότητα για μπλόκα σε κεντρικούς κομβικούς άξονες οι αγρότες.

Στις επάλξεις για ακόμα μια εβδομάδα βρίσκονται φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Ενάντια στο νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια συνεχίζουν με πολύμορφες δράσεις εντός και εκτός των σχολών και κλιμακώνουν με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 25ης Ιανουαρίου.

Σε αυτό το κλίμα και τις κινητοποιήσεις ενδεχομένως να επηρεάσουν την εξεταστική η πίεση να «σπάσουν» οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια μεγαλώνουν αλλά δεν έχουν μειώσει το αγωνιστικό φρόνημα των φοιτητών με περισσότερες από τις μισές πανεπιστημιακές σχολές να παραμένουν κλειστές.

Τι θα γίνει με την εξεταστική

Με την πρόβλεψη ότι αν δε συμπληρωθούν 13 εβδομάδες διδασκαλίας θα χαθεί η εξεταστική η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνήλθε σε συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με όλα τα μέλη της παρόντα, προκειμένου να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις.

«Για όσο χρονικό διάστημα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τελεί σε κατάληψη, και σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η πραγματοποίηση εξετάσεων δεν είναι δυνατή.

Για τις ημέρες Δευτέρα 22, Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει κατάληψη, η εξέταση των μαθημάτων που είχαν οριστεί για τις ημέρες αυτές μεταφέρεται αμέσως μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου, δηλαδή από 19 έως 21 Φεβρουαρίου 2024. Η δυνατότητα αυτή, μεταφοράς της εξέτασης των μαθημάτων, μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενδεχόμενη παράταση της κατάληψης μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024», αποφάσισαν μειοψηφούντος ενός μέλους.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ανακοινώθηκε  στους φοιτητές/τριες ότι, λόγω των κινητοποιήσεων, δεν θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των προπτυχιακών μαθημάτων.

Ο αναβρασμός που επικρατεί έχει θορυβήσει την κυβέρνηση αλλά δεν έχει αλλάξει το σχεδιασμό. Δια του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έρθει εντός του μήνα στη Βουλή για διαβούλευση.

Το μέτωπο των αγροτών

Έχοντας μπροστά μας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία χτυπάει η «καρδιά» των αγροτικών. Έπειτα από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες συσκέψεις σε πολλά χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας  επιβεβαιώθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, εκατοντάδες τρακτέρ που παραμένουν παραταγμένα σε δεκάδες χωριά της Καρδίτσας θα κινηθούν συντεταγμένα για τον αυτοκινητόδρομο Ε65 προκειμένου να στηθεί μπλόκο στη 1 το μεσημέρι.

Στο μπλόκο αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν και οι αγρότες των Φαρσάλων.

«Τα τρακτέρ είναι η δύναμη μας, αυτό φοβούνται και με αυτά έχουμε αποσπάσει κατακτήσεις στο παρελθόν. Δεν υπάρχει περιθώριο να κάτσουμε στα σπίτια μας. Βγαίνουμε στους δρόμους για την επιβίωση μας», τόνιζαν μάλιστα πολλοί αγρότες δείχνοντας αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.

Δεν αποκλείεται μετακίνηση στη νέα εθνική οδό

Στον κόμβο του Πλατυκάμπου δίνουν ραντεβού οι αγρότες της Λάρισας για το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr ανάλογα με τη συμμετοχή και τη διάθεση που θα δείξουν, δεν αποκλείεται μετακίνηση στη νέα εθνική οδό.

Σε σχετική ανακοίνωση από το συντονιστικό των αγροτών, αναφέρονται τα εξής: «Καλούμε όλους τους αγρότες του Νομού να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στο μεγάλο,  ενωτικό μπλόκο που θα στηθεί στον κόμβο Πλατυκάμπου την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Με τον ανυποχώρητο αγώνα μας μπορούμε να έχουμε λύσεις στα προβλήματα και τα αιτήματα μας να ικανοποιηθούν.

Ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αγωνιζόμαστε να μείνουμε στα χωριά τις καλλιέργειες μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!»

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024