Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση στο επίδομα γέννησης: Δεν καλύπτει ούτε δύο μήνες βρεφικού γάλακτος

Αύξηση στο επίδομα γέννησης: Δεν καλύπτει ούτε δύο μήνες βρεφικού γάλακτος

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις που έγιναν από την Σοφία Ζαχαράκη και τον Κωστή Χατζηδάκη

Τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Αρχικά, τον λόγο πήρε η κυρία Ζαχαράκη, η οποία ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης σε 2.400 ευρώ, ενώ η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 1.500 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν το 2023. Το αυξημένο επίδομα αναμένεται να πληρωθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις.

Οι αυξήσεις στο επίδομα πάντως δεν καλύπτει ούτε για δύο μήνες το βρεφικό γάλα λόγω της ακρίβειας που καλπάζει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Νοέμβριο,  το βρεφικό γάλα, μια δαπάνη απολύτως ανελαστική για γονείς με μωρά, πωλούνταν στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάλογα με την εταιρεία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της συγκριτικής μελέτης που διενήργησε το τμήμα Χαρτογράφησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, το γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή 0-6 μηνών και 6-12 μηνών, το οποίο μάλιστα αποτελεί τη μοναδική τροφή (και πηγή λήψης νερού) για το βρέφος έως τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του και βασική τροφή του από 5 έως 8 μηνών, πωλείται στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία!

Οι ανακοινώσεις

  • 400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί
  • 800 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί
  • 1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί
  • 1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω

Τι ανέφερε ο Χατζηδάκης

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ σε νέους γονείς. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι δεν λύνεται το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ωστόσο είναι μια σημαντική παρέμβαση. «Είναι μια ακόμη απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας μετά το καλάθι του νοικοκυριού, τα πρόστιμα και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες…», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέτος υλοποιούνται 7 καινούργια μέτρα για τους νέους γονείς, συνολικού προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ. Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, υπάρχουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

Αναδρομική ισχύ για το επίδομα γέννησης

Κωστής Χατζηδάκης και Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα για την στήριξη των οικογενειών

Για τα σχολικά γεύματα

Αναφορικά με τα σχολικά γεύματα, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ. «Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια. Είναι σημαντικό να αλλάξουν τα παιδιά τις συνήθειες της διατροφής. Είναι η ποιότητα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύμηνη μελέτη, κάτι που γίνεται, καθώς έχει συσταθεί επιτροπή, αφού το δημογραφικό είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα. «Την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

Γιατί η αύξηση είναι μεγαλύτερη για το πρώτο παιδί

Τον Απρίλιο, εάν ένας γονέας γέννησε παιδί εντός του 2023, θα πάρει τα επιπλέον 400 ευρώ. Εάν γεννήσει και δεύτερο, θα πάρει όσο αντιστοιχεί. Αύξηση δόθηκε κυρίως για το πρώτο παιδί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι το δύσκολο.

Συνολικά δίνονται 845 εκατ. ευρώ ετησίως μόνιμα μέτρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε όλες τις εκφάνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής θα υπάρχουν μέτρα ειδικά για τις οικογένειες.

Το υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ ο μέσος μισθός ανέβηκε στην Ελλάδα. Το 2023 θα κλείσει σε ύψος πάνω από 1.250 ευρώ. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι μισθοί στο δημόσιο, ενώ έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για να στηριχθεί το εισόδημα της οικογένειας. «Παρακολουθούμε τις δυσλειτουργίες της αγοράς και όταν χρειαστεί θα παρέμβουμε», είπε.

Η κυρία Ζαχαράκη έκανε λόγο για την παρέμβαση Σπίτι μου, που θα ωφελήσει 19.000 δικαιούχους. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει και πρόγραμμα για την ανακαίνιση κατοικιών που είναι κλειστές στο Ε2 εδώ και δύο χρόνια. Το κράτος επιδιώκει να διευρύνει το οικιστικό απόθεμα, ώστε να ωφελήσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα για τη στέγαση και τα ενοίκια, όπως η αύξηση των μισθών, η αύξηση της Golden Visa, στόχος είναι να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024