Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τεστ αντοχής για το ρεκόρ της Wall Street - Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών

Τεστ αντοχής για το ρεκόρ της Wall Street – Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών

Οι καταλύτες για τις αγορές

Τεστ αντοχής για το ρεκόρ που κατέκτησε η Wall Street την Παρασκευή θα είναι η εβδομάδα που έρχεται, καθώς τα υψηλά επίπεδα τιμών θα αναμετρηθούν με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed – οι αγορές τον αποκαλούν τον αγαπημένο δείκτη της- για να αντλήσει συμπεράσματα για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων. Πέρα από τη Μέκκα των χρηματιστηριακών αγορών του πλανήτη οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών όπως είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στοιχεία για την πορεία των δεικτών PMI για να διαμορφώσουν εικόνα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Όλα αυτά θα αναμένονται καθώς οι αμερικανικές μετοχές έχουν βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα ή κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο S&P 500  έκλεισε την Παρασκευή στις 4.839 μονάδες, κατακτώντας ένα νέο υψηλό ρεκόρ. Ο Dow Jones σημείωσε επίσης νέο υψηλό κλεισίματος στις 37.863 μονάδες. Εν τω μεταξύ, η τεχνολογία ήταν ο μεγάλος νικητής την Παρασκευή, με τον Nasdaq Composite να σημειώνει άνοδο 1,7%. Και οι τρεις βασικοί δείκτες καταγράφουν κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει στα ακόλουθα:

Μάκρο ειδήσεις ΗΠΑ

Αν και οι αγορές είχαν υψηλές προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων από την Fed και ανέμεναν να ξεκινήσει από το Μάρτιο το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας με δηλώσεις τους χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών τους. Από το απόγευμα της Παρασκευής, οι επενδυτές δίνουν 49% πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο, σύμφωνα με το CME Fed Watch Tool. Μόλις μια εβδομάδα πριν, οι επενδυτές οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο ήταν στο 81% .

Στο πλαίσιο αυτό η ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον γιατί θα αποσαφηνίσει περαιτέρω τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών θα διαμορφωθεί στο 3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

«Η εμπιστοσύνη της Fed ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2% θα πρέπει να αυξηθεί με βάση αυτή την έκθεση» εκτιμά ο οικονομολόγος της Bank of America US, Μάικλ  Γκάπεν, ο οποίος αναμένει την πρώτη μείωση να έρχεται τον Μάρτιο.

Στα μέσα της εβδομάδας η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2 % μετά από αύξηση 4,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ομάδα της Oxford Economics είναι όλο και πιο σίγουρη ότι η οικονομική επέκταση δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε το επόμενο έτος.

«Οι πιθανότητες ύφεσης έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας, της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και των χαλαρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών λόγω της επικείμενης στροφής της Fed σε μειώσεις επιτοκίων» επισημαίνουν οι Matthew Martin και Ryan Sweet της Oxford economics. «Η βασική πρόβλεψη της Oxford τον Ιανουάριο αφορά την ανοδική αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ φέτος, χαμηλότερη κορύφωση του ποσοστού ανεργίας και ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες. Οι πιθανότητες για ύφεση φέτος είναι πλέον λιγότερες από 50%».

Οι αξιωματούχοι της Fed θα τηρήσουν την παραδοσιακή περίοδο σιωπής ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης πολιτικής τους στις 30-31 Ιανουαρίου.

Οικονομικά αποτελέσματα

Η περίοδος αποτελεσμάτων κορυφώνεται με τους επενδυτές να προσβλέπουν στα αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων, όπως το Netflix. η Tesla, η 3M και η  Intel,

Ο S&P 500 σημείωσε υψηλό ρεκόρ στο κλείσιμο της Παρασκευής για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, τροφοδοτούμενος από το ράλι των κατασκευαστών τσιπ και άλλων μεγάλων τεχνολογικών μετοχών, αλλά θα μπορούσε να χάσει τη δυναμική του αν τα αποτελέσματα των κερδών τις επόμενες εβδομάδες αποτύχουν να δικαιολογήσουν τις σχετικά υψηλές αποτιμήσεις.

«Αυτό το νέο επίπεδο ρεκόρ του S&P 500 είναι βιώσιμο όσο τα κέρδη ανταποκρίνονται στις προσδοκίες», δήλωσε στο Reuters ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers.  «Εάν, από την άλλη πλευρά, διαπιστώσουμε ότι η αγορά είτε έχει προτρέξει … είτε λάβουμε οδηγίες από ορισμένες από αυτές τις εταιρείες που δεν ταιριάζουν με το ανοδικό κλίμα που έχει αποτιμηθεί σε αυτές, αυτό μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο».

Θα είναι επίσης μια μεγάλη εβδομάδα για την ευρωπαϊκό κλάδο τεχνολογίας, με την ASML, τη Logitech  και τη SAP  να ανακοινώνουν τις οικονομικές επιδόσεις τους, καθώς και η εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH .

Συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί την Πέμπτη την πρώτη της συνεδρίαση για το 2024 σε ένα περιβάλλον κερδοσκοπίας όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, με τις αγορές να εκτιμούν πέντε μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι οι αγορές προτρέχουν. Tην περασμένη Τετάρτη, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πιθανή μία μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για το ενδεχόμενο να υπάρξει τότε η αναγκαία πλειοψηφία που θα στήριζε μία τέτοια κίνηση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας καθώς υπάρχουν επιμέρους δείκτες τιμών που δεν έχουν υποχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ολοκληρώσει την Τρίτη την τελευταία της συνεδρίαση πολιτικής με τις αγορές να μην αναμένουν καμία αλλαγή, αλλά με τους επενδυτές να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν ενδείξεις σχετικά με την πιθανή έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος.

Η Τράπεζα του Καναδά αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια  στο 5% την Τετάρτη για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.

PMIs

Οι επενδυτές ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό στη λεγόμενη «ήπια προσγείωση» της παγκόσμιας οικονομίας μαζί με μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Οι  μετρήσεις του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Τετάρτης για την Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ θα δώσουν μια αίσθηση του πώς η επιχειρηματική δραστηριότητα, που έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου, έχει αντέξει στην αρχή του έτους.

Οι νέες παραγγελίες και οι προθέσεις προσλήψεων θα τεθούν υπό εξέταση, καθώς είναι δύο από τις πιο μελλοντικές συνιστώσες. Οι νέες παραγγελίες παντού κινούνται χαμηλά, συχνά ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για δύσκολους καιρούς σε αντίθεση με τις θετικές προοπτικές που βλέπουν οι αγορές.

Τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα την Παρασκευή, αλλά κατέγραψαν εβδομαδιαίο κέρδος, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το Brent κέρδισε περίπου 0,5%, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) αυξήθηκε πάνω από 1%.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση το 2024, αλλά η πρόβλεψή του είναι στο μισό από του ΟΠΕΚ. Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι εκτιμά επίσης ότι εκτός από σημαντικές διαταραχές στις ροές η αγορά φαίνεται αρκετά καλά εφοδιασμένη το 2024.

Η εβδομάδα που πέρασε με μια ματιά

Την Παρασκευή, ο S&P 500 σημείωσε άλμα 1,23% και έκλεισε τη συνεδρίαση στις 4.839,81 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άλμα 1,70% στις 15.310,97 μονάδες, ενώ ο  Dow Jones αυξήθηκε κατά 1,05% στις 37.863,80 μονάδες.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε στα 148,19 γεν από 148,24 ιαπωνικά γεν. Το ευρώ αυξήθηκε στα 1,0893 δολάρια από 1,0861 δολάρια.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή στο 4,13%.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI (παράδοση Φεβρουαρίου) υποχώρησε 67 σεντς στα 73,41 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή. Το αργό τύπου Brent (παράδοση Μαρτίου) υποχώρησε κατά 54 σεντς στα 78,56 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο χρυσός (παράδοση Φεβρουαρίου) αυξήθηκε κατά 7,70 δολάρια στα 2.029,30 δολάρια h ουγγιά. Το ασήμι (παράδοση Μαρτίου) υποχώρησε κατά 10 σεντς στα 22,71 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024