Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζεφ Μπέζος: Άγνωστο πού κατέληξαν 15,5 εκατ. δολάρια για ανοικοδόμηση του Μάουι

Τζεφ Μπέζος: Άγνωστο πού κατέληξαν 15,5 εκατ. δολάρια για ανοικοδόμηση του Μάουι

«Αγνοούνται» αρκετά εκατομμύρια δολάρια από τη βοήθεια που ο δισεκατομμυριούχος υποσχέθηκε στην πολύπαθη κοινότητα

Πού πήγαν τα χρήματα που υποσχέθηκε ο Τζεφ Μπέζος ότι θα παράσχει για την ανοικοδόμηση του Μάουι, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τις φονικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τις αρχές του νησιού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τζεφ Μπέζος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, είχε υποσχεθεί να παράσχει 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την κοινότητα που επλήγη από τις πολύνεκρες πυρκαγιές. Ήδη ο ίδιος και η αρραβωνιαστικιά του, Λώρεν Σάντσεθ, έχουν χορηγήσει 15,5 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους πέντε μήνες, μέσω του Bezos Maui Fund. Αυτά σύμφωνα με εκπρόσωπο του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να κατονομάσει τους παραλήπτες των εν λόγω ποσών, κάτι που προβληματίζει τις αρχές.

Μια τακτική με παρελθόν…

Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπέζος προσφέρει λίγες λεπτομέρειες για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Στο παρελθόν είχε υποσχεθεί να χορηγήσει 10 δισ. για το κλίμα ενώ είχε προβεί και σε μια αόριστη υπόσχεση, να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του. Προς το παρόν, από το 2019 έχει δωρίσει συνολικά λίγο περισσότερα από 3 δισ. δολάρια.

Η συνήθεια του Τζεφ Μπέζος να προβαίνει σε αόριστες υποσχέσεις για δωρεές του προσφέρει μια ευκαιρία για «μέγιστη δημοσιότητα με ελάχιστη λογοδοσία», όπως θέτει το ζήτημα ο Μπένιαμιν Σόσκις, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και Φιλανθρωπίας του Urban Institute.

Ενώ οι δωρητές δεν υποχρεούνται νομικά να πουν πού πηγαίνουν τα χρήματα εκτός εάν τα δώρα προέρχονται από οργανισμό που απαλλάσσεται από φόρους, «ο Μπέζος έχει κερδίσει τα οφέλη της προσοχής του κοινού και σε αντάλλαγμα χρειάζεται να παράσχει περισσότερες πληροφορίες», είπε ο Σόσκις.

Ο εκπρόσωπός του ανέφερε μέσω email στο οικονομικό πρακτορείο ότι τα υπόλοιπα 84,5 εκατομμύρια δολάρια που επρόκειτο να διατεθούν στο Μάουι «θα διανεμηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αποκαλύπτονται νέες ανάγκες».

Θολές υποσχέσεις

Άλλα σχέδια μελλοντικών δωρεών του Μπέζος παραμένουν εξίσου θολά και ακαθόριστα. Ο ίδιος το 2022 είχε δηλώσει στο CNN ότι σχεδίαζε να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να προσδιορίσει πιθανούς αποδέκτες ή χρονοδιάγραμμα. Έκτοτε έχει προσθέσει περισσότερα από 52 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του περιουσία, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Στο μεταξύ ωστόσο, στο Μάουι επικρατεί άγνοια ως προς το πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα του Μπέζος.

«Κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα» δήλωσε ο Άνγκους μακ Κέλβεϊ, ο πολιτειακός γερουσιαστής που εκπροσωπεί το West Maui, προσθέτοντας ότι είναι απογοητευμένος από την έλλειψη ενημέρωσης και συνεργασίας. «Αν είχαν απλώς συμβουλευτεί την κοινότητα, εμένα και άλλους εκπροσώπους, θα τους είχαμε πει: “Πάρτε τα λεφτά σας και βάλτε τα εδώ”».

Η Τρίσα Κεχαουλάνι Γουάτσον, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Āina Momona των ιθαγενών της Χαβάης, δήλωσε ότι δεν έχουν λάβει καθόλου χρήματα από τον Μπέζος, ούτε γνωρίζει κανέναν από το δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων του νησιού που να έχει λάβει κάποιο ποσό. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν στο Bloomberg αρκετές ακόμα ΜΚΟ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024