Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο κόουτς Αταμάν «ντύθηκε» Μπαρτζώκας

Ο κόουτς Αταμάν «ντύθηκε» Μπαρτζώκας

Ο Παναθηναϊκός του άφθονου επιθετικού ταλέντου νικάει χάρις στην άμυνα

Η Παρτίζαν ήρθε με μέσο όρο 82.5 πόντους στο ΟΑΚΑ και αγκομάχησε να φτάσει τους 71 έχοντας μάλιστα 4/13 σουτ στην τελευταία περίοδο και μόλις 3 ασίστ για 6 λάθη.

Είχε προηγηθεί η Εφές των 82.6 που κατάφερε προς το τέλος του αγώνα της με τον Παναθηναϊκό να φτάσει τους 76, ενώ η Μονακό των 81.7 πόντων μέσο όρο στην επίθεση δεν κατάλαβε τι την…χτύπησε και μετά βίας σημείωσε 63 στο κλειστό των Πρασίνων που μετατρέπεται και πάλι στο απόρθητο φρούριο των εποχών που είτε κατακτούσε Ευρωλίγκες ή τουλάχιστον θα έπαιρνε χαλαρά το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Ο Παναθηναϊκός του άφθονου επιθετικού ταλέντου νικάει χάρις στην άμυνα

Κακά τα ψέματα το ταβάνι και η δυναμική του μπασκετικού Τριφυλλιού τη δεδομένη στιγμή στην κανονική περίοδο δεν είναι να διατηρήσει την 4η θέση, αλλά να τερματίσει 2ος πίσω από τη Ρεάλ και να της δώσει ραντεβού σε ένα μονό παιχνίδι (τελικός) στο Βερολίνο.

Χρειάστηκε μόλις δύο μήνες ο Εργκίν Αταμάν για να μετατρέψει ένα γκρουπ πολύ καλών παικτών σε πραγματική ομάδα που δείχνει να έχει τη δυναμική (και με βάση το πρόγραμμα του 2ου γύρου) για ακόμα ψηλότερα.

Και πλέον να περιμένει με πλεονέκτημα έδρας τα πλέι οφ με στόχο – σε πρώτη φάση- την επιστροφή σε φάιναλ φορ μετά από 12 χρόνια (!) και μάλιστα σε έναν τόπο θριάμβου το 2009 (Βερολίνο) σε ένα από τα πιο συναρπαστικά και δύσκολα φάιναλ φορ στην ιστορία.

Το πιο βασικό είναι όμως το γεγονός ότι μια ομάδα που βρίθει από επιθετικό ταλέντο στους παίκτες της, όχι απλά παίζει άμυνα αλλά νικάει μέσα από αυτήν έχοντας πάντα αρκετούς μικρούς ήρωες σε ένα ρεσιτάλ αλτρουϊσμού.

Ναι ο Εργκίν Αταμάν μετατρέπει τον Παναθηναϊκό των 6-7 μεγάλων σκόρερ σε μια πολεμική μηχανή στην άμυνα από την οποία ξεκινάνε όλα. Μπορεί ο Πάντερ να έλειπε από την Παρτίζαν, αλλά νωρίτερα είχαν «πνιγεί» στην πίεση των Πρασίνων δύο ακόμα πιο χαρισματικοί σκόρερ ο Σέιν Λάρκιν με την Εφές και ο Μάικ Τζέιμς με τη Μονακό.

Ο Εργκίν Αταμάν είναι το alter ego του Γιώργου Μπαρτζώκα πλησιάζοντας τα δικά του στάνταρ στην αμυντική λειτουργία με τον Παναθηναϊκό τον οποίο ξεπερνά ελάχιστα σε αυτό τον τομέα η Βαλένθια και η Αρμάνι αφήνοντάς τον στην 4η θέση των ομάδων με την καλύτερη άμυνα (74 πόντοι δέχεται ο Ολυμπιακός, 75,6 η Αρμανι, 76 η Βαλένθια, 76,1 Παναθηναϊκός).

Όταν κόντρα στην Παρτίζαν ο Τούρκος προπονητής είδε τον εξαιρετικό – και πάλι – Κέντρικ Νάν να βιάζεται να τελειώσει το παιχνίδι με ατομικές ενέργειες τον απέσυρε αμέσως ενώ η ομάδα του είχε ήδη πάρει μια σημαντική διαφορά. Σε μια κακή βραδιά από το τρίποντο (ούτε 30% με 5/17) ο Παναθηναϊκός ένα παιχνίδι που ήταν ισόπαλο στο 30’ το «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες μέσα από την άμυνά του στο τελευταίο δεκάλεπτο (26-13 το επιμέρους σκορ).

Μέσα σε ένα μήνα και κάτι ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ «εξαφάνισε» χαρισματικούς σκόρερ όπως ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο Σέιν Λάρκιν και ο Μάικ Τζέιμς αποδεικνύοντας ότι είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρωλίγκα και μπορεί όπως παλαιότερα και η Εφές του Αταμάν να νικά σε κάθε τέμπο. Η τουρκική ομάδα είχε πάρει τον τίτλο και κοντά στους 90 πόντους (86-81 τη Μπαρτσελόνα στον τελικό της Κολονίας το 2021) αλλά και κάτω από τους 60 (58-57 τη Ρεάλ στον τελικό του Βελιγραδίου το 2022).

Ο Παναθηναϊκός παίζει χωρίς τον φορμαρισμένο Βιλντόσα και τον Παπαπέτρου. Δεν έχει κάνει μια προπόνηση με όλους τους παίκτες από την αρχή της χρονιάς, όμως βρίσκει τη σταθερά του μέσα από την εξαιρετική αμυντική λειτουργία του.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024