Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ρασοφόροι βάζουν την Ελλάδα στη μηχανή του χρόνου, ο Κυριάκος στη μηχανή του πόνου και τη στέλνει σούπερ μάρκετ

Οι ρασοφόροι βάζουν την Ελλάδα στη μηχανή του χρόνου, ο Κυριάκος στη μηχανή του πόνου και τη στέλνει σούπερ μάρκετ

Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα θα εξομολογηθείς με μαύρο κλάμα λένε οι παπάδες στους θρησκευόμενους βουλευτές, ο Κασσελάκης τσεκάρει το power point, και ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να κάτσει κάτω από την μπάρα του Κέντρου

Η Ιεραρχία

Την επόμενη εβδομάδα γίνονται δύο εμβληματικές συνεδριάσεις. Το πρωί της Τρίτης πρόκειται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος – την έχει συγκαλέσει εκτάκτως, μετά από αρκετή μουρμούρα που προηγήθηκε – ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Θέμα τους είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία τους!

Η κυβέρνηση

Επίσης μάλλον το πρωί της Τρίτης αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο συζήτησης το «φοβερό και τρομερό» νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών!

Contrast

Αν τελικώς οι συνεδριάσεις συμπέσουν χρονικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι ένα καταπληκτικό … contrast μεταξύ της πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας, με το ίδιο αντικείμενο συζήτησης. Την παροχή δικαιωμάτων σε μία συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία ανθρώπων!

Το πιο πιθανό

Επ΄ αυτού μάλιστα κυβερνητική πηγή μου έλεγε πως το πρωινό της Τρίτης δεν υπάρχουν υπουργικά ραντεβού και θεωρεί πως είναι πολύ πιθανόν να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο….

Στη Νέα Υόρκη

Όπως αντιλαμβάνεστε η επόμενη εβδομάδα θα είναι … «πλημμυρισμένη» από τον γάμο και την τεκνοθεσία. Την Τετάρτη πάντως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ρίξει την «βόμβα» στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος, θα πάρει των «ομματιών» του και θα φύγει για … «δουλειές, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Εχει το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan….

Δημοψήφισμα; Όχι, ευχαριστώ…

Τώρα η κατάσταση οδηγείται στην κορύφωση της. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε δημοψήφισμα επί του θέματος, το οποίο όμως απέρριψαν – ευγενικά – οι «πηγές του Μεγάρου Μαξίμου». Με την αιτιολογία ότι τα δικαιώματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα….

Τα δικαιώματα

Μία παλιά ιστορία. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε το ιδιότυπο «δημοψήφισμα» με την συλλογή υπογραφών στους ναούς ανά την χώρα κατά των ταυτοτήτων – βεβαίως ο τότε μητροπολίτης Ιερώνυμος ήταν «απέναντι» – η κυβέρνηση Σημίτη το απέρριψε, λέγοντας ότι τα δικαιώματα δεν γίνονται αντικείμενο δημοψηφίσματος! Είναι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που χρησιμοποίησε και χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχουν «κληρονομικό χάρισμα», αλλά …. «σημιτικό dna»!

Αντοχές!

Εν πάση περιπτώσει έχει διαρρεύσει – όπως σας ενημέρωσα και χθες – ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας θα αποφασίσει να αποσταλούν επιστολές στους βουλευτές και ένα καταδικαστικό του νομοσχεδίου κείμενο να διαβαστεί στις εκκλησίες, μετά την Θεία Λειτουργία. Εκεί ακριβώς θα φανούν και οι φιλελεύθερες αντοχές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που το υπερασπίζονται. Λέγεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο «σκληρός πυρήνας» των υποστηρικτών είναι 100 – 110 βουλευτές. Αυτός ο αριθμός, λένε, είναι «μπετόν»!

Σύνθετη

Από την άλλη πλευρά μου λένε ότι η κατάσταση στην ιεραρχία είναι αρκετά σύνθετη. «Ψιθυρίζεται» το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου, υπάρχουν οι ομάδες των «σκληρών» και των «προοδευτικών». Υπάρχουν ιδιαίτεροι συσχετισμοί, ανάλογα με τις προσωπικές σχέσεις. Δεν είναι απλά τα πράγματα…. Και τούτο μου λένε θα κρίνει αν τα δύο κείμενα – της επιστολής και της ανάγνωσης – θα είναι προϊόντα ισορροπίας ή θα ασκούν σκληρά κριτική!

Με δήλωση…

Από την άλλη πλευρά ο αριθμός των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο θα κρίνει και το μέγεθος της – αναγκαίας – βοήθειας που θα χρειαστεί από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τη «Νέα Αριστερά» και την «Πλεύση Ελευθερίας». Κι όπως μου είπαν χαριτολογώντας όσοι εκ των κυβερνητικών βουλευτών καταψηφίσουν ή απέχουν θα κάνουν και μία δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά…

Ονειρο

«Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε»! Όμως κατ΄ αυτό τον τρόπο οι ίδιες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα «ακουμπήσει το όνειρο του» να καταγραφεί ως μείζον μεταρρυθμιστής, παρέχοντας δικαιώματα σε μία κοινωνική κατηγορία μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος….

Στους νεότερους

Και θα μπορέσει να «αρδεύσει» μεγαλύτερη υποστήριξη σε νεότερες πληθυσμιακές κατηγορίες, ενώ οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, των μεγάλων ηλικιών, θα δυσφορήσουν, αλλά εν τέλει δεν θα απομακρυνθούν από το κόμμα. Και μάλιστα ισχυρίζονται ότι δεν θα κοστίσει εκλογικά στην κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα – «η ακρίβεια είναι το μεγάλο θέμα, όχι ο γάμος, από εκεί κινδυνεύουμε» τόνιζαν συγκεκριμένα!

Το «Ελληνικό Ονειρο»

Κι ενώ … «η ιστορία βουρλίζεται», όπως θα έλεγε και ένα παλιός κορυφαίος αμφισβητίας, στις Σπέτσες από χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχεδιάζει ένα «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Ονειρο»! Μάλιστα έτσι ακριβώς! Για την «ανασυγκρότηση εκ βάθρων του Κράτους», Τελικώς οι απουσίες – μάλλον – δεν είναι περισσότερες από τρεις, παρά τις γκρίνιες και τις δυσαρέσκειες και τα όσα διέρρεαν διάφοροι «οπλαρχηγοί» της Κουμουνδούρου….

Αποκατάσταση

Διακρίνω τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος να αποκαθίσταται, με όλες τις πλευρές να κάνουν το αναγκαίο βήμα συναίνεσης. Και μου λένε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν κι άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Από όλα τα μέρη. Διότι καταλαβαίνουν ότι η ώσμωση του προέδρου με το κόμμα και ο «συγχρονισμός της αντεπίθεσης» είναι οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να ανακάμψουν. Ετσι λένε…. Αλλά δεν ξέρω αν το εννοούν κιόλας!

Στη Χαριλάου Τρικούπη;

Στην Κουμουνδούρου μετά από τις τελευταίες «αψιμαχίες» η στάση επί του θέματος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει λυθεί. Απομένει όμως η στάση της Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης προ ημερών ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για να αποσαφηνιστεί η θέση του κόμματος!

«Μασάζ»

Δεν γνωρίζω τι θέλει να αποσαφηνίσει δεδομένου ότι δήλωσε πως το κόμμα είναι θετικό στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Μάλλον υποψιάζομαι ότι θα επιχειρήσει ένα αντίστοιχο «μασάζ» με αυτό της Νέας Δημοκρατίας στους βουλευτές που διαφωνούν – ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν σε δέκα το αριθμό τους….

Απειλή!

Διότι για το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπάρχει και γενικότερο πολιτικό ζήτημα. Ο «μεταρρυθμιστικός οίστρος» του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή η «διεύρυνση» της Νέας Δημοκρατίας προς τα αριστερά της – με το συγκεκριμένο θέμα – απειλεί ευθέως την Χαριλάου Τρικούπη. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την ηγεμονία στο κέντρο – που είναι ο προνομιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ!

Παράδοση;

Ο κίνδυνος είναι προφανής. Αν το κόμμα εμφανίσει διχασμό στο θέμα του γάμου, η εικόνα που θα εκπέμψει θα είναι «παράδοση» στον … «εισβολέα»! Το πολιτικό ζήτημα για την Χαριλάου Τρικούπη είναι πολύ πιο σημαντικό απ΄ ότι για την Κουμουνδούρου – που θα είναι «ένα σώμα μια ψυχή»!

«Θεματάκια»

Δεν γνωρίζω αν μάθατε για την παραίτηση των 17 μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών που υπηρετούν στην φρεγάτα «Υδρα» που πρόκειται να καταπλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα. Και λέγεται πως η προσπάθεια της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού να πείσει άλλους 70 μόνιμους να μετατεθούν στην «Υδρα» έπεσε στο κενό. Υπάρχουν «θεματάκια» δηλαδή….

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024