Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς επιτάχυνση ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια – Πότε συναντήθηκαν, τι είπαν Μητσοτάκης-Ιερώνυμος

Προς επιτάχυνση ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια – Πότε συναντήθηκαν, τι είπαν Μητσοτάκης-Ιερώνυμος

Προοπτική εξελίξεων την άλλη εβδομάδα – Αντιδράσεις στους κόλπους της ιεραρχίας και συνεδρίαση στις 23 Ιανουαρίου

Η προοπτική εξελίξεων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας είναι ορατή σχετικά με τη διαδικασία της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Το αρχικώς «κλειδωμένο» για τις 30 Ιανουαρίου Υπουργικό Συμβούλιο είναι πιθανό να… ξεκλειδώσει τελικά λίγες ημέρες πιο μπροστά, μία απόφαση που αναμένεται να πάρει οριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα επόμενα 24ωρα.

Πληροφορίες λένε ότι το θέμα βαίνει προς επιτάχυνση, καθώς εξακολουθεί, όσο δεν δημοσιοποιούνται οι τελικές διατάξεις, να προκαλεί τριγμούς με επιφυλακτικούς και προβληματισμένους βουλευτές (πέραν των κάθετα διαφωνούντων). Ταυτόχρονα εντείνονται μέρα με την ημέρα οι αντιδράσεις στους κόλπους της ιεραρχίας με φωνές που είχαν αρχίσει να ισχυροποιούνται και δημόσια ζητώντας να εκφραστεί πιο καθαρά η αρνητική θέση της Εκκλησίας.

Όλα δείχνουν ότι ο νόμος θα έρθει τάχιστα προς δημόσια διαβούλευση ώστε να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου

Οι εξελίξεις στην περίπτωση της Εκκλησίας θεωρούνται δεδομένες για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η Ιερά Σύνοδος υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μοναδικό θέμα συζήτησης: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’’».

Χρονικό «παράθυρο»

Σε κυβερνητικό επίπεδο, αφότου ολοκληρώθηκαν συνολικά 6 ώρες μαζικής διαβούλευσης στην έδρα της ΝΔ στην Πειραιώς για τις προβλέψεις του νόμου και με ζητούμενο των επιτελών του Μαξίμου και του κόμματος να εμπεδωθούν ήπιοι τόνοι, χωρίς εμπρηστικές δημόσιες τοποθετήσεις, κρίνεται ότι δεν υπάρχει κέρδος από τυχόν καθυστέρηση της διαδικασίας. Προς το παρόν ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο Νταβός και επιστρέφει την Παρασκευή.

Την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για το επενδυτικό συνέδριο της JPMorgan την προσεχή Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και στη συνέχεια στο Σικάγο για επαφή με ομογενείς για την επιστολική ψήφο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χρονικό «παράθυρο» για σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου και πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι είναι ειλημμένη απόφαση ο νόμος να βγει γρήγορα στη δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

Μητσοτάκης – Ιερώνυμος

Στο μεταξύ κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες το βράδυ για τη φημολογία ότι υπήρξε κατ’ ιδίαν συζήτηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου αφενός ότι «ο πρωθυπουργος συναντάται συχνά με τον αρχιεπίσκοπο» αφετέρου ότι συνάντηση στην αρχιεπισκοπή έγινε προ δεκαημέρου αλλά όχι για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Πριν από 10 μέρες πράγματι δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του μέσω της ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο στην πραγματικότητα και τότε το θέμα υπήρχε πλην όχι ακόμη στον δημόσιο διάλογο. Κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι τη συζήτηση απασχόλησαν θέματα που ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος είχε θίξει με επιστολή του στον πρωθυπουργό από τις 29 Δεκεμβρίου «πολύ πριν έρθει στο προσκήνιο το θέμα» του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών: τη φοιτητική στέγη, την υπογεννητικότητα αλλά και την στέγη για τα νέα ζευγάρια.

«Σε επίπεδο γενικών αρχών για το ζήτημα έχουν διατυπωθεί και δημοσίως οι θέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Σινιάλο Βορίδη

Στο μεταξύ καθαρή γραμμή ενότητας της ΝΔ προσπάθησε να χαράξει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στην πρώτη τοποθέτησή του ενώπιον κομματικού ακροατηρίου. «Δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη» είπε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής. «Ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η κυβέρνηση» πρόσθεσε από το Μαρκόπουλο.

Η προσέγγιση Βορίδη, ο οποίος προφανώς και εξακολουθεί να διαφωνεί με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, πιστοποιεί ότι θα αναζητηθεί φόρμουλα συνεννόησης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν φτάσει η ώρα των συζητήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο και η στιγμή της Ολομέλειας της Βουλής. Η αναφορά του στη «σημαντική δουλειά της κυβέρνησης» είναι ενδεικτική της πρόθεσής του να μην υπάρξει εικόνα ενδοκυβερνητικής ρήξης για το συγκριμένο θέμα, που κατά την παραδοχή και του υπουργού και του πρωθυπουργού δεν είναι μείζον για το σύνολο της κοινωνίας. Πάντως οι δύο τους συμμετέχουν κανονικά αυτές τις μέρες στον πρωινό καφέ του Μαξίμου και βεβαίως έχουν την ευκαιρία για απευθείας αναλυτικές συζητήσεις.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024