Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαφθορά: Πολωνός πολιτικός συνελήφθη μετά από σκάνδαλο δωροδοκιών για έκδοση βίζα

Διαφθορά: Πολωνός πολιτικός συνελήφθη μετά από σκάνδαλο δωροδοκιών για έκδοση βίζα

Ένα δικό του «γρηγορόσημο» είχε εφαρμόσει πρώην αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών της Πολωνίας, εγκρίνοντας θεωρήσεις εισόδου στη χώρα κατά προτεραιότητα, με το ανάλογο τίμημα.

Ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας συνελήφθη για σκάνδαλο διαφθοράς με την κατηγορία ότι επιτάχυνε τις αιτήσεις θεώρησης εισόδου έναντι αμοιβής, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (CBA).

Η σύλληψη έρχεται εν μέσω της προσπάθειας της νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης να θέσει προ των ευθυνών τους όσους κατηγορεί για αδικήματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πολωνοί στατιστικολόγοι κάνουν λόγο για περισσότερες από 350.000 θεωρήσεις visa με το κόστος να φτάνει έως και τις 45.000€

«Οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την παροχή υποσχέσεων για οικονομικά οφέλη με αντάλλαγμα τη διαμεσολάβηση σε θέματα που σχετίζονται με την απόκτηση αδειών διαμονής… καθώς και την παράνομη άσκηση επιρροής στην πορεία έκδοσης των αδειών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η CBA.

Το σκάνδαλο αφορά έως και 350.000 θεωρήσεις visa, με κόστος έως και 45.000€. Με πολωνική visa κάποιος μπορούσε να ταξιδέψει ελεύθερα στις ΗΠΑ και όλες τις χώρες εντός Σέγκεν.

Το ύψος της διαφθοράς και οι «πελάτες»

Η πρώην εθνικιστική κυβέρνηση του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας έθεσε τη μετανάστευση στο επίκεντρο της εκστρατείας της ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου 2023, αλλά το σκάνδαλο διαφθοράς «μετρητά για θεωρήσεις εισόδου» (cash for visa) υπονόμευσε τις προσπάθειές της να παρουσιαστεί ως το κόμμα που θα μπορούσε να διατηρήσει τα σύνορα της Πολωνίας ασφαλή.

Ο εν λόγω αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος κατονομάζεται ως Piotr W. στην ανακοίνωση, λόγω της πολωνικής νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων, είχε αποπεμφθεί από τη θέση του από το PiS μετά το σκάνδαλο. Συνολικά εννέα άτομα έχουν κατηγορηθεί για την υπόθεση διαφθοράς όπου τα ποσά που διακινήθηκαν είναι αστρονομικά, σύμφωνα με το CBA.

Διαφημίσεις υπήρχαν σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά το Youtube και το TikTok.

Τι αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και άλλες πολωνικές πηγές

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP επικαλέστηκε εισαγγελείς που δήλωσαν ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών και ότι έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του. Πολωνοί στατιστικολόγοι κάνουν λόγο για περισσότερες από 350.000 θεωρήσεις visa με το κόστος να φτάνει έως και τις 45.000€.

Ο Michał Szczerba, βουλευτής της αντιπολίτευσης από το κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών, αποκάλυψε έγγραφα του Υπ. Εξωτερικών (τα οποία δεν γνωρίζουμε αν χρησιμοποιήθηκαν στην δικογραφία ως αυθεντικά) που έδειχναν ότι η πολωνική πρεσβεία στο Μινσκ εξέδωσε 784.173 θεωρήσεις σε άτομα από 65 χώρες με τη βοήθεια μιας εταιρείας με έδρα τη Μόσχα.

Οι χώρες προτίμησης ήταν της Πολωνικής visa ήταν η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη,το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και άλλες χώρες. Οι βίζες διαφημίζονταν ανοιχτά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok.

Πηγές Reuters και πολωνικά μέσα.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024