Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκοπήσεις: Μετεκλογική φθορά για ΝΔ - Οι κερδισμένοι και τα ευρήματα που προκαλούν αίσθηση

Δημοσκοπήσεις: Μετεκλογική φθορά για ΝΔ – Οι κερδισμένοι και τα ευρήματα που προκαλούν αίσθηση

Τι καταγράφουν 4 δημοσκοπήσεις

Μπορεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ να διατηρεί το προβάδισμά της έναντι των υπόλοιπων κομμάτων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει βγει αλώβητη από τα προβλήματα που κυριαρχούν με  σημαντικότερο την ακρίβεια, αλλά και την ένταση που προκαλούν στην κοινή γνώμη σειρά θεμάτων της επικαιρότητας και ιδιαίτερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε τουλάχιστον 4 δημοσκοπήσεις ( Interview, GPO, Opinion και MARC) το κυβερνών κόμμα – που στις εκλογές του Ιουνίου, είχε λάβει ποσοστό 40,56%, καταγράφει σημαντική πτώση στα ποσοστά του,  στην πρόθεση ψήφου, την οποία δεν καρπώνονται ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που παλεύουν μεταξύ τους για την δεύτερη θέση.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές  η μάχη για τη δεύτερη θέση εξελίσσεται στο απόλυτο θρίλερ αφού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοβαθμούν στη δημοσκόπηση της Interview

Στον αντίποδα, σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ επιτυγχάνοντας να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του ενώ ανησυχητικό είναι το εύρημα, ότι ενισχύεται η τάση και τα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Φθορά για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα στην έρευνα της εταιρείας Interview για λογαριασμό της politic.gr, καταγράφεται η ξεκάθαρη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με ένα ποσοστό που έχει πολύ καιρό να εμφανιστεί για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ερώτηση τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,3%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται 17,5 μονάδες πιο πίσω στο 12,8%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ακολουθεί με μικρή διαφορά (11,8%), ενώ για πρώτη φορά η Νέα Αριστερά εμφανίζεται εντός Βουλής με ένα ποσοστό στο 3,5%.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, όπως καταγράφει η νέα μέτρηση τα τρία πρώτα κόμματα παρουσιάζουν μια ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους στη διαχρονική εξέλιξη πρόθεσης ψήφου. Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία από το 31,2% φτάνει στο 30,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κινείται σχεδόν στα ίδια ποσοστά, αφού από το 13% έπεσε στο 12,8% ενώ μικρή φθορά παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από το 12,5% στο 11,8%.

Στον αντίποδα, σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ στο 7,4% (από το 6,7%), ενώ η «Νέα Αριστερά» συγκεντρώνει 3,5% (από 2%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρατηρείται μια ανοδική τάση των κομμάτων που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ με την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνει 7,1% (από το 6,5%), τους Σπαρτιάτες να κυμαίνονται στο 2,3% (από το 2%) – δεν μπαίνουν στη Βουλή σε περίπτωση εκλογών την επόμενη Κυριακή- και τη Νίκη να προσελκύει το 4,3% (από το 4%). Εκτός Βουλής θα έμενε και η Πλεύση Ελευθερίας (2%) σημειώνοντας καίρια πτώση από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Interview, σύμφωνα με την οποία ήταν οριακά εντός του Κοινοβουλίου (3,1%).

Η πρόθεση ψήφου

Εκτίμηση ψήφου

Διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου

Μετεκλογικό χαμηλό

Και στην δημοσκόπηση της Opinion για το The Toc, η ΝΔ προηγείται (άνετα μεν, αλλά) με ένα ποσοστό 32.5%. Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 11.9%, ΣΥΡΙΖΑ 10.9%, Κ.Κ.Ε 7.2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.6%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2.8%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.6%, ΝΙΚΗ 2.5%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1.5%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2.7% Λευκό/ Άκυρο 1.4%, αποχή 4.1%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 12.7%.

Αντίστοιχα σε γκάλοπ της MARC για το Πρώτο Θέμα, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 12,6% το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζει συσπείρωση 72,1% και με 10% ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκρατεί μόνον το 46,1% των ψηψοφόρων που τον ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 8,6% και έπονται η Ελληνική Λύση με 5,9% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%. Κάτω από το 3% κινούνται όλοι οι άλλοι σχηματισμοί και το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει στο 9,1%.

Από το γκάλοπ της MARC

Σύμφωνα εξάλλου, με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO, για την εφημερίδα Παραπολιτικά, στην πρόθεση ψήφου η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής: ΝΔ 32,9%, ΠΑΣΟΚ 12,3%, ΣΥΡΙΖΑ: 10,1%, ΚΚΕ 8,3%, Σπαρτιάτες 1,9%, Ελληνική Λύση 6%, Νίκη 2,7%, Πλεύση Ελευθερίας 2,7%, ΜέΡΑ25 2,1%, Νέα Αριστερά 1,9%, Άλλο 2,7%, Λευκό, άκυρο 1,2%, Δεν θα ψηφίσω 2,1%, Αναποφάσιστοι 13,1%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 38,8% εκτιμά ότι υπάρχει χώρος δεξιά της ΝΔ για νέο κόμμα, ενώ το 13,9%  αυτών, δηλώνει ότι θα το ψήφιζε. Επίσης, το 5,6% δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ισόπαλοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές – Πλησιάζει το ΚΚΕ

Στην έρευνα της Interview, στην ερώτηση αν είχαμε ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, η κυβέρνηση υπερέχει ξεκάθαρα με 27,1% (από 29,2%).

Η μάχη για τη δεύτερη θέση όμως εξελίσσεται σε θρίλερ αφού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοβαθμούν με 12,2% (από 12,4%) και 12,1% (από 13,8%) αντίστοιχα.

Σημαντικά αυξημένο ποσοστό λαμβάνει το ΚΚΕ το οποίο από το 6,8% ανεβαίνει στο 9,3% και πλέον απειλεί τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνική Λύση κινείται περίπου στα ίδια ποσοστά με 6,9% (από 6,4%) ενώ μέσα είναι και η Νέα Αριστερά η οποία από το 2,5% ανεβαίνει στο 3,5%.

Η Νίκη παρουσιάζεται στο 4,5% (από 3,3%), η Πλεύση Ελευθερίας στο 2% (από 2,6%) οι Σπαρτιάτες στο 2,2% (από 2%), ενώ το 6,2% απάντησε άλλο (από 6,8%) και οι αναποφάσιστοι είναι στο 14% (από 14,1%).

Όπως επισημαίνεται το ΚΚΕ εκμεταλλεύεται την αδυναμία τόσο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να απειλήσουν τη Νέα Δημοκρατία, και η Νέα Αριστερά «παίζει» πλέον σε ποσοστά που της επιτρέπουν την εκλογή ευρωβουλευτή. Ταυτόχρονα Ελληνική Λύση και Νίκη καρπώνονται τις διαρροές της ΝΔ.

Ισόπαλοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Πλησιάζει το ΚΚΕ

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024