Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τάφος δίπλα στον Καρλ Μαρξ με 29.000 ευρώ; - Θα έτριζαν τα κόκαλα του φιλοσόφου

Τάφος δίπλα στον Καρλ Μαρξ με 29.000 ευρώ; – Θα έτριζαν τα κόκαλα του φιλοσόφου

Ο τάφος του Μαρξ είναι τουριστική ατραξιόν και... πρόκληση - αυτοί που τον επισκέπτονται δεν είναι απαραίτητα κομμουνιστές, αλλά αυτοί που τον βεβηλώνουν είναι σταθερά αντικομμουνιστές

Νέες… θέσεις ετοιμάζει το νεκροταφείο Highgate στο βόρειο Λονδίνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να ταφείτε ακόμη και δίπλα στον Καρλ Μαρξ. Θα σας κοστίσει, βέβαια: ενώ ένας χώρος αποτέφρωσης κοστίζει 5.800 ευρώ, ένας ολόκληρος τάφος ξεπερνάει τα 29.000 ευρώ.

Θα ήταν ωραίο αν ο Μαρξ είχε κάποιου είδους θεωρία για την αξία της γης, στην οποία θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian, αλλά η κριτική του στη θεωρία του ενοικίου του Ντέιβιντ Ρικάρντο (ο νόμος του ενοικίου διατυπώθηκε από τον Ντέιβιντ Ρικάρντο το 1809. Ήταν η πρώτη σαφής έκθεση της πηγής και του μεγέθους του ενοικίου) θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα νεκροταφεία, μόνο αν είχαν τη δυνατότητα να… αναπτύξουν περισσότερους Μαρξ.

«Ακόμη και το σύγχρονο είδος κομμουνιστή… πολυτελείας, δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια αγορά»

Ο τάφος του Μαρξ είναι τουριστική ατραξιόν και πρόκληση. Αυτοί που τον επισκέπτονται δεν είναι απαραίτητα κομμουνιστές, αλλά αυτοί που βεβηλώνουν ή επιδιώκουν να ανατινάξουν τον τάφο είναι σταθερά αντικομμουνιστές. Το πιο πρόσφατο γκράφιτι, το 2019, έγραφε «ιδεολογία της πείνας» και «αρχιτέκτονας της γενοκτονίας».

Αν και δεν χρειάζεται να είστε κομμουνιστής για να επισκεφθείτε τον τάφο του Μαρξ, ίσως να θέλατε να διακηρύξετε την πολιτική σας ιδεολογία με το να ταφείτε δίπλα του. Ωστόσο, είναι λειτουργικά αδύνατο να ταφείς δίπλα στον Μαρξ ως μαθητής του.

Ο αθάνατος Μαρξ και η «έκταση» του θανάτου

«Όποιο είδος κομμουνιστή κι αν είσαι, ακόμη και το σύγχρονο είδος – ο πλήρως αυτοματοποιημένος κομμουνιστής της πολυτέλειας – δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια καθεστωτική αγορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του βρετανικού Guardian.

Και συνεχίζει: «Αν ήσουν ένας πολύ αποφασισμένος αντικομμουνιστής με ένα ‘τόνο’ χρήματα, θα μπορούσες να ταφείς δίπλα στον Μαρξ μόνο και μόνο για να σπιλώσεις την αξιοπρέπεια του τόπου ανάπαυσής του. Τώρα που το λέω, μπορώ να φανταστώ τον Έλον Μασκ να κάνει κάτι τέτοιο!».

Ο Ian Dungavell, ο διευθύνων σύμβουλος του «Φίλοι του Κοιμητηρίου Highgate», λέει πως είναι σημαντικό να γίνουν νέες ταφές, καθώς βοηθούν στο να παραμείνει το Highgate ένα «ζωντανό» αξιοθέατο.

Αυτό, βέβαια, μας δημιουργεί μία απορία σχετικά με τον θάνατο: είναι μια δυαδική κατάσταση, στην οποία είτε είσαι νεκρός είτε όχι; Ή μήπως πρόκειται για μια κλίμακα, στην οποία ένα άτομο που πέθανε χθες είναι λιγότερο νεκρό από τον Μαρξ, ας πούμε, που πέθανε το 1883;

Η «έκταση» του θανάτου σας καθορίζεται μάλλον από το πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να σας σκέφτονται, πράγμα που καθιστά τον Μαρξ όσο πιο αθάνατο γίνεται, καταλήγει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024