Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι ψάχνουν στο Νταβός οι καλοί, οι κακοί και οι «άσχημοι»

Τι ψάχνουν στο Νταβός οι καλοί, οι κακοί και οι «άσχημοι»

Ως συνήθως, θα υπάρξουν πολλά πάρτι και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα κλείσουν κεκλεισμένων των θυρών

Οι λιμουζίνες και τα πολυτελή ξενοδοχεία κλείστηκαν, το τοπίο είναι χιονισμένο όπως πάντα, αλλά η διάθεση των 2.800 συμμετεχόντων στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που ξεκίνησε κάθε άλλο παρά χαρούμενη είναι στο Νταβός, αυτή τη μικρή πόλη των Αλπεων που απαθανάτισε ο Τόμας Μαν στο μυθιστόρημά του «Το μαγικό βουνό».

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις νέες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει, για την κλιματική αλλαγή, για τον νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ των ισχυρών χωρών, αλλά και από την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών στο τέλος του χρόνου.

Στο Νταβός δεν θα παρευρεθούν ηγέτες που αντιμετωπίζουν φέτος κάλπες

Ως συνήθως, θα υπάρξουν πολλά πάρτι και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα κλείσουν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις διέλυσαν το όνειρο για έναν ειρηνικό, ευημερούντα κόσμο. Στο Νταβός δεν θα παρευρεθούν ηγέτες που αντιμετωπίζουν φέτος κάλπες, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Διαφορετικές ατζέντες

Είναι όμως πολλοί άλλοι, ο καθένας με τη δική του ατζέντα. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να ξαναφέρει τον πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα του στο επίκεντρο της κουβέντας, όμως η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και των συμμάχων της από την άλλη φαίνεται να μονοπωλεί το διεθνές ενδιαφέρον, λόγω και των επιπτώσεών της διεθνώς.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Αντρι Γέρμακ, δήλωσε χθες ότι η Κίνα πρέπει να εμπλακεί στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, υπονοώντας πως η ουκρανική αντιπροσωπεία επιδιώκει συνάντηση του Ζελένσκι με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Σιανγκ. Από την άλλη οι Αμερικανοί δείχνουν να ανησυχούν έντονα για το μέγεθος και τους σκοπούς της κινεζικής αντιπροσωπείας, καθώς η ένταση στη Θάλασσα της Κίνας μεγαλώνει έπειτα από το φιλοδυτικό αποτέλεσμα των εκλογών του Σαββάτου στην Ταϊβάν.

Ο Χαβιέ Μιλέι

Από την άλλη υπάρχουν και οι «κακοί», όπως γράφει το «Politico» – και δεν είναι λίγοι αυτή τη φορά στο Νταβός. Ηγέτες οι οποίοι με τον τρόπο τους υπονομεύουν το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης που είναι «Ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης». Όπως για παράδειγμα ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι που θεωρεί τον Αλ Καπόνε «ήρωα» και τάσσεται υπέρ της ελεύθερης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Ή η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ, την οποία έστειλε στο Νταβός ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν για να υψώσει το… αντιφεμινιστικό λάβαρο στο οποίο πιστεύει.

Παρών και ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που προσπαθεί να αναχαιτίσει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας του από τον νέο πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Παρόντες και αρκετοί άλλοι αυταρχικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Όλοι, περισσότερο ή λιγότερο δημοκράτες, έχουν μπροστά τους μια χρονιά αβεβαιότητας – με υποτονικές αναπτυξιακές προοπτικές και έντονες γεωπολιτικές διαμάχες.

Πηγή: Premium Έκδοση τα ΝΕΑ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024