Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερις εντολές στον δρόμο για τις ευρωκάλπες

Τέσσερις εντολές στον δρόμο για τις ευρωκάλπες

Ποια θα είναι η πολιτική και επικοινωνιακή «γραμμή» της κυβέρνησης στον δρόμο για τις εκλογές του Ιουνίου

Την απόφασή του να βρίσκεται στο προσκήνιο με κάθε ευκαιρία εν όψει και των ευρωεκλογών, ώστε να μεταφέρει ο ίδιος τις κυβερνητικές θέσεις προς τους πολίτες και ταυτόχρονα να ενισχύει προσωπικά τη ζύμωση με το κομματικό ακροατήριο, σηματοδοτούν οι τελευταίες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τόσο στην πρώτη για φέτος «βόλτα» του εντός Αττικής όσο και στην πρώτη για το 2024 διαδικτυακή ανασκόπηση εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός έδειξε τη «σύγκλιση» της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όλα τα πεδία ως τον κεντρικό στόχο της δεύτερης τετραετίας του και εμμέσως έδωσε στην κυβερνητική και κομματική ομάδα νέο σινιάλο για πιο γρήγορο βηματισμό.

Ο Πρωθυπουργός επιμένει να ορίζει δημόσια την αντιμετώπιση της ακρίβειας ως «απόλυτη προτεραιότητα» και ενόσω δέχεται πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση δεσμεύεται για «μάχη» διαρκείας.

Ειδικά στην τρέχουσα περίοδο που η δημόσια συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια διαμορφώνει εύθραυστες ισορροπίες στο γαλάζιο οικοδόμημα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του, ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι έχει την πολιτική πρωτοβουλία κινήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Εξού και σπεύδει να ανοίξει τη βεντάλια των παρεμβάσεων, προτάσσοντας τέσσερις εντολές, οι οποίες σκιαγραφούν ευρύτερα τη «γραμμή» της κυβερνώσας παράταξης (πολιτικά και επικοινωνιακά) καθ’ οδόν προς την τελική αναμέτρηση της τετραετίας, την ευρωκάλπη του Ιουνίου: αναγνώριση και προσήλωση στις δυσκολίες της κοινωνίας με κυρίαρχο το «τέρας», όπως είπε, της ακρίβειας στα ράφια τροφίμων, προβολή πεπραγμένων, θετικός λόγος για την επόμενη μέρα και προσήλωση στο αφήγημα της «ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής», κατά την αποστροφή του, με την πρόσκληση στο επόμενο πεντάμηνο να παράγεται χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Με μεγάλους και μικρούς φωτογραφίστηκε και συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γαλάτσι

Συνεχώς αναμμένες μηχανές

Δεν είναι τυχαία η πρωθυπουργική αναφορά μετά από καιρό στην «ξεχωριστή σημασία» της επικείμενης πολιτικής αναμέτρησης.

Τότε που οι πολίτες «θα αναρωτηθούν», όπως είπε, «ποιο είναι το κόμμα και ποια η ηγεσία που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Ελλάδα, να κρατήσει ψηλά το αποτύπωμα της χώρας και ταυτόχρονα να φέρει τα χρήματα που η πατρίδα μας δικαιούται».

Άλλωστε, σε συνέχεια των σχετικών αναφορών που είχε κάνει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2024, τόνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι «αμετάβλητοι» και «αδιαπραγμάτευτοι», ώστε να υλοποιηθούν «σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη» και θα κάνουν την Ελλάδα «Ευρώπη παντού».

Αυτές οι διατυπώσεις… πηγαίνουν σαφώς προς την κυβερνητική μηχανή, από την οποία το Μαξίμου ζητάει αναμμένες μηχανές χωρίς σημάδια χαλαρότητας, μπροστά σε μια – παραδοσιακά πιο χαλαρή – πολιτική αναμέτρηση, όπως είναι οι ευρωεκλογές.

«Επένδυση» στο κυβερνητικό έργο

Στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού «στίγματος», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες κοινοβουλευτικές «μάχες» – προόδου και εκσυγχρονισμού, όπως τις θεωρεί – για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ καθώς και σε «εμβληματικά νομοσχέδια» που συζητήθηκαν στο ξεκίνημα του έτους και «υπηρετούν τον στόχο των αλλαγών υπέρ των πολλών, έστω κι αν ξεβολεύουν ορισμένους»: το νέο χωροταξικό, για παράδειγμα, και οι αλλαγές στον σιδηρόδρομο.

Την επένδυση της κυβέρνησης στον θετικό λόγο πιστοποιούν οι στοχευμένες αναφορές μεταξύ άλλων στο μέτωπο της απασχόλησης («η ανεργία και τον Νοέμβριο του 2023 παρέμεινε κάτω από το 10%»), στα προγράμματα «Εξοικονομώ» («αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από 300 εκατ. στα 422 εκατ.»), στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου («γίνεται με ρυθμό που ξεπέρασε την προσθήκη μιας υπηρεσίας την ημέρα»), στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους 2024» («η αξία των vouchers αυξάνεται από 150 ευρώ σε 200 ευρώ και διευρύνεται το κριτήριο του εισοδήματος κατά 3.000 ευρώ»).

Μάχη διαρκείας κατά της ακρίβειας

Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης επιμένει να ορίζει δημόσια την αντιμετώπιση της ακρίβειας ως «απόλυτη προτεραιότητα» και ενόσω δέχεται πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση δεσμεύεται για «μάχη» διαρκείας.

«Θα πολεμήσουμε εκείνους που πατώντας πάνω σε ένα υπαρκτό παγκόσμιο πρόβλημα εκμεταλλεύονται χρόνιες αδυναμίες της αγοράς.

Το κράτος έχει τη δύναμη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βάλει την αγορά σε τάξη» είπε από το Γαλάτσι.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024