Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Tην ενεργοποίηση του νόμου στο ΕΣΥ προωθεί το υπουργείο Υγείας - Διπλό όφελος για τη συρρίκνωση των αναμονών - Πράσινο φως για ιδιωτική αμοιβή στους γιατρούς

Την ενεργοποίηση του νόμου που προβλέπει τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων εντός του ΕΣΥ επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας,  αποτελώντας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες άμεση προτεραιότητά του.

Το προσδοκώμενο όφελος άλλωστε θα είναι διπλό καθώς αναμένεται αφενός να αποτελέσει εργαλείο για τη συρρίκνωση των αναμονών για τακτικά (δηλαδή, προγραμματισμένα και όχι έκτακτα και επείγοντα) χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου να αυξηθούν οι αμοιβές των γιατρών.

Αναφορικά όμως με τα νοσήλια, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ – όπως συμβαίνει και με τα πρωινά χειρουργεία.

Παράλληλα όμως θα προσφέρεται και μία σημαντική εναλλακτική για τους πολίτες, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να χειρουργηθούν από χειρουργό της επιλογής τους στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων, με τον νομοθέτη να δίνει το πράσινο φως για ιδιωτική αμοιβή – που εντούτοις και σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο θα καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά όμως με τα νοσήλια, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ – όπως συμβαίνει και με τα πρωινά χειρουργεία.

Για την οριστικοποίηση άλλωστε των σημαντικών αυτών λεπτομερειών – τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό προσωπικό, ώστε να συναινέσει με το εγχείρημα – εκκρεμούν σχετικές υπουργικές αποφάσεις, το περιεχόμενο των οποίων συντάσσουν ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, με τον αρμόδιο υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τη χρόνια πληγή των αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, που επιδεινώθηκε εν μέσω της πανδημίας, πρόκειται να… θεραπεύσει και η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων που όπως όλα δείχνουν θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με την ψηφιακή αυτή πλατφόρμα να διασυνδέει όλα τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία της επικράτειας.

Ήδη στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση στις λίστες αναμονής από χειρουργείο σε χειρουργείο, ώστε η  έναρξη της νέας ψηφιοποιημένης λίστας να γίνει με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Όπως μάλιστα είχε δηλώσει πρόσφατα ο Μ. Θεμιστοκλέους, μέσα από τη διαδικασία αυτή έχουν… χαρτογραφηθεί οι νοσηλευτικές μονάδες με τις περισσότερες αναμονές που κυρίως εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ίδια, δε, δεδομένα δείχνουν πως 7 στις 10 αναμονές αφορούν συγκεκριμένες επεμβάσεις – όπως είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος –, με τις πληροφορίες αυτές να λειτουργούν ως οδηγός των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων.

Οι πολίτες θα πληρώνουν τον γιατρό με αμοιβή που θα καθορίσει το υπουργείο Υγείας

Το ψηφιακό… μάτι

Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων αποτελεί – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – βασική προϋπόθεση για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων εντός του ΕΣΥ, καθώς το ψηφιακό αυτό… μάτι θα ενεργοποιήσει τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην παρακάμπτεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας προς όφελος του απογευματινού έργου των γιατρών.

Παρ’ όλα αυτά, η ενεργοποίηση του μέτρου αυτού δεν αναμένεται να είναι… βελούδινη.

Αντιθέτως το πρόσφατο παρελθόν μαρτυρά πως θα προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις, όπως συνέβη και το 2022 – όταν σχετικός νόμος του 2001 επικαιροποιήθηκε –με τους συνδικαλιστές τότε να κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Μοιραία, και παρά τις προθέσεις τής τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσουν πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία σε μονοψήφιο αριθμό νοσοκομείων (όπως το ΑΧΕΠΑ) στις αρχές του περασμένου έτους, το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε και εξαιτίας πρακτικών προβλημάτων.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία έχουν συνδεθεί και με το αμφιλεγόμενο άρθρο 10 ενός ακόμη νόμου του 2022, που ψηφίστηκε εν μέσω αντιπαραθέσεων καθώς έφερνε τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις των δημόσιων γιατρών.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο έδινε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν δύο φορές την εβδομάδα ιδιωτικό έργο σε ιατρείο, κλινική ή διαγνωστικό κέντρο του ιδιωτικού τομέα.

Μάλιστα, για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, ο νομοθέτης έθετε ως βασική προϋπόθεση οι γιατροί (εφόσον επιθυμούν να ασκούν ιδιωτικό έργο) πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκομείου να είναι συνεπείς στο εφημεριακό τους έργο.

Επίσης, υπογράμμιζε ως απαραίτητη τη συμμετοχή τους στην ολοήμερη λειτουργία του ΕΣΥ – δηλαδή, τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

inSports

Ρομάνο: «Περιμένει και άλλη ομάδα από την Premier League για τον Ιωαννίδη ο Παναθηναϊκός»

«Χτύπημα» του Φαμπρίτσο Ρομάνο για τον Ιωαννίδη, καθώς αναφέρει ότι ο Παναθηναϊκός μετά την αρνητική απάντηση στις προτάσεις της Ίπσουιτς περιμένει νέα κρούση από ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024