Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεργασία: Γιατί η Ελλάδα είναι τελευταία στους ψηφιακούς νομάδες

Τηλεργασία: Γιατί η Ελλάδα είναι τελευταία στους ψηφιακούς νομάδες

Συγκαταλέγεται στις χειρότερες χώρες, σύμφωνα με τον δείκτη της Brother UK - Βασικά κριτήρια η ταχύτητα του Wi-Fi, το κόστος ενοικίασης διαμερίσματος και ρεύματος, η ασφάλεια και τα έξοδα διαβίωσης

Παρά την πλούσια ιστορία, τον ήλιο και τη θάλασσα ή τα σχετικά χαμηλά ενοίκια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρέθηκαν στον πάτο του δείκτη για την τηλεργασία στην Ευρώπη της Brother UK.

Η θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας τεχνολογίας με ειδίκευση στους εκτυπωτές δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Δείκτη για τους Εξ Αποστάσεως Εργαζομένους (European Remote Worker Index), με τα αποτελέσματα να μην είναι διόλου κολακευτικά για τις ελληνικές πόλεις.

Βεβαίως, τέτοιου είδους έρευνες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη, καθώς η επιλογή προορισμού για έναν μετακινούμενο εργαζόμενο είναι μάλλον υποκειμενική και μπορεί να καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τον καιρό και το φαγητό

Συγκεκριμένα, η Αθήνα βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας με συνολική βαθμολογία 50,34%. Δεύτερη από το τέλος είναι η Θεσσαλονίκη, με συνολικό σκορ 50,87% και τέταρτη χειρότερη είναι η Πάτρα με 52,33%. Στην περιγραφή των ελληνικών πόλεων, ο δείκτης υπογραμμίζει το έλλειμμα ασφάλειας ως βασικό παράγοντα για τη χαμηλή βαθμολογία.

Αντιθέτως, στις πρώτες θέσεις έρχονται το Λουξεμβούργο, το Ολομοουτς της Τσεχίας, το Ρότερνταμ στην Ολλανδία, το Ααλμποργκ της Δανίας και το Ρέικιαβικ.

Επιπλέον, καμία ελληνική πόλη δεν βρίσκεται στη λίστα των 10 φθηνότερων προορισμών για ψηφιακούς νομάδες (εκεί πρωταγωνιστούν άλλες βαλκανικές πόλεις στη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία), αλλά ούτε και σε αυτήν των 10 πιο ακριβών (εκεί πρωταγωνιστούν ελβετικές πόλεις, το Λονδίνο και το Δουβλίνο).

Παράγοντες

Η έρευνα συνυπολόγισε μια σειρά από παράγοντες που κάνουν μια πόλη ελκυστική για ψηφιακούς νομάδες, όπως είναι η ταχύτητα του Wi-Fi, το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η ασφάλεια εντός της χώρας και το γενικό κόστος ζωής.

Τα στοιχεία αυτά συνυπολογίστηκαν με διαφορετικούς πολλαπλασιαστές για να διαμορφωθεί μια συνολική βαθμολογία με άριστα το 100.

Βεβαίως, τέτοιου είδους έρευνες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη, καθώς η επιλογή προορισμού για έναν μετακινούμενο εργαζόμενο είναι μάλλον υποκειμενική και μπορεί να καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τον καιρό και το φαγητό.

Έτσι, η Ελλάδα φιγουράρει στη θέση 32 παγκοσμίως (25η στην Ευρώπη) στον Παγκόσμιο Δείκτη Τηλεργασίας του 2023 της εταιρείας λογισμικού κυβερνοασφάλειας Nordlayer, ενώ η Αθήνα είναι 17η παγκοσμίως (και μόλις 8η στην Ευρώπη) στη διαδικτυακή βαθμολογία του Nomadlist.com, που βασίζεται στις κριτικές των χρηστών.

Εν τούτοις, ο δείκτης της Brother UK καθιστά σαφές πως η χώρα μας θα πρέπει να επενδύσει σημαντικά στις υποδομές των πόλεών της (ταχύτητα Διαδικτύου, ασφάλεια, συγκοινωνίες) για να γίνει ένας πραγματικά ελκυστικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024