Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι «εξολοθρευτές» της ακρίβειας σκοντάφτουν στον «πληθωρισμό της απληστίας»

Οι «εξολοθρευτές» της ακρίβειας σκοντάφτουν στον «πληθωρισμό της απληστίας»

Αισιοδοξία στο υπουργείο Ανάπτυξης πως τα πρόσφατα μέτρα κατά της ακρίβειας θα αποδώσουν. Αρνητικά τα μηνύματα που φθάνουν από τις αγορές. Επιφυλάξεις για τα νέα μέτρα.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειωθούν οι τιμές διατράνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης που αναμένει να αποδώσει καρπούς η δέσμη των τεσσάρων μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Όμως, τα νέα που φθάνουν είναι απογοητευτικά καθώς παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ανατιμήσεις δεν έχουν σταματήσει και στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα δούμε νέες αυξήσεις τουλάχιστον έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Κώστας Σκρέκας, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, είπε (ΣΚΑΪ) πως «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται» και ερωτηθείς για τα αποτελέσματα που αναμένει η κυβέρνηση απάντησε ότι «ανακοινώσαμε μία δέσμη τεσσάρων μέτρων, πολύ ισχυρών, καλά μελετημένων και πιστεύουμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα στη μείωση των προϊόντων».

Σύγκριση τιμών για «να δούμε πόσο θα έχουν μειωθεί»

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, αρκετά αισιόδοξος για το τι θα ακολουθήσει, έκανε γνωστό πως το αρμόδιο υπουργείο θα ανακοινώσει τις τιμές των προϊόντων «για τα οποία πήραμε τα μέτρα πριν την εφαρμογή των μέτρων» με σκοπό να γίνει σύγκριση τιμών και «να δούμε πόσο θα έχουν μειωθεί».

Η αισιοδοξία του υπουργού Ανάπτυξης για μείωση των τιμών μένει να φανεί και στο ράφι.

Χαρακτήρισε τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση «βαριά» με πρώτο μέτρο τους ελέγχους. «Οι έλεγχοι γίνονται όλο το προηγούμενο διάστημα με βαριά πρόστιμα ακόμα και σε πολυεθνικές εταιρείες, τα οποία πληρώθηκαν» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το ποιες είναι οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα και ποιες πλήρωσαν.

«Θέλουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα για την ακρίβεια στις κατηγορίες που χαρτογραφήσαμε και είδαμε ότι υπάρχει πρόβλημα όπως το βρεφικό γάλα και τα απορρυπαντικά στα οποία καταγράφηκαν αποκλίσεις με την Ευρώπη» πρόσθεσε ο υπουργός και υποσχέθηκε «μείωση στο ράφι με ταυτόχρονη μείωση των εκπτώσεων που πραγματοποιούν οι προμηθευτές στο λιανεμπόριο» και προέβλεψε πως «οι διαφορές μπορεί να ξεπεράσουν και το 15% άμεσα».

Το σπιράλ των ανατιμήσεων

Την αισιοδοξία του υπουργού δε δείχνει να συμμερίζονται αναλυτές και παράγοντες των αγορών. Το σπιράλ των ανατιμήσεων σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 με βάση τις τιμές παραγωγού ενώ την ίδια ώρα οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα εγείρουν ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Χαρακτηριστικοί είναι ορισμένοι δείκτες. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η παραγωγή ελαιολάδου κινείται με απώλειες της τάξεως του 70% σε ισχυρές παραγωγικές περιοχές όπως η Κρήτη και η Μεσσηνία, γεγονός που αναπόφευκτα επηρεάζει τις τιμές.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ανατιμήσεις δεν έχουν σταματήσει, αλλά έχουν περιοριστεί. Μέχρι τον Φεβρουάριο μερικές εκατοντάδες προϊόντων αναμένεται να ανατιμηθούν με μια κρίσιμη λεπτομέρεια να αφορά τα αποθέματα στις αποθήκες των super markets. Η πρώτη φάση ανατιμήσεων αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου ενώ θα ακολουθήσει και μια δεύτερη μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Σε δύο φάσεις οι ανατιμήσεις στα ράφια των super market

Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται και μειώσεις τιμών χάρη στη «Μόνιμη μείωση τιμής» οι οποίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία περίπου 3 χρόνια.

Το βασικό σενάριο της Circana θέλει για φέτος  ανατιμήσεις 4,5%

Να σημειωθεί ωστόσο, πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Circana, φέτος  αναμένονται ανατιμήσεις 4,5%. Ειδικότερα, στα τρόφιμα εκτιμάται ότι οι ανατιμήσεις θα κινηθούν στο +4,6%, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας στο +4% και στα προϊόντα για το σπίτι στο +5,7%.

Ο πρωθυπουργός πάντως δηλώνει πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, ο πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός και πρέπει να το καταλάβουν οι πολυεθνικές» παραδεχόμενος, επί της ουσίας για πρώτη φορά, ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών είναι αιτία των έκρηξης των τιμών.

Επιφυλάξεις για τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, με την αγορά διχασμένη και τους καταναλωτές «ζαλισμένους», η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ, μίλησε (MEGA) για το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά και της αισχροκέρδειας.

«Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία. Είναι η τρίτη δέσμη μέτρων προκειμένου να αναχαιτίσει την ακρίβεια το υπουργείο. Διατηρούμε επιφυλάξεις και για τη νέα δέσμη εάν δεν εξειδικευτούν και δεν εφαρμοστούν. Το κρίσιμο είναι να εφαρμοστούνε και μπορεί να δούμε μείωση τιμών. Η μείωση όμως, πρέπει να είναι δραστική», είπε αρχικά.

«Δεν δικαιολογείται να έχουμε τέτοιες τιμές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο με ελέγχους μπορεί να λυθεί αυτό. Έλεγχοι συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές χώρες. Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή είναι υποπολλαπλάσιο σε σχέση με του ευρωπαίου καταναλωτή. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι μία συνεχή φτωχοποίηση του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Στάση αναμονής για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας τηρεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Προβληματίζουν οι ανοδικοί δείκτες

«Θα το δούμε στην πράξη αν οι τιμές θα μειωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά (Action24), ενώ διερωτήθηκε: «Τώρα ανακαλύψαμε το θέμα των προσφορών; Τώρα ανακαλύψαμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά των τιμών που δίνουν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Γιατί δεν μπαίνει παντού πλαφόν; Στα είδη πρώτης ανάγκης ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν;».

Πιο τολμηρά μέτρα ζητά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ο ίδιος, σε αρθρογραφία του σημειώνει πως «το πρόβλημα της ακρίβειας δεν έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα με τον καταλληλότερο τρόπο. Και με το να επιμένουμε σε συνταγές που δεν έχουν φέρει τις λύσεις, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία». Οπότε, έκρινε πως αυτό που απαιτείται «είναι άμεση αλλαγή των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με λήψη πιο τολμηρών μέτρων. Οι δυνατότητες των καταναλωτών έχουν εξαντληθεί και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί από κανέναν».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024