Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη;

Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη;

Οι Χούθι στην Υεμένη επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με drones και άλλα όπλα εδώ και εβδομάδες - Προκαλούν τεράστιες οικονομικές ζημιές

Οι Χούθι προέρχονται από μια ομάδα φυλών από μια ορεινή περιοχή στη βόρεια Υεμένη που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία. Από πλευράς θρησκείας ανήκουν στο σιιτικόΙσλάμκαι για αυτό έχουν καλές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο θεωρεί πως είναι ο εκπρόσωπος των συμφερόντων των σιιτών στην περιοχή.

Η ιστορία του κινήματος των Χούθι πολιτικά και στρατιωτικά ξεκινά από τη δεκαετία του 1990. Η οργάνωση που προηγήθηκε ιδρύθηκε το 1994 από τον Χουσεϊν Μπραντρεντίν αλ Χούθι, έναν πρώην βουλευτή της Υεμένης που αντιτάχθηκε στην πολιτική του τότε προέδρου Αλί Αμντουλάχ Σαλέχ. Από τότε που ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη το 2011, οι Χούθι κατηγορούν ολοένα και περισσότερο την κεντρική κυβέρνηση της Υεμένης στη Σανάα ότι περιθωριοποιεί τη θρησκευτική μειονότητα, στην οποία ανήκουν, και καταπνίγει τα δικαιώματά τους. Παράλληλα επιρρίπτουν στην κυβέρνησή τους ότι στηρίζει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Γενς Χάιμπαχ, ειδικός σε θέματα Ισλάμ από το Ινστιτούτο GIGA του Αμβούργου, λέει σχετικά με την ισχύ των Χούθι στην περιοχή: «Πρέπει να υπολογίζουμε τους Χούθι. Αυτό το έχουν καταλάβει τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν μπορεί κανείς έτσι εύκολα να τους παρακάμψει. Έχουν σταθεροποιήσει τη δύναμή τους στον βορρά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει έτσι γρήγορα».

Άρματα μάχης και πυρομαχικά κλεμμένα από τον τακτικό στρατό

Η κυβέρνηση της Υεμένης υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και ελέγχει το νότιο τμήμα της χώρας ενώ οι Χούθι ελέγχουν τον βορρά και υποστηρίζονται από το Ιράν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί, αναφερόμενοι στον εμφύλιο στην Υεμένη, κάνουν λόγο για έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Ο Δρ. Γενς Χάιμπαχ παραμένει πάντως επιφυλακτικός με τον χαρακτηρισμό:

« Πάντα δυσκολεύομαι λίγο με τον όρο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων γιατί υποδηλώνει ένα πολύ υψηλό επίπεδο εξάρτησης…ειδικά στην αρχή του πολέμου φαινόταν πολύ υπερβολικός αυτός ο χαρακτηρισμός…Τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος πια γιατί πιστεύω ότι η υποστήριξη προς τους Χούθι έχει αυξηθεί όπως και η εξάρτηση των Χούθι από το Ιράν. Εξακολουθώ πάντως να είμαι πολύ προσεκτικός με τον χαρακτηρισμό»

Οι Χούθι διαθέτουν άρματα μάχης, οχήματα, κατευθυνόμενους πυραύλους και ρουκέτες, όπλα τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει από τον στρατό της Υεμένης. Ο εμφύλιος στην Υεμένη οδήγησε σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024