Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για να ζεις - Η «μάχη» της Αθήνας με το Ηράκλειο

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για να ζεις – Η «μάχη» της Αθήνας με το Ηράκλειο

Χαμηλά στη λίστα η Αθήνα. Στην κορυφή η Ζυρίχη. Οι δέκα καλύτερες πόλεις της ΕΕ.

Ποια πόλη στην Ευρώπη είναι η πιο καθαρή ή πιο ασφαλής; Σε ποια πόλη είναι εύκολο να βρείτε δουλειά ή μια προσιτή κατοικία; Ποια πόλη έχει τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες ή καλύτερη ποιότητα αέρα;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα δίνει η έκθεση (2023) για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις που διενήργησε η Κομισιόν συνοδεύοντας τα στοιχεία με έναν διαδραστικό χάρτη και διαγράμματα.

Το Top-10

H Κλουζ-Ναπόκα στη Ρουμανία βρίσκεται στη θέση νούμερο δέκα. Η πρωτεύουσα της περιφέρειας Τρανσυλβανίας και η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ζήσει κανείς. Στην Κλουζ-Ναπόκα, το 94% των κατοίκων δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη. Κατατάσσεται επίσης στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις ευκαιρίες απασχόλησης, με το 73% των κατοίκων να δηλώνουν ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλή δουλειά στην πόλη.

Η Μπράγκα στην Πορτογαλία βρίσκεται στη θέση νούμερο εννέα και ανακηρύχθηκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός το 2021. Αλλά δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό μέρος για τους τουρίστες: Το 94% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη τους. Η Μπράγκα θεωρείται επίσης μια ασφαλής πόλη (το 84% που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται άνετα να περπατούν μόνοι τους τη νύχτα) και ένα καλό μέρος για να ζήσουν οι μετανάστες, οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η όγδοη και η έβδομη θέση

Η παραθαλάσσια πόλη του Ροστόκ στη Γερμανία βρίσκεται στην όγδοη θέση. Το 94% των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εκεί. Το Ροστόκ είναι επίσης ένα καλό μέρος για να ζήσουν οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά (δεύτερο και έκτο καλύτερο στην Ευρώπη, αντίστοιχα).

Η Γενεύη έρχεται στην έβδομη θέση, με το 95% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωή τους. Ενώ η Γενεύη κατατάσσεται ψηλά σε αρκετές κατηγορίες καταλαμβάνει την τελευταία θέση όσον αφορά το κόστος στέγασης με μόνο το 8% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είναι εύκολο να βρουν καλή κατοικία σε λογική τιμή στην πόλη.

Στη μέση της δεκάδας η Στοκχόλμη

Στην 6η θέση βρίσκεται η Στοκχόλμη, στη Σουηδία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ενοχλούν τους κατοίκους με το 95% των ανθρώπων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής τους. Η Στοκχόλμη θεωρείται συνολικά ένα καλό μέρος για να ζουν οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα (κατατάσσεται στην έβδομη θέση στην Ευρώπη).

Το Γκντανσκ της Πολωνίας μια πόλη ιστορικής σημασίας και με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με πολλούς ικανοποιημένους ανθρώπους (95%). Θεωρείται επίσης ως ένα καλό μέρος για να ζήσουν μετανάστες από άλλες χώρες και το 92% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Μια πόλη έκπληξη επιφυλάσσει η θέση νούμερο τέσσερα. Είναι η ανερχόμενη Λειψία στην ανατολική Γερμανία, με 95% ικανοποιημένους κατοίκους. Οι άνθρωποι βλέπουν επίσης τη Λειψία ως μια πόλη κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά και το 83% δηλώνει ικανοποιημένο από την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

Στην πρώτη τριάδα βρίσκεται η Κοπεγχάγη, στη Δανία. Το 96% των κατοίκων δήλωσαν ότι είναι ευτυχισμένοι που ζουν εκεί. Θεωρείται τρίτη πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης και είναι επίσης μια ασφαλής πόλη αλλά οι κάτοικοι δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να βρουν προσιτή κατοικία.

Το 96% των κατοίκων της Κοπεγχάγης δήλωσαν ότι είναι ευτυχισμένοι

Το Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας είναι στο νούμερο δύο της σχετικής λίστας με το 96% των ανθρώπων να δηλώνουν ευτυχισμένοι που ζουν εκεί. Θεωρείται εξαιρετικό μέρος για τους μετανάστες και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με πολύ πράσινο και δημόσιους χώρους. Θεωρείται επίσης καθαρό και ασφαλές, με το 86% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς όταν περπατούν μόνοι τους τη νύχτα.

Η Ζυρίχη κερδίζει σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες

Στην κορυφή βρίσκεται η Ζυρίχη, η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης το 2023, με ποσοστό ικανοποίησης 97%. Οι κάτοικοι της Ζυρίχης είναι ευχαριστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, με τη δουλειά τους, με τις δημόσιες συγκοινωνίες, με τις υπηρεσίες υγείας, με την ποιότητα του αέρα … σχεδόν με τα πάντα. Είναι επίσης η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τους ηλικιωμένους. Ο μόνος δείκτης που είναι χαμηλά αφορά την εύρεση κατοικίας σε λογική τιμή. Μόνο το 11% των ανθρώπων συμφωνεί ότι είναι εύκολο να βρει προσιτή κατοικία.

Αθήνα vs Ηράκλειο

Στην έρευνα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν μόνο δύο ελληνικές πόλεις, η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης. Και οι δύο βρίσκονται χαμηλά στη λίστα (κάτω από τον μέσο όρο) με το Ηράκλειο να κερδίζει κατά κράτος στο ποσοστό ικανοποίησης με 81% έναντι 65% της Αθήνας.

Το Ηράκλειο τα πηγαίνει καλύτερα από την Αθήνα σχεδόν σε όλους τους επιμέρους δείκτες ενώ η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της ποιότητας τόσο για οικογένειες με παιδιά όσο και για ηλικιωμένους.

Στα σοβαρά προβλήματα για τους Αθηναίους συγκαταλέγονται η απουσία αισθήματος ασφάλειας και η αίσθηση ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους γείτονές τους.

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τα κυριότερα ευρήματα από την έκτη έκδοση της έρευνας για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις. Η πολυσέλιδη έκθεση βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023 με τη συμμετοχή συνολικά 71.153 κατοίκων από 83 πόλεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024