Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γυναίκες άνω των 50 αποκαλύπτουν το πώς μοιάζει πραγματικά το σεξ γι' αυτές μετά την εμμηνόπαυση

Γυναίκες άνω των 50 αποκαλύπτουν το πώς μοιάζει πραγματικά το σεξ γι’ αυτές μετά την εμμηνόπαυση

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για κακό σεξ».

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ψυχικές, σωματικές και συναισθηματικές μεταβολές – συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αλλαγών στη σεξουαλική ζωή.

Κλινικά μιλώντας, η εμμηνόπαυση επέρχεται όταν έχετε περάσει 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς περίοδο, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η μέση ηλικία της τελευταίας εμμήνου ρύσεως είναι τα 51 έτη, όπως αναφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες που είχαν καλή σεξουαλική ζωή πριν από την εμμηνόπαυση εξακολουθούν να απολαμβάνουν μια καλή σεξουαλική ζωή και μετά την εμμηνόπαυση»

Όμως, η μεταβατική φάση που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, που αποκαλείται περιεμμηνόπαυση, τυπικά διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια – αν και μπορεί να είναι τόσο σύντομη όπως μερικοί μήνες ή τόσο μεγάλη όπως 10 χρόνια. Στην καθομιλουμένη, πάντως, πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη «εμμηνόπαυση» ως όρο-ομπρέλα για να καλύψουν το σύνολο της εν λόγω διαδικασίας.

Το σεξ πριν και μετά την εμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, η οποία συνήθως ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας των 40, τα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άστατες περιόδους, εξάψεις, αϋπνία, εγκεφαλική ομίχλη, εναλλαγές της διάθεσης, κολπική ξηρότητα και χαμηλή λίμπιντο – τα οποία μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τη σεξουαλική ζωή κάποιου.

Σημειωτέον ότι, για ορισμένες γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα και να διαρκέσουν αρκετό καιρό, ενώ για άλλες μπορεί να είναι πιο ήπια και εφήμερα.

Παρόλο που ορισμένα συμπτώματα, όπως οι εξάψεις, τείνουν να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, άλλα, όπως η κολπική ξηρότητα, συχνά υφίστανται και μπορεί ακόμη και να επιδεινωθούν.

Η μείωση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσει τον ιστό του κόλπου και του αιδοίου και να γίνει λεπτότερος, ξηρότερος και λιγότερο ελαστικός, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, δήλωσε στη HuffPost η Dr. Stephanie Faubion, διευθύντρια του Κέντρου Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic και διευθύντρια ιατρός της The Menopause Society.

Παρόλο που η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πλέον ζήτημα, χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικά και εξετάζομαι για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ετησίως. Δεν είχα κανένα πρόβλημα σχετικά με την κολπική ξηρότητα και δεν χρειάστηκα κανένα λιπαντικό για το κολπικό σεξ

Και ενώ διεξάγονται πολλές συζητήσεις γύρω από τις σεξουαλικές εμπειρίες μετά την εμμηνόπαυση, ίσως είναι ανακουφιστικό να γνωρίζετε ότι σίγουρα δεν είναι όλα θλιβερά και δυσοίωνα.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες που είχαν καλή σεξουαλική ζωή πριν από την εμμηνόπαυση εξακολουθούν να απολαμβάνουν μια καλή σεξουαλική ζωή και μετά την εμμηνόπαυση», δήλωσε η Faubion.

«Πιο ευχάριστο»

Για την ακρίβεια, είναι μύθος ότι οι γυναίκες παύουν να νιώθουν σεξουαλικές μόλις έρθει η εμμηνόπαυση, δήλωσε στη HuffPost η σεξουαλική εκπαιδεύτρια Sonia Wright.

Η εμμηνόπαυση «μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει την αρχή για κάτι υπέροχο- ακόμα καλύτερο και από το σεξ στα 20 και στα 30 σας», είπε η ίδια. «Μπορείτε να είστε ένα σεξουαλικό ον μέχρι την ημέρα που θα φύγετε από αυτόν τον κόσμο. Το σεξ μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ακόμη πιο βαθύ, ενωτικό, ευχάριστο και πολύ ικανοποιητικό».

Παρακάτω, γυναίκες μιλούν για τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με το σεξ μετά την εμμηνόπαυση.

Σημείωση: Οι απαντήσεις έχουν υποστεί ελαφρά επιμέλεια για λόγους σαφήνειας και έκτασης.

«Δεν είχα κανένα πρόβλημα σχετικά με την κολπική ξηρότητα και δεν χρειάστηκα κανένα λιπαντικό για το κολπικό σεξ»

«Ήμουν περίπου 52 ετών όταν ξεκίνησαν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τώρα έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Όταν ο μηνιαίος κύκλος μου άρχισε να γίνεται άστατος, κατάλαβα ότι είχε αρχίσει η εμμηνόπαυση.

Διάβασα λίγο για το τι να περιμένω και δύο από τα πιθανά προβλήματα που βρήκα ήταν η έλλειψη ή η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας και η κολπική ξηρότητα. Το σοβαρότερο σύμπτωμα για μένα ήταν οι εξάψεις, και ήμουν τυχερή που δεν χρειάστηκα θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Πάντοτε είχα σχετικά έντονη σεξουαλική επιθυμία και το σεξ είναι σημαντικό για μένα, είτε είμαι σε σχέση είτε όχι. Η σεξουαλική μου διάθεση έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και απολαμβάνω μια υγιή και ασφαλή σεξουαλική ζωή, παρόλο που είμαι ελεύθερη.

Παρόλο που η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πλέον ζήτημα, χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικά και εξετάζομαι για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ετησίως. Δεν είχα κανένα πρόβλημα σχετικά με την κολπική ξηρότητα και δεν χρειάστηκα κανένα λιπαντικό για το κολπικό σεξ.

Για μένα, το μόνο πράγμα που άλλαξε ήταν να ξέρω τι θέλω από μια σεξουαλική σχέση και τι θα ανεχτώ και τι όχι. Η ζωή είναι πολύ μικρή για κακό σεξ!

Αυτό που με ξάφνιασε είναι ότι βρίσκω τον εαυτό μου να γοητεύεται από άνδρες που είναι νεότεροι από μένα. Πάντα έβγαινα με μεγαλύτερους. Όλες οι σεξουαλικές μου σχέσεις μετά την εμμηνόπαυση και από τότε που έγινα ελεύθερη είναι με νεότερους άνδρες ηλικίας 39-50 ετών». – Kim P., 56 ετών, Κουίνσλαντ, Αυστραλία

«Το σεξ ήταν και πάλι ευχάριστο»

«Νομίζω ότι ήμουν γύρω στα 55 όταν άρχισε η εμμηνόπαυση. Παρατήρησα ότι δεν με ενδιέφερε πραγματικά το σεξ, αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν αυτό οφειλόταν στις συνθήκες – ήμουν στη μέση ενός διαζυγίου – ή στην «παύση».

Μετά την ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο μου, όπου ο γιατρός μου με ενημέρωσε για την κολπική ατροφία και μερικά άλλα θέματα που μπορεί να προκύψουν στη μέση ηλικία, απλά εγκατέλειψα το σεξ.

Όμως, στην ηλικία των 65 ετών, έβγαινα για λίγο με έναν κύριο που με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ήμουν ακόμα μια σέξι, δυναμική, ζωντανή γυναίκα. Το σεξ ήταν και πάλι ευχάριστο! Έτσι, δεν είμαι σίγουρη αν ήταν η εμμηνόπαυση που με έκανε να «πιστέψω» ότι δεν ενδιαφερόμουν πλέον για το σεξ/την οικειότητα ή αν έφταιγε το μυαλό μου και η κοινωνία. Όποια και αν είναι η αλήθεια, είμαι έτοιμη για τα ραντεβού και αυτό το επόμενο νέο κεφάλαιο. Φέρτε το!» – Brenda B., 67 ετών, Νέα Υόρκη

Πηγή: Huffpost.com | Φωτογραφία: Sex education | Netflix

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024