Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως θα πληρώσει ο μοναδικός «προδότης» βουλευτής της Κνεσέτ τη στήριξή του στις κατηγορίες περί γενοκτονίας

Πως θα πληρώσει ο μοναδικός «προδότης» βουλευτής της Κνεσέτ τη στήριξή του στις κατηγορίες περί γενοκτονίας

Μια εξοργισμένη Κνεσέτ περιμένει στη γωνία τον μοναδικό πολιτικό που στηρίζει τη νομική διαδικασία εναντίον της πλευράς Νετανιάχου.

Πριν πολλά χρόνια, στο κοινοβούλιο μιας χώρας, περισσότεροι από 100 βουλευτές ξυλοκόπησαν άγρια μέσα στη Βουλή τον αριστερό βουλευτή Τσετίν Αλτάν επειδή αποκάλεσε τον Ναζίμ Χικμέτ «μεγάλο ποιητή».

Το περιστατικό συνέβη στην Τουρκία, μιας χώρας αντίπαλης σήμερα στο Ισραήλ. 55 χρόνια μετά όμως, στο Ισραήλ φαίνεται να συνέβη κάτι χειρότερο.

O βουλευτής δρ. Οφέρ Κασίφ, ο μοναδικός Εβραίος του αραβικού κόμματος Χαάντας-Ταλ, πηγαίνοντας κόντρα στη ρατσιστική φρενίτιδα συναδέλφων του, έκανε μια «τρέλα»: τόλμησε να υπογράψει αίτηση υποστήριξης των κατηγοριών της Νότιας Αφρικής εις βάρος των Ισραηλινών ηγετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά των Παλαιστινίων, κοντολογίς γενοκτονία.

Είναι ένας από τους μόλις 400 Ισραηλινούς, σε έναν πληθυσμό σχεδόν 9,5 εκατ., που υπέγραψαν την αίτηση!

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κασίφ έγραψε ότι «το συνταγματικό του καθήκον είναι προς την ισραηλινή κοινωνία και όλους τους κατοίκους της, όχι σε μια κυβέρνηση της οποίας τα μέλη και ο συνασπισμός της ζητούν εθνοκάθαρση και ακόμη και πραγματική γενοκτονία. Αυτοί είναι που βλάπτουν τη χώρα και τους ανθρώπους, είναι αυτοί που οδήγησαν στο αίτημα της Νότιας Αφρικής στη Χάγη, όχι εγώ και οι φίλοι μου».

Εμπειρογνώμονας του αποκάλεσε τον Κασίφ «μια ανωμαλία στην ισραηλινή πολιτική»

«Όταν η κυβέρνηση ενεργεί εναντίον της κοινωνίας, του κράτους και των πολιτών της, ειδικά όταν τους θυσιάζει και διαπράττει εγκλήματα στο όνομά τους στο βωμό της διατήρησης της ύπαρξής της, είναι δικαίωμα μου, ακόμη και καθήκον μου να προειδοποιήσω για αυτό και να κάνω ό,τι μπορώ. εντός του νόμου να το σταματήσει», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για την ύπαρξή μας ως ηθική κοινωνία.

«Αυτός είναι αληθινός πατριωτισμός… όχι άσκοπη αιματοχυσία και θυσία απαχθέντων πολιτών και στρατιωτών σε παράλογους πολέμους», δήλωσε ο Κασίφ.

Ο βουλευτής Κασίφ μιλάει σε διαδήλωση του 2021 (Wikipedia)

Κοινοβουλευτική ρατσιστική φρενίτιδα

Αμέσως, τα αντανακλαστικά του ακραίου πολιτικού συστήματος στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν.

Στο Ισραήλ όμως υπάρχει ένας περίεργος Βασικός Νόμος –όχι και τόσο δημοκρατικός-, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να αποβληθεί όποιος βουλευτής εκφράσει την υποστήριξή του σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Ειδικότερα, οκτώ πέντε μέλη της Κνεσέτ (Ισραηλινό Κοινοβούλιο) υπέγραψαν ένα έγγραφο που ζητά τη διαδικασία παραπομπής κατά του Κασίφ για τη δημόσια υποστήριξή του σε μια νοτιοαφρικανική πρόταση που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Τη διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, ο βουλευτής του σκληροπυρηνικού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτινού, Οντέντ Φορέρ συντάσσοντας μια αίτηση για την αποβολή του Οφέρ Κασίφ. Ο Φορέρ χαρακτήρισε την απόφαση του Κασίφ να σταθεί ενάντια στη χώρα που γεννήθηκε ως «προδοτική», προσθέτοντας ότι «τα λόγια του δεν ακούγονται πλέον, ενώ τρίζουν τα κόκκαλα των στρατιωτών και των πολιτών μας».

Βέβαια, όπως αναφέρθηκε, ο βουλευτής δεν ενθαρρύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, αλλά μια πρόταση που αμφισβητεί τη νομιμότητα του ισραηλινού «μάχεσθαι».

Η διαδικασία είναι η εξής:

Σύμφωνα με τον Βασικό Νόμο, για να πετάξει έξω από το κοινοβούλιο ο Φορέρ τον συνάδελφό του πρέπει να βρει 90 μέλη της Κνεσέτ, δηλαδή το 75% για να υπογράψουν. Μέχρι τότε όμως υπάρχει μια διαδικασία.

Το αίτημα για έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του Κασίφ έπρεπε να υποστηριχτεί από 70 μέλη, πράγμα το οποίο πέτυχε. Στη συνέχεια, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα, ο οποίος αφού το εξετάσει θα το διαβιβάσει στον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Ofir Katz, ο οποίος πρέπει μέχρι το πολύ 21 μέρες να πραγματοποιήσει ακρόαση.

Σε αυτή την ακρόαση, ο Κασίφ  έχει το δικαίωμα νομικής προστασίας ενώπιον της γενικής εισαγγελέως Γκάλη Μπαχαράβ-Μιαρά και της νομικής συμβούλου της Κνεσέτ Σαγκίτ Αφικ, η οποία θα γνωμοδοτήσει σχετικά.

Εάν στην ακρόαση της Επιτροπής, το 75% των μελών της ψηφίσει υπέρ της διαδικασίας κατά του Κασίφ, τότε το θέμα έρχεται κατευθείαν στην ολομέλεια. Εκεί θα πρέπει η πρόταση να αποσπάσει την υποστήριξη 90 βουλευτών, δηλαδή ξανά του 75% της ολομέλειας. Πάντως, απ΄ότι φαίνεται ήδη 85 βουλευτές εκφράζουν τη στήριξή τους στην πρόταση.

Η ανωμαλία… Κασίφ

Ο δρ. Κασίφ, είναι μια περίπτωση βουλευτή που ξεχωρίζει.

Γεννημένος στον δήμο Ρισόν Λε Ζιόν κοντά στο Τελ Αβίβ το 1964, πήρε το διδακτορικό του στη πολιτική φιλοσοφία από το London School of Economics, και στη συνέχεια δίδαξε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ πριν πολιτευθεί. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στους Παλαιστινίους, ενώ φυλακίστηκε για την άρνησή του να υπηρετήσει ως στρατιώτης στα κατεχόμενα εδάφη.

Αν και αρχικά του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές του 2019, επειδή αποκάλεσε την ακραία τότε υπουργό Δικαιοσύνης Ayelet Shaked «νεοναζιστικό απόβρασμα», στη συνέχεια η απόφαση αυτή αναιρέθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και εξελέγη εκείνο το έτος. Το 2021 μάλιστα ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης κατά ενός παράνομου εβραϊκού οικισμού. Τότε μάλιστα, κάποιος φώναξε στους αστυνομικούς, «μα είναι βουλευτής ρε ψυχάκηδες»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιόσι Μέκελμπεργκ, συνεργάτης του Προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House, αποκάλεσε τον Κασίφ «μια ανωμαλία στην ισραηλινή πολιτική».

Δημοσίευμα του Assossiated Press που δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό του βουλευτή που συμμετείχε σε διαμρτυρία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών μελών της Κνεσέτ υπηρετούν σε σιωνιστικά κόμματα – και αυτό δεν συμβαίνει με τον Κασίφ», είπε ο Μέκελμπεργκ.

Στον ρωσοουκρανικό πόλεμο αρνήθηκε να παρεβρεθεί στην ομιλία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω Zoom στην Κνεσέτ τον Μάρτιο του 2022. «Δεν παίρνω το μέρος σε έναν άσκοπο πόλεμο που βλάπτει αθώους πολίτες, ενισχύει τους ανθρώπους στην εξουσία και εμπλουτίζει τους άρχοντες του πολέμου», είπε ο Κασίφ σε ένα tweet. «Δεν υποστηρίζω εθνικιστές και διώκτες των κομμουνιστών στην Ουκρανία, και όχι, ούτε υποστηρίζω τον Πούτιν και τους Ρώσους εθνικιστές που μισούν τους κομμουνιστές. Όχι στον πόλεμο – ναι στην ειρήνη».

«Είναι, από πολλές απόψεις, περισσότερο ακτιβιστής παρά βουλευτής», είπε ο Γιόσι Μέκελμπεργκ για τον Κασίφ. «Και αυτό που βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις».

Η απάντηση του Φορέρ και το μέλλον του…

Ερχόμενοι πάλι στο σήμερα, απαντώντας στον διώκτη του Φορέρ, ο Κασίφ, πέρασε στην επίθεση μιλώντας για «πραγματοποίηση του πραξικοπήματος και εξάλειψη των δημοκρατικών χώρων».

«Ενώ αυτοί που ζητούν εκτοπισμό και καταστροφή της Γάζας κάθονται γύρω από το κυβερνητικό τραπέζι, ο Κασίφ, ο οποίος κάνει έκκληση για ειρήνη, εκδιώκεται από τη Κνεσέτ με την αβάσιμη κατηγορία της «υποστήριξης ένοπλου αγώνα»», προστίθεται στην ανακοίνωσή του.

«Ο στόχος της δεξιάς κυβέρνησης από την ημέρα ίδρυσής της ήταν να εξαλείψει τις φωνές που της αντιστέκονταν. Υπό την αιγίδα του πολέμου, αυτό έχει υλοποιηθεί».

Εάν διαπιστωθεί -μάλλον αυθαίρετα ούτως ή άλλως- ότι ο Κασίφ υποστήριξε τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ, θα είναι ο πρώτος βουλευτής που «εγκαινιάζει» την εφαρμογή αυτού του αμφιλεγόμενου νόμο του 2016.

Βέβαια, ακόμη και αν 90 βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Κασίφ, το ζήτημα μπορεί στη συνέχεια να αναιρεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου ο ίδιοις είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι η απόφασή του να εγκρίνει την πρόταση κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο δεν ισοδυναμούσε με υποστήριξη ένοπλου αγώνα κατά του το κράτος του Ισραήλ ή άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, όπως και έτσι είναι.

Με πληροφορίες από The Times of Israel, Aljazeera

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024