Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Ποιες χώρες προσφεύγουν μαζί με τη Ν.Αφρική εναντίον του Ισραήλ κατηγορώντας το για γενοκτονία;

Γάζα: Ποιες χώρες προσφεύγουν μαζί με τη Ν.Αφρική εναντίον του Ισραήλ κατηγορώντας το για γενοκτονία;

Η προσφυγή της Νοτίου Αφρικής παρά τα φώτα της δημοσιότητας στηρίζεται από πολλές ακόμη χώρες και οργανισμούς. Λίγο πριν αρχίσει η δίκη ας δούμε την συνεισφορά τους στην υπόθεση.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICJ) της Χάγης που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη την πρώτη του ακρόαση στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, με πολλές χώρες να χαιρετίζουν την κίνηση αυτή εν μέσω μιας παγκόσμιας χορωδίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Al Jazeera συγκέντρωσε όλες τις χώρες που πήραν θέση.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε τη μήνυση στα τέλη Δεκεμβρίου, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στον πόλεμό του στη Γάζα και ζητώντας να σταματήσει η βάναυση στρατιωτική επίθεση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 23.000 Παλαιστίνιους, σχεδόν 10.000 εκ των οποίων είναι παιδιά και 7.000 γυναίκες.

Η Βολιβία είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα, τo οποίο όμως στρέφεται κατά προσώπων και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Η 84σέλιδη κατάθεση της Νότιας Αφρικής αναφέρει ότι το Ισραήλ παραβίασε τη Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα. Η Βολιβία είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan μαζί με τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί για να διερευνήσει την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Ο Χαν δήλωσε ότι έλαβε το αίτημα στις 30 Νοεμβρίου. To οποίο όμως στρέφεται κατά προσώπων και όχι με κατεπείγουσα διαδικασία.

Εφόσον το Ισραήλ καταδικαστεί πως διεξάγει γενοκτονία, θα είναι πολύ διαφορετικές οι αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να αναλάβουν δράση για να αποσοβήσουν την γενοκτονία.

Ποιες χώρες συνυπέγραψαν ή στηρίζουν την μηνυτήρια αναφορά

Ο Οργανισμός Ισλαμικών Χωρών (OIC): Το μπλοκ των 57 μελών εξέφρασε την υποστήριξή του στην υπόθεση στις 30 Δεκεμβρίου.

Μαλαισία: Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας χαιρέτισε την αίτηση της Νότιας Αφρικής. Επανέλαβε την έκκληση για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος «με βάση τα σύνορα πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τουρκία: Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Oncu Keceli δημοσίευσε μήνυμα στο Χ στις 3 Ιανουαρίου χαιρετίζοντας την κίνηση της Νότιας Αφρικής.

Ιορδανία: Ο υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi δήλωσε στις 4 Ιανουαρίου ότι το Αμμάν θα υποστηρίξει τη Νότια Αφρική.

Βολιβία: Την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας χαρακτήρισε ιστορική την κίνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υποστήριξε την υπόθεση του κατά του Ισραήλ.

Εκτός από τις χώρες, πολλές ομάδες υπεράσπισης και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών παγκοσμίως έχουν επίσης προσχωρήσει στο κάλεσμα της Νότιας Αφρικής. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Terreiro Pindorama στη Βραζιλία, η Asociacion Nacional de Amistad Italia-Cuba στην Ιταλία και η Collectif Judeo Arabe et Citoyen pour la Palestine στη Γαλλία, όπως αναφέρει το ανεξάρτητο μέσο Common Dreams.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024