Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Παραπέμπεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από ακόμη πέντε χώρες

Ισραήλ: Παραπέμπεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από ακόμη πέντε χώρες

Τα περιστατικά κατά του Ισραήλ τα οποία καλείται να εξετάσει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικό Δικαστηρίου Καρίμ Χαν αφορούν περίοδο από το 2014 μέχρι σήμερα.

Πέντε ακόμη χώρες παραπέμπουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προς διερεύνηση περιστατικά που έλαβαν χώρα στην Παλαιστίνη.

Σήμερα το Γραφείο του Διεθνούς Ποινικού Διικαστηρίου έλαβε παραπομπή για την κατάσταση στο Κράτος της Παλαιστίνης, από την Νότιο Αφρική, το Μπαγκλαντές, τη Βολιβία, τις νήσους Κομόρες και το Τζιμπουτί.

Κυρίως κινδυνεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία διέπραξαν εγκλήματα κατά πληθυσμών

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ένα Κράτος Μέρος μπορεί να παραπέμψει στον Εισαγγελέα μια κατάσταση στην οποία φαίνεται να έχουν διαπραχθεί ένα ή περισσότερα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, ζητώντας από τον Εισαγγελέα να διερευνήσει την κατάσταση με σκοπό να καθορίσει εάν ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να κατηγορηθούν για τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων.

Το άνοιγμα της έρευνας αφορά και εγκλήματα πολέμου και κατά της Ανθρωπότητας, ενώ τα θύματα μπορούν να προσφύγουν ως πρόσωπα

Λαμβάνοντας την παραπομπή, το Γραφείο του εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι διεξάγει επί του παρόντος έρευνα σχετικά με την κατάσταση στο Κράτος της Παλαιστίνης.

Η έρευνα αυτή, η οποία ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου 2021, περιλαμβάνει συμπεριφορές που ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα του Καταστατικού της Ρώμης που διαπράχθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2014 στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Είναι σε εξέλιξη και επεκτείνεται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας μετά τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης, το Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί εγκλημάτων που διαπράττονται στο έδαφος ενός Κράτους-Μέρους και σε σχέση με τους υπηκόους των Κρατών-Μελών.

Στην περίπτωση που εξετάζεται η Παλαιστίνη είναι Κράτος-Μέρος ενώ το Ισραήλ όχι. Συνεπώς εφόσον καταδικαστούν συγκεκριμένα πρόσωπα δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες-μέλη του δικαστηρίου καθώς θα υπάρχει ενεργό ένταλμα σύλληψης.

Η ειδική ομάδα για την Παλαιστίνη κινείται με έμφαση στη συλλογή, διατήρηση και ανάλυση πληροφοριών και επικοινωνιών από τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς σε σχέση με τα σχετικά περιστατικά. Το Γραφείο έχει συλλέξει σημαντικό όγκο πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ άλλων μέσω των υποβολών που έλαβε μέσω του OTP Link, της ασφαλούς πλατφόρμας για τη λήψη υποβολών καταγγελιών.

Το Γραφείο αποζητά συνεργασία του με όλους τους αρμόδιους φορείς, είτε πρόκειται για εθνικές αρχές, είτε για την κοινωνία των πολιτών, είτε για ομάδες επιζώντων, είτε για διεθνείς εταίρους, προκειμένου να προωθηθεί αυτή η έρευνα. Ο εισαγγελέας ανέφερε πως θα επισκεφθεί ξανά την Παλαιστίνη και το Ισραήλ προκειμένου να συναντήσω επιζώντες, να ακούσει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και να συνεργαστεί με τους αρμόδιους εθνικούς ομολόγους.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024