Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Οργανώσεις δικαιωμάτων ζητούν από το ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης για τις ισραηλινές αρχές

Γάζα: Οργανώσεις δικαιωμάτων ζητούν από το ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης για τις ισραηλινές αρχές

Η απόφαση να διακοπούν οι προμήθειες βασικών αγαθών και η χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου για τη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας «συνιστούν σαφή και κραυγαλέα διεθνή εγκλήματα».

Τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Καρίμ Χαν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Christian Levaux), να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τις ισραηλινές αρχές και το στρατιωτικό προσωπικό.

Μια κοινή δήλωση του Al-Haq (προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη), του Κέντρου Al Mezan για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) έρχεται μια ημέρα μετά την απροειδοποίητη επίσκεψη του Χαν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

«Η παρεμπόδιση της παροχής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας μπορεί να συνιστά έγκλημα»

Μιλώντας μετά την επίσκεψή του την Κυριακή, ο Χαν είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να καταβάλει «ορατές προσπάθειες, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι λαμβάνουν βασικά τρόφιμα, φάρμακα», προσθέτοντας ότι η παρεμπόδιση της παροχής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας μπορεί να συνιστά έγκλημα υπό τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Οι τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις για τα δικαιώματα δήλωσαν ότι η απόφαση να διακοπούν οι προμήθειες νερού, τροφίμων, ηλεκτρισμού, φαρμάκων και καυσίμων και η χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου για τη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας «συνιστούν σαφή και κραυγαλέα διεθνή εγκλήματα».

Αυτά τα εγκλήματα διατάχθηκαν και εγκρίθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και του υπουργού Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτων, Ισραήλ Κατς.

«Να εκδώσει αμέσως εντάλματα»

«Ως εκ τούτου, καλούμε την Εισαγγελία (του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) να εκδώσει αμέσως εντάλματα σύλληψης για τις ισραηλινές αρχές και το στρατιωτικό προσωπικό, και ιδιαίτερα για άτομα που είναι υπεύθυνα για τη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων κατά των παιδιών, σύμφωνα με τη ρητή πολιτική του Γραφείου της Εισαγγελίας», αναφέρεται στη δήλωση των τριών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024