Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί τσακώνονται; Τι πυροδότησε τον καυγά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ 

Γιατί τσακώνονται; Τι πυροδότησε τον καυγά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ 

Στην πραγματικότητα, η κόντρα των δύο πλευρών επανεκκινήθηκε και λόγω της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις ευρωεκλογές

Για καιρό ο ένας αδιαφορούσε για τον άλλο. Καμιά φορά, μια φράση ή μια δήλωση σήκωνε τους τόνους ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που όμως έδειχναν σταθερά προσηλωμένοι στην κριτική τους, σχεδόν αποκλειστικά, προς τη ΝΔ. Και ξαφνικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε να χρησιμοποιεί την φερόμενη πρόταση υπουργοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πλήξει και τον ένα και τον άλλο, αλλά κυρίως να κατηγορήσει την Κουμουνδούρου για έλλειψη πολιτικού στίγματος: «Έχουμε ένα κόμμα, που στο όνομά του αναφέρει τον όρο «ριζοσπαστική Αριστερά», στελέχη του προτείνουν να γίνουν σοσιαλδημοκράτες και ο πρόεδρός του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του στενότερου συνεργάτη του, ήταν υποψήφιος υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Για μένα όλα αυτά δείχνουν έναν καμβά, που στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία: Είναι μονόδρομος για να έχει αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηστικά (OPEN).

Στην δική του συνέντευξη (STAR), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι: «Aς πει πρώτα ο ίδιος τι θα κάνει έναντι του Πρωθυπουργού ο οποίος τον έχει ως εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με το κάλεσμα Ανδρουλάκη στους προοδευτικούς πολίτες μετεκλογικά.

Γνωρίζοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κόκκινο πανί για την Χαριλάου Τρικούπη -η διαρκής αναφορά του Κασσελάκη, καθώς και η δημοσιοποίηση ενός μέρους της συζήτησης που είχαν στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση, έχει ενοχλήσει την πλευρά Ανδρουλάκη, μετατρέποντας την ψυχρότητα από αμιγώς πολιτική και σε προσωπική.

Η ενόχληση φάνηκε και στην απάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που περιέγραψε τον Κασσελάκη ως «Πολάκη made in USA» και τον προέτρεψε να δημοσιοποιήσει την δανειακή σύμβαση με το κόμμα του και το αναλυτικό πόθεν έσχες του:

«Ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε προ μηνών τον κ. Κασσελάκη μετά από αίτημα του, όπως επέβαλλε ο πολιτικός πολιτισμός, και στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, του εξήγησε αναλυτικά όλα τα νομικά βήματα, στα οποία προέβη ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να καταλάβει», ανέφεραν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. «Ο ένθερμος οπαδός και παρ’ ολίγον Υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της ΝΔ».

Τι συνέβη μεταξύ τους; Στην πραγματικότητα, η κόντρα των δύο πλευρών επανεκκινήθηκε και λόγω της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις ευρωεκλογές -τότε που όλες οι δυνάμεις θα έχουν μετρηθεί σε κάλπη, ο εκλογικός κύκλος θα έχει ολοκληρωθεί και οι νέοι συσχετισμοί θα είναι καθαροί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που άνοιξε την συζήτηση, περιγράφοντας πριν από λίγες μέρες το κόμμα του (και κατ’ επέκταση, την γενιά του και τον ίδιο) ως έναν πόλο που θα μπορούσε να ηγηθεί ενός μετωπικού σχήματος «από την κοινωνία», εφόσον η δεύτερη θέση του επικυρωθεί στην ευρωκάλπη του καλοκαιριού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε πως έχει στόχο να απευθύνει κάλεσμα και να πάρει όσες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες «για να έχει αντίπαλο» η ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αν ο προοδευτικός κόσμος ανταποκριθεί στα λεγόμενα Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο στις ευρωεκλογές, τότε επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε αυτή την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του προοδευτικού χώρου.

Γι’ αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης πέταξε το γάντι στην Χαριλάου Τρικούπη, υπενθυμίζοντας το «υπερχρεωμένο» ΠΑΣΟΚ (αφήγημα που παραπέμπει στις δύσκολες εποχές της κρίσης και στην απόδοση των ευθυνών στο κόμμα που τότε ανέλαβε να διαχειριστεί την λιτότητα) και βγάζοντας από το μπαούλο της προηγούμενης περιόδου το επιχείρημα περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη» λόγω υποκλοπών -που χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά και χωρίς υπόβαθρο από τον Αλέξη Τσίπρα και στο τέλος καταχωνιάστηκε.

Παράλληλα, και στην προσπάθεια να «κλείσει τον δρόμο» στο ΠΑΣΟΚ, ο Κασσελάκης μίλησε για έναν αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ που θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την εξουσία -αποφεύγοντας δηλαδή το αφήγημα των συνεργασιών που θεωρείται πως κόστισε στις εθνικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο προοδευτικός κόσμος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ανανεωμένο αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση», επεσήμανε ο Κασσελάκης, επιχειρώντας να αντσταθμίσει τις προθέσεις Ανδρουλάκη.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024