Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σεμινάρια για τους δεξιούς, κομματική πειθαρχία για τους Συριζαίους, ζάρια για τους Πασόκους

Σεμινάρια για τους δεξιούς, κομματική πειθαρχία για τους Συριζαίους, ζάρια για τους Πασόκους

Στη ΝΔ κάθονται στα θρανία μπας και πάνε στον γάμο, στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από τώρα το τρικούβερτο γλέντι. στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν σε ποιο τραπέζι να κάθονται.

Θα γίνει;

Μπορεί ένα … «επουσιώδες» νομοσχέδιο, όπως είναι αυτό της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας τους να «πυροδοτήσει» – όπως σας έγραφα χθες – πολιτικές εξελίξεις; Τίποτα δεν αποκλείεται! Κρατήστε το αυτό σε μια άκρη…

Προς την έξοδο!

Ηδη έχει αρχίσει να «ανακατεύεται η … σούπα»! Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης αποσαφήνισε πλήρως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ για την υποχρέωση των υπουργών. «Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που εγκρίνουν τα νομοσχέδια έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση στη συνέχεια για την ψήφιση τους» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και «τα σκυλιά δεμένα»…

Θαυματουργά;

Τα υπόλοιπα στα ενδότερα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τα ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος. «Εν χορδαίς και οργάνοις» την Δευτέρα και την Τρίτη οι βουλευτές του κόμματος, καλούνται στα γραφεία της Πειραιώς και θα αφεθούν (;) στα … «θαυματουργά χέρια» όχι μόνο του κ. Σκέρτσου, αλλά και των κκ Αδωνι Γεωργιάδη (!) και Κωστή Χατζηδάκη για ένα ικανοποιητικό «πολιτικό μασάζ»!

Δύσκολες μέρες ξημερώνουν…

Καταλαβαίνετε τώρα, από την μία πλευρά «ψήφος κατά συνείδηση», αλλά είναι «αξιοπρεπής στάση η αποχή», όμως ακόμη καλύτερη είναι η … ψήφιση! Οσοι βουλευτές είναι από την επαρχία πώς θα αντιμετωπίσουν όχι τους ψηφοφόρους τους, αλλά τους τοπικούς … μητροπολίτες; Δύσκολες μέρες για «πρίγκιπες»!

Τα κορδόνια!

Και τα πράγματα έγιναν ακόμη δυσκολότερα. Διότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως δεν είναι δεδομένη η ψήφιση του εν λόγω νομοθετήματος από το κόμμα του. Θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα δέσει τα κορδόνια της ΝΔ». Ωχ! Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την χαρακτήρισε «δυσάρεστη» την στάση της Χαριλάου Τρικούπη. Και να σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει ακόμη κείμενο. Ολοι τοποθετούνται επί δηλώσεων….

Συνεπής

Αυτός όμως που είναι συνεπής «λόγω και έργω» είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, που χθες στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και χαρακτήρισε «πράξη πολιτικής δειλίας» την προτροπή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές να … απέχουν!

Εκμετάλλευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Είπε χαρακτηριστικά ότι έχει δίκιο ο πρωθυπουργός σε δύο πράγματα: Πρώτον ότι δεν παίρνουμε κάτι από κάποιον να το δώσουμε σε κάποιον άλλον. Είναι κάτι σημαντικό. Σωστά το είπε. Το δεύτερο που είπε αφορά στον κ. Ανδρουλάκη. «Αν η στάση Μητσοτάκη σε σχέση με την αποχή του κόμματός του, συνιστά πράξη δειλίας, η στάση Ανδρουλάκη είναι στάση πολιτικής εκμετάλλευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σκέφτονταν ποτέ σε ένα τέτοιο ζήτημα» τόνισε ο κ. Κασσελάκης!

«Ηγεμονικό contrast»

Όμως υπάρχουν δύο σημεία από την χθεσινή συνέντευξη που όχι μόνο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά εκπέμπουν και μηνύματα. Το πρώτο είναι η επιβολή «κομματικής πειθαρχίας» στην ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος. Αν και απ΄ ότι μου λένε δεν ήταν σ΄ αυτά που επέπρωτο να δηλώσει ωστόσο το «πέταξε» για δύο λόγους: πρώτον, για να κάνει ένα «ηγεμονικό contrast» απέναντι στον κ. Μητσοτάκη – εξ αυτού του λόγου μάλιστα «διαδρομιστές» της «Νέας Αριστεράς» έλεγαν ότι «έδωσε εξετάσεις στο σύστημα ότι είναι καλύτερος από τον Μητσοτάκη» – και δεύτερον, ήταν η απάντηση στο «νούμερο 2» της Κουμουνδούρου, τον κ. Νίκο Παππά, που είχε δηλώσει ότι κ. Μητσοτάκης «δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους»!

Χαμός!

Όμως με το τέλος της συνέντευξης σηκώθηκε πολύς – τηλεφωνικός – «κουρνιαχτός». Και δεδομένου ότι σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή, καταλαβαίνετε την … «ζωηράδα» που θα επικρατήσει στις συζητήσεις. Μαθαίνω ότι διάφοροι θα θέσουν όλα τα θέματα με τα οποία η Κουμουνδούρου απασχόλησε τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, αρχής γενομένης από δάνειο προς τα κομματικά ΜΜΕ μέχρι το τριήμερο στις Σπέτσες. Για να «ξυπνούν τα αίματα»….

Μήνυμα

Το άλλο θέμα όμως που έθεσε ο κ. Κασσελάκης στη συνέντευξη του είναι ακόμη πιο σοβαρό! Πρόκειται για την αναφορά του πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει αν στις ευρωεκλογές δεν φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Είναι σαφές ότι εστάλη το μήνυμα στους αποδέκτες του. Εντός του κόμματος. Και πρωτίστως προς τον πρώην πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ανθρώπινα

Το τελευταίο διάστημα – όπως σας έχω ενημερώσει – τα σενάρια και οι «δολοπλοκίες» βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Αφετηρία τους είναι η διαπίστωση πως το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί με «ενάμιση κόμμα». Ως εκ τούτου ο χώρος της κεντροαριστεράς πρέπει να ανασυντεθεί. Σ΄ αυτό το έδαφος αρχίζουν και ξετυλίγονται φιλοδοξίες, προσδοκίες, δολοπλοκίες και πάσης φύσεως ανθρώπινη ματαιοδοξία!

Το κίνημα

Ωστόσο όπως έλεγε ο Χέγκελ η ιστορία διδάσκει σε όποιον θέλει να διδαχθεί! Και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους μεγάλωσαν ως κόμματα – και κυβέρνησαν – αφού προηγουμένως ενεπλάκησαν και έπαιξαν ρόλο «στους δρόμους». Το ΠΑΣΟΚ στο κίνημα της πρώτης επταετίας της μεταπολίτευσης – ποιος θυμάται τον χαρακτηρισμό του ΠΑΣΟΚ ως «Αριστερά της Αριστεράς» από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή! – και ο ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα κατά των μνημονίων. Και κατόρθωσαν να το διαμεσολαβήσουν πολιτικά. Κόμματα με τους όρους της δεκαετίας του 1950, δηλαδή μέσα από την διαρκή κινητικότητα των πολιτευτών κυρίως του κέντρου, σ΄ αυτή την εποχή – νομίζω έτσι, μπορεί να κάνω και λάθος… – δεν μπορούν να έχουν τύχη. Ταύτα!

Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας

Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας έχει φιλοδοξίες! Εχοντας ένα profile συγκροτημένο πολιτικά – «με αρχή, μέση και τέλος» – και κυρίως αντιδεξιό και φέροντας ένα εμβληματικό επώνυμο που «μιλάει» στην Αριστερά, θέλει να είναι αυτός που θα βρεθεί στο επίκεντρο της ανασύνθεσης και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλα βεβαίως λένε οι σύντροφοι του, αλλά μικρή σημασία έχουν στην προκειμένη περίπτωση. Διότι σ΄ αυτή την φάση αυτό που μετρά είναι το «πέρασμα» που έχει στο κόσμο!

Χειραφέτηση…

Και ο κ. Κασσελάκης ο οποίος έχει περάσει «δια πυρός και σιδήρου» στο σύντομο διάστημα της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλει να «απογαλακτιστεί» από το παρελθόν του κόμματος. Η χειραφέτηση του δεν είναι μία εύκολη διαδικασία και προϋποθέτει φυσικά συγκρούσεις! Πρωτίστως με τον «πρόγονο» του, τον κ. Τσίπρα!

… και «δολοφονίες»!

Όπως ακριβώς ο κ. Τσίπρας έπραξε με τον προκάτοχό του, τον κ. Αλέκο Αλαβάνο…. Ποιος τον θυμάται; Αυτονόητες διαδικασίες διαδοχής. Στην πολιτική ο νέος ηγέτης ενός κόμματος γίνεται πρωτίστως … «πατροκτόνος», πριν ο ίδιος διοικήσει και γίνει το θύμα του διαδόχου του! Πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων…. Σ΄ αυτόν τον «καμβά» όλες οι κινήσεις που γίνονται απλώς καλύπτουν τα κενά σημεία του παζλ!

Απολογισμός

Ετσι λοιπόν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την συζήτηση των θέσεων – είναι ένα μάλλον σύντομο κείμενο περίπου 32 σελίδων, που εκκινεί από τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του κόμματος, το 2015 – αναμένεται, χωρίς να είναι βέβαιο, ότι ο κ. Παππάς θα θέσει το θέμα των Σπετσών και ο κ. Τεμπονέρας όλα τα υπόλοιπα θέματα των τελευταίων εβδομάδων ξεκινώντας από τα οικονομικά.

Αυτοσυντήρηση;

Η συζήτηση αυτή θα γίνει και στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν αποκλείεται πάντως στο διάστημα του διημέρου να γίνουν και ιδιαίτερες συναντήσεις και να πρυτανεύσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης! Ωστόσο τυπικά από την Δευτέρα ανοίγει ο προσυνεδριακός διάλογος. Και ότι ήθελε προκύψει….

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024