Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ChatGPT (και) από την Skoda

ChatGPT (και) από την Skoda

Η Skoda ανακοίνωσε την ένταξη του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ως γνωστικό συμπλήρωμα στο σύστημα φωνητικών εντολών που διαθέτουν τα infotainment των νεότερων και μελλοντικών μοντέλων της

Εκτός από μια πρώτη γεύση από το ανανεωμένο Golf GTI, η VW αποκάλυψε από το CES στο Las Vegas ότι θα εντάξει στα infotainment των νέων και ανανεωμένων μοντέλων της (Golf, Tiguan, ID.3, ID.4, ID.5 και ID.7), το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT, ως ιδανικό συμπλήρωμα στον ψηφιακό βοηθό που ήδη υπάρχει στα αυτοκίνητα του γερμανού κατασκευαστή γνωστού ως IDA και με την προοπτική διεύρυνσης των δυνατοτήτων και των γνώσεων του τελευταίου.

Η εύλογη απορία που προέκυψε από την συγκεκριμένη εξέλιξη είναι κατά πόσο το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα βρει διέξοδο και στα infotainment των μοντέλων των υπόλοιπων αυτοκινητοβιομηχανιών που στεγάζονται στον όμιλο VW.

H πρώτη απάντηση προήλθε από την Skoda η οποία θα αξιοποιήσει εξίσου το ChatGPT ως συμπλήρωμα στην δική της ψηφιακή βοηθό «Laura». Η συγκεκριμένη λειτουργικότητα θα προσφέρεται αρχικά σε επιλεγμένες εκδόσεις των Enyaq και Enyaq Coupe καθώς και στα νέα Superb και Kodiaq και φυσικά στην ανανεωμένη Octavia η οποία αναμένεται να αποκαλυφθεί τον προσεχή Φεβρουάριο.

Για όσους δεν έχουν εμπειρία από την ψηφιακή βοηθό της Skoda, προς το παρόν προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών των λειτουργιών του infotainment και του συστήματος κλιματισμού και απαντά σε ορισμένου γενικού ενδιαφέροντος και γνώσεων ερωτήσεις.

Αυτονόητα η προσθήκη του ChatGPT θα διευρύνει σημαντικά έως και… ανεξάντλητα τις γνώσεις της ψηφιακής βοηθού αλλά και θα προσφέρει μια πιο φυσική αλληλεπίδραση με τον οδηγό καθώς, όπως είναι γνωστό, ο τρόπος «ομιλίας» του AI chatbot έχει σχεδιαστεί προκειμένου να προσιδιάζει στον ανθρώπινο.

Η ένταξη του ChatGPT δεν θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα ο ψηφιακός βοηθός της Skoda, καθώς ο οδηγός αρκεί να δώσει την φωνητική εντολή «OK Laura» ή να πατήσει το αντίστοιχο χειριστήριο στο τιμόνι προκειμένου να ενεργοποιηθεί. H «συμμετοχή» του ChatGPT προκύπτει όταν ο ψηφιακός βοηθός δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση του οδηγού. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι το ChatGPT δεν έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του οδηγού ή ευαίσθητα δεδομένα του αυτοκινήτου ενώ οι συνομιλίες οδηγού ChatGPT, θα σβήνουν από το σύστημα μετά την ολοκλήρωσή τους για την προστασία των δεδομένων.

«Εμπλουτίζοντας το σύστημα φωνητικών εντολών της Skoda με τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τα αυτοκίνητά ακόμα πιο αποτελεσματικούς συντρόφους των διαδρομών μας στην καθημερινότητα. Ο οδηγός και οι επιβαίνοντες θα έχουν εύκολη φωνητική πρόσβαση σε ένα ατέλειωτο κόσμο γνώσης εν κινήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της Skoda, Klaus Zellmer, και συμπλήρωσε ότι: «η ενσωμάτωση του ChatGPT στο σύστημα φωνητικών εντολών είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο η Skoda, αξιοποιεί την προηγμένη τεχνολογία προκειμένου να βελτιώσει την συνολική εμπειρία μετακίνησης. Όλα πραγματοποιούνται χωρίς ο οδηγός να χρειαστεί να αποσύρει την προσοχή του από τον δρόμο και τα χέρια του από το τιμόνι ενώ η ασφάλεια των δεδομένων, εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητά μας».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024