Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Αναμείνατε στο ακουστικό σας λέει η κυβέρνηση - Γιατί τα μέτρα δεν θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά

Ακρίβεια: Αναμείνατε στο ακουστικό σας λέει η κυβέρνηση – Γιατί τα μέτρα δεν θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά

Μεγάλο ερωτηματικό η εφαρμογή τους, προβληματικό το χρονικό πλαίσιο - Εκτός κάδρου και οι παράλογοι φόροι που λυγίζουν τους καταναλωτές

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες οικονομικής ενίσχυσης των καταναλωτών, μέσω εφαρμογής μέτρων καταπολέμησης της ακρίβειας, η οποία έχει κυριολεκτικά τσακίσει τα νοικοκυριά, δη τα ευάλωτα, εκτιμάται πως αποτελούν ακόμη ένα επικοινωνιακό τέχνασμα – πως, εν τέλει, τα εν λόγω μέτρα δεν θα ξαλαφρώσουν τους πολίτες.

Ζήσε… Μάρτη μου

Αρχικά, είναι δεδομένο ότι οι καταναλωτές θ’ ανεβαίνουν για πολύ καιρό ακόμη -δίχως την παραμικρή ανακούφιση- τον σημερινό Γολγοθά της ακρίβειας. Διότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προορίζονται για τον προσεχή Μάρτιο. Τα εν λόγω μέτρα, όπως τα εκφώνησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, είναι:

  • Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Περιορίζουμε εκπτώσεις προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή. Αυτό θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  • Δεν επιτρέπεται σε εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να κάνουν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες. Η υποχρέωση δεν ισχύει για επιχειρήσεις που διατηρούν σταθερές τις τιμές ή τις μειώνουν.
  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές (net prices). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα-λαχανικά και κρέατα.
  • Πλαφόν στο βρεφικό γάλα σε εταιρείες που παράγουν εισάγουν και διακινούν το γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Αντιπερισπασμός;

Τα εν λόγω κυβερνητικά μέτρα εκτιμάται πως εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ακρίβειας με επικοινωνιακά μέσα, τακτική η οποία έχει επαναληφθεί πολλάκις εκ μέρους της κυβέρνησης.

Από τη μία, υπάρχει το δίκοπο μαχαίρι του πλαφόν, με την υπόθεση της τοποθέτησής του να χωλαίνει, μιας και, ακόμη και αν αυτή ωθήσει -στην καλύτερη των περιπτώσεων- συγκεκριμένες τιμές σ’ ελάχιστες μειώσεις, ταυτοχρόνως θα οδηγήσει πολλές άλλες σε ανατιμήσεις.

Ούτε καν στο βρεφικό γάλα

Ακόμη, όμως, και αν δει κανείς την υπόθεση του πλαφόν πίσω από το πρίσμα που θέλει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, τι ακριβώς έκανε με την -αν μη τι άλλο- ντροπιαστική υπόθεση του βρεφικού γάλακτος;

Η Ελλάδα πληρώνει τις μεγαλύτερες τιμές στην Ευρώπη και ποια είναι η «γενναία παρέμβαση» της κυβέρνησης; Όχι, πάντων, η τοποθέτηση πλαφόν στην τιμή του βρεφικού γάλακτος. Ανακοίνωσε, αντιθέτως, πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους…

Τεράστιο ερωτηματικό

Από την άλλη, τα πρόσφατα επεισόδια στο σίριαλ με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη αγορά, μόνο δυσπιστία γεννούν όσον αφορά στην εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με τη ρύθμιση των τιμών. Επί παραδείγματι, τα πρόστιμα τα οποία έχουν βεβαιωθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ καταλαμβάνουν μόλις το 0,1% του ετησίου τζίρου τους.

Απείραχτοι οι παράλογοι φόροι

Εν τω μεταξύ, όπως αναμενόταν, στα νέα μέτρα δεν υπάρχουν αλλαγές στους τραγελαφικούς φόρους που γονατίζουν τους καταναλωτές. Ενδεικτικό της αδικίας -την οποίαν εξακολουθεί να συντηρεί η κυβέρνηση- που υπάρχει γύρω από την εν λόγω φορολόγηση των πολιτών, είναι το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι έμμεσοι φόροι στις αγορές τις οποίες πραγματοποιούν στα σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων.

Οι σχετικοί αριθμοί προκαλούν αγανάκτηση. Ειδικότερα, το ¼ της τιμής στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι έμμεσοι φόροι τους οποίους πληρώνουν οι καταναλωτές στο κράτος. Πρόκειται για φόρους τους οποίους διατηρεί η κυβέρνηση, ενώ ως όνειρο θερινής νυκτός θα πρέπει φυσικά να λογίζεται οποιαδήποτε συζήτηση περί καταργήσεως του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων.

Μόνον ελάχιστα αγαθά, πρώτης ανάγκης, θα εξακολουθούν να μπορούν να βάλουν στο καρότσι τους τα ευάλωτα νοικοκυριά

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024