Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Στη φυλακή γνωστός καλλιτέχνης για τραγούδι και βιντεοκλίπ κατά της μαντίλας

Ιράν: Στη φυλακή γνωστός καλλιτέχνης για τραγούδι και βιντεοκλίπ κατά της μαντίλας

Κατηγορείται για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και για «παραγωγή και προβολή ταινιών που προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ»

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο Ιρανός τραγουδιστής της ποπ, Μεχντί Γιαραχί, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Αύγουστο για την κυκλοφορία τραγουδιού κατά της υποχρέωσης να φορούν μαντίλα οι γυναίκες, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η δικηγόρος του.

Ο 42χρονος καλλιτέχνης είχε κρατηθεί για σχεδόν δύο μήνες στη φυλακή της Εβίν στην Τεχεράνη και στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

«Ο πελάτης μου καταδικάστηκε σε φυλάκιση συνολικά δύο ετών και οκτώ μηνών και σε 74 μαστιγώσεις» από πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ανέφερε η δικηγόρος του καλλιτέχνη σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter).

Οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ότι ο καλλιτέχνης κατηγορείται για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και για «παραγωγή και προβολή ταινιών που προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ».

Η Μινουεΐ διευκρίνισε ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους, που είναι η μεγαλύτερη, βάσει της αρχής άθροισης των καταδικαστικών αποφάσεων του ιρανικού δικαίου.

Ο Μεχντί Γιαραχί οφείλει να εκτίσει ποινή ενός έτους – Το επίμαχο τραγούδι είχε γραφτεί για την επέτειο του θανάτου της Μαχσά Αμινί

Στιγμιότυπο από διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Τουρκία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Αφιερωμένο στη Μαχσά Αμινί το τραγούδι

Ο τραγουδιστής είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι «Ρουσαριτό» («Η μαντίλα σου» στην περσική γλώσσα) καθώς πλησίαζε η επέτειος από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Ο Γιαραχί είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι και το βιντεοκλίπ διάρκειας τριών λεπτών υπέρ της «προαιρετικής (χρήσης) μαντίλας», αφιερώνοντάς το στις «θαρραλέες Ιρανές γυναίκες» που μετείχαν στο κύμα αμφισβήτησης.

Ο καλλιτέχνης έχει τιμηθεί με το βραβείο καλύτερου τραγουδιστή της ποπ του φεστιβάλ της Φατζρ, που είναι το σημαντικότερο μουσικό γεγονός της χώρας και διοργανώνεται από την κυβέρνηση.

Το τραγούδι του «Σοροοντέ Ζαν» («Ύμνος στη Γυναίκα», στην περσική γλώσσα), το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου, έγινε ύμνος των διαδηλωτών, κυρίως στα πανεπιστήμια.

Ο καλλιτέχνης έχει επικρίνει επανειλημμένως τις αρχές στις συναυλίες του, κυρίως για διακρίσεις σε βάρος των κατοίκων της επαρχίας Χουζεστάν στην οποία έχει γεννηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024