Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναργκίς Μοχαμαντί: Της επέτρεψαν να πάει στο νοσοκομείο χωρίς μαντίλα

Ναργκίς Μοχαμαντί: Της επέτρεψαν να πάει στο νοσοκομείο χωρίς μαντίλα

Σταμάτησε την απεργία πείνας η κάτοχος του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, η οποία κρατείται φυλακισμένη στο Ιράν

Η ιρανή ακτιβίστρια και δημοσιογράφος, Ναργκίς Μοχαμαντί, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2023, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την απεργία πείνας, αφού πέτυχε την μεταφορά της στο νοσοκομείο χωρίς να υποχρεωθεί να καλύψει το κεφάλι της, σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε στην οικογένειά της.

«Μεταφέρθηκα σήμερα από τη φυλακή στο νοσοκομείο χωρίς να φοράω την υποχρεωτική μαντίλα», έγραψε η Ναργκίς Μοχαμαντί στα αγγλικά σε μήνυμα στον λογαριασμό της στο Instagram.

«Μέχρι την κατάργηση του χιτζάμπ, θα συνεχίσω να περπατώ ακάλυπτη και θα τρέμετε όταν βλέπετε γυναίκες χωρίς μαντήλα»

Η Μοχαμαντί άρχισε απεργία πείνας στις 6 Νοεμβρίου, αλλά αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς υποφέρει από καρδιακά προβλήματα και η ανάγκη για νοσηλεία ήταν επείγουσα.

«Μετά τη μεταφορά μου στο νοσοκομείο χωρίς να υποχρεωθώ να καλυφθώ και αφού επέστρεψα στη φυλακή, έβαλα τέλος στην απεργία πείνας», έγραψε.

Συλλήψεις συγγενών της που πήγαν στο νοσοκομείο

Φίλοι και συγγενείς που την περίμεναν στην είσοδο του νοσοκομείου συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα. Ανακρίθηκαν και κατασχέθηκαν οι φωτογραφικές μηχανές τους.

«Η κυβέρνηση φοβόταν να με δουν χωρίς μαντίλα. Μέχρι την κατάργηση του χιτζάμπ, θα συνεχίσω να περπατώ ακάλυπτη και θα τρέμετε όταν βλέπετε γυναίκες χωρίς μαντήλα».

Η Ναργκίς Μοχαμαντί φυλακίσθηκε εκ νέου το 2021 και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»

Η επιτροπή του Νόμπελ έχει τιμήσει με το βραβειο Ειρήνης την 51χρονη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους».

Η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικασθεί 5 φορές σε κάθειρξη 31 ετών συνολικά και 154 μαστιγιές. Φυλακίσθηκε εκ νέου το 2021 και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτής της εξέγερσης που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα, οι Ιρανές πέταγαν τις μαντίλες τους, έκοβαν τα μαλλιά τους και διαδήλωναν στους δρόμου.

Σε μήνυμα που έστειλε από την φυλακή για εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το Νόμπελ Ειρήνης και διαβάστηκε από την κόρη της, η Ναργκίς Μοχαμαντί χαρακτήρισε το υποχρεωτικό χιτζάμπ «βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης στην κοινωνία με στόχο την διατήρηση και διαιώνιση μία αυταρχικής θρησκευτικής κυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024